Een gratis studiekeuzetest kan je helpen om een beter beeld te krijgen van wie je bent, wat je wilt en wat je kan zodat je straks een leuke, passende studie kan kiezen. Toch leveren de meeste gratis testjes weinig op. Ze zijn meestal te eenvoudig om echt van waarde te zijn voor je studiekeuze.

Hieronder vindt je de lijst met 10 gratis studiekeuzetesten die WEL iets opleveren. Je krijgt met deze testen een beter beeld van jouw passies, interesses, kwaliteiten en studie mogelijkheden. Gebruik deze lijst met studiekeuzetesten als referentie om naar terug te keren als je het even niet meer weet.

Ontdekken wie je bent: Een legpuzzel zonder voorbeeld

Als je een passende studie wilt kiezen, heb je eerst een goed inzicht nodig in jouw belangrijkste passies en kwaliteiten. Dat is de basis, het fundament van de juiste studiekeuze. De zoektocht naar wie je bent, wat je echt wilt en wat je goed kan, is vergelijkbaar met het leggen van een complexe puzzel zonder een voorbeeld op de voorkant van de doos.

Je begint met de randjes en de hoekjes van de puzzel, dit zijn de eigenschappen en interesses die je nu al van jezelf weet. Je bent creatief, je houdt van sporten, dieren of juist van lezen en feestjes organiseren. Het begint dus met de vraag:

Wat weet jij nu al over je interesses en eigenschappen?

Zodra je de randjes hebt gelegd, ga je op zoek naar de binnenkant van de puzzel. De binnenkant is een stuk ingewikkelder en voor het leggen van deze binnenkant gebruik je deze top-10 gratis studiekeuzetesten.

gratis studiekeuzetest legpuzzel

Pas als alle stukjes van jouw puzzel op z’n plek liggen, kan je het eindresultaat zien en ontstaat er en compleet beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Met die zelfkennis is het mogelijk om te kiezen voor een passende studie.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Studiekeuzetesten: Vuistregels & Uitgangspunten

Een belangrijke vuistregel voor het afleggen van iedere studiekeuzetest is:

Besteed minimaal zoveel aandacht aan de reflectie als aan het afleggen van de test zelf

Bijvoorbeeld: als je 10 minuten bezig bent met het maken van een test, besteed daarna dan ook 10 minuten aan het reflecteren op de uitslag van de studiekeuzetest. De echte waarde van een test ligt opgeslagen in jouw reflectie op de uitslag. Na iedere test vind je daarom een aantal vragen om te reflecteren op de uitkomsten.

Tip! Download voordat je begint hieronder eerst het bijbehorende ‘Top-10 Reflectie Logboek’ (gratis). Hiermee kan je al jouw uitslagen en reflecties per test op één plek bewaren. Zo kan je eenvoudiger de rode draad ontdekken en ontstaat gaandeweg een compleet beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kan.

 

studiekeuzetest reflectie logboek

 • Vul hieronder jouw e-mailadres in en je ontvangt het logboek direct in je inbox

Oké! Daar gaan we! Dit zijn de 10 beste gratis studiekeuzetesten die WEL iets opleveren voor je studiekeuze.

Test #1. Icares Studiekeuzetest

studiekeuzetest-icon-tubes-256
De test van Icares kost ongeveer 10 minuten om te maken. Zodra je klaar bent, ontvang je een overzicht van studies die passen bij jou belangrijkste passies, kwaliteiten en interesses.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, gebruik dan onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Welke opleidingen passen bij jou? Klopt dit volgens jou?
 • Waarom herken je je wel/niet in deze opleidingen?
 • Heb je iets nieuws geleerd over jezelf?

Test #2. De Big Five Persoonlijkheidstest

studiekeuzetest-icon-form-256
De Big Five persoonlijkheidstest bestaat uit 20 vragen waarin je de afbeelding kiest die het beste bij je aansluit. Het resultaat geeft inzicht in jouw score op vijf onderdelen van je persoonlijkheid en kan je gebruiken om jezelf beter te leren kennen.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Op deze pagina vindt je een uitgebreide uitleg van de vijf onderdelen van de test. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Verdiep je in de kenmerken van de vijf onderdelen en jouw scores, klopt dit?
 • In wat voor studie – of werkomgeving voel jij je het prettigst op basis van deze scores?
 • Is er een score waar je jezelf niet of minder in herkent, waarom niet?

Test #3. 7-Vragen Studiekeuzetest

studiekeuzetest-icon-flask-256
Met de studiekeuzetest van studiekeuzemaken.nl krijg je op basis van 7 vragen een goed inzicht in je huidige situatie, de mogelijkheden voor je toekomst en tips en advies om vooruitgang te boeken met je studiekeuze.

Reflectie
Zodra je de 7-vragen test hebt afgerond, kan je jouw persoonlijke ‘Studiekeuze Adviesrapport’ gratis downloaden. Voor deze resultaten is geen reflectie nodig.

Test #4. Inholland Studiekeuzetest

studiekeuzetest
De test van Inholland kost ongeveer 10 minuten om te maken. Als je klaar bent met de studiekeuzetest krijg je jouw resultaat persoonlijk toegestuurd en kun je meer lezen over studierichtingen, opleidingen en beroepen. Bekijk hier een voorbeeld van de resultaten.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, gebruik dan onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Wat heb je geleerd over jezelf wat je nog niet wist?
 • Waarom past de uitslag van de test wel/niet bij jou?
 • Sluit de uitslag aan bij een interesse of eigenschap van jezelf?

Test #5. TKMST Studiekeuzetest

studiekeuzetest-icon-bulb-256
De TKMST Studiekeuzetest geeft inzicht in jouw Studie Top-20 op basis van jouw interesses, passies en talenten. Ook vind je bij de uitslag 10 studierichtingen met een matchscore die passen bij jouw antwoorden. De test bestaat uit 105 stellingen die je beoordeelt aan de hand van 4 keuzemogelijkheden en kost ongeveer 10 minuten om te maken.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Je kunt direct op de studies klikken om te zien wat ze inhouden, waar je het kunt studeren en welke open dag je kunt bezoeken. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Welke richting sluit het beste aan bij jou interesses? Klopt dat denk jij?
 • Waarom pas jij wel of/niet in deze richting?
 • Zie jij jezelf één van de genoemde beroepen uitoefenen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Tip! Download hieronder ook het bijbehorende ‘Top-10 Reflectie Logboek’ (gratis). Hiermee kan je al jouw uitslagen en reflecties per test op één plek bewaren. Zo kan je eenvoudiger de rode draad ontdekken en ontstaat gaandeweg een compleet beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kan.

 

studiekeuzetest reflectie logboek

 • Vul hieronder jouw e-mailadres in en je ontvangt het logboek direct in je inbox

Test #6. DISC Studiekeuzetest

studiekeuzetest-icon-molecule-256
De DISC test bestaat uit 25 blokjes van 4 stellingen en kost ongeveer 10 minuten om te maken. Als je klaar bent met de DISC test krijg je inzicht in jouw persoonlijke profiel op basis van 4 dimensies: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg van het DISC model. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Wat is jouw belangrijkste dimensie? Kan je jezelf hierin herkennen?
 • Waarom past de uitslag van de test wel/niet bij jou?
 • Kan je een voorbeeld noemen waaruit blijkt dat dit over jou gaat?

Test #7. De Breintest

studiekeuzetest-icon-flask-256
De brein test bestaat uit totaal 25 vragen met iedere keer 3 antwoorden en kost ongeveer 5 minuten om te maken. Als je geen persoonlijke ervaring hebt met de vraag, probeer je dan een voorstelling te maken. Het resultaat geeft inzicht in jouw dominante breinvoorkeur voor de linker – of rechterhersenhelft.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Dit zijn de talenten van de linker- en rechterhersenhelften. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Komt er een dominante hersenhelft uit de test? Zo ja, herken je jezelf hierin?
 • In welke genoemde activiteiten en talenten herken je jezelf het beste?
 • Zijn er activiteiten die je zou willen toevoegen aan de lijst?

Test #8. Qompas Studiekeuzetest

studiekeuzetest-icon-test-256
Let op! Voor het maken van de studiekeuzetest heb je een (gratis) account nodig. Je kan een account aanmaken als jouw middelbare school is aangesloten bij Qompas. Je kan ook kiezen voor een ‘entree account’.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, gebruik dan onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Wat heb je geleerd over jezelf wat je nog niet wist?
 • Waarom past de uitslag van de test wel/niet bij jou?
 • Sluit de uitslag aan bij een interesse of eigenschap van jezelf?

Test #9. Competentietest

studiekeuzetest-icon-notebook-256
Deze competentietest bestaat uit 66 stellingen die je beoordeelt op een schaal van ‘helemaal niet goed’ tot ‘heel goed’. De testrapportage laat zien op welk onderdeel jij percentueel het hoogste scoort en zet deze op volgorde. Hiermee krijg je inzicht in je belangrijkste competenties.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Op welke competentie categorieën scoor jij het hoogst? Herken je jezelf hierin?
 • Welke taken en activiteiten die horen bij deze categorieën passen bij jou?
 • In elke categorie bevinden zich een aantal competenties, op welke scoor jij goed?

Test #10. Interessetest

blackboard
Deze interessetest bestaat uit 38 activiteiten over uiteenlopende situaties die je beoordeelt op een schaal van ‘helemaal niet interessant’ tot ‘heel erg interessant’. Zodra je de test heb afgerond, vul je je gegevens in en krijg je inzicht in jouw belangrijkste interesses en bijpassende studies.

Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.

 • Op welke twee voorkeurskenmerken heb je het hoogst gescoord? En kan je jezelf daar in herkennen?
 • Kan je twee voorbeelden noemen uit je eigen leven waarin deze kenmerken bij jou tot uiting komen (tijdens school/werk)?
 • Zijn er bepaalde eigenschappen waarin je jezelf minder goed herkent?

Tot slot: Op zoek naar de rode draad

Zodra je alle 10 deze studiekeuzetesten hebt afgerond en de tijd hebt genomen voor de reflectie op de resultaten heb je een beter beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kan.

Omdat je alle uitslagen en reflecties hebt verwerkt in één document is het eenvoudiger om nu op zoek te gaan naar de rode draad. Tot slot reflecteer je op het totale resultaat, de optelsom van al jouw uitslagen en reflecties. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

 • Kan je een terugkerende interesse of kwaliteit ontdekken?
 • Is er een vakgebied of studie die in een aantal testen terugkomt?
 • Of heb je iets ontdekt over jezelf wat je nog niet zo goed in beeld had?

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Veelgestelde vragen over gratis studiekeuzetesten

Hoe kan je het beste een gratis studiekeuzetest maken?

Als je een gratis studiekeuzetest maakt, is het vooral belangrijk om goed te reflecteren op de uitkomst van de test. Ook als je vind dat de uitkomst niet zo goed bij je past. De echt waarde van een test zit opgeslagen in jouw reflectie. Vuistregel: besteed net zoveel tijd aan de reflectie als aan het maken van de test.

Wat kan ik nog meer doen om erachter te komen welke studie bij me past?

Behalve het maken van studiekeuzetesten zijn er een aantal andere ‘bronnen van zelfkennis’. Je kan bijvoorbeeld in gesprek gaan met mensen in je omgeving zoals je ouders en goeie vrienden. Of je kan reflecteren op de ervaringen die je tot nu toe hebt opgedaan in je leven zoals in een bijbaantje. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: waar ben ik trots op? Heb je nu moeite met je studiekeuze? Kies hier in 21 dagen de juiste studie

Wat kan ik doen als gratis studiekeuzetestjes niet zoveel opleveren?

Als je al een aantal gratis testen hebt gemaakt en het levert niet zoveel inzicht op in je studiekeuze, kan je ervoor kiezen om een betaalde studiekeuzetest te maken en deze te bespreken met een studiekeuzecoach. Een coach kan je helpen om jouw interesses te koppelen aan interessante studies.