Een gratis studiekeuzetest kan je helpen om een beter beeld te krijgen van wie je bent, wat je wilt en wat je kan zodat je straks een leuke, passende studie kan kiezen. Toch leveren de meeste gratis testjes weinig op. Ze zijn meestal te eenvoudig om echt van waarde te zijn voor je studiekeuze.
Hieronder vindt je de lijst met 10 gratis studiekeuzetesten die WEL iets opleveren. Je krijgt met deze testen een beter beeld van jouw passies, interesses, kwaliteiten en studie mogelijkheden. Gebruik deze lijst met studiekeuzetesten als referentie om naar terug te keren als je het even niet meer weet.
Inhoudsopgave
- Ontdekken wie je bent: Een legpuzzel zonder voorbeeld
- Moeite met je studiekeuze?
- Studiekeuzetesten: Vuistregels & Uitgangspunten
- Test #1. Icares Studiekeuzetest
- Test #2. De Big Five Persoonlijkheidstest
- Test #3. 7-Vragen Studiekeuzetest
- Test #4. Inholland Studiekeuzetest
- Test #5. TKMST Studiekeuzetest
- Test #6. DISC Studiekeuzetest
- Test #7. De Breintest
- Test #8. Qompas Studiekeuzetest
- Test #9. Competentietest
- Test #10. Interessetest
- Tot slot: Op zoek naar de rode draad
- Moeite met je studiekeuze?
- Veelgestelde vragen over gratis studiekeuzetesten
Ontdekken wie je bent: Een legpuzzel zonder voorbeeld
Als je een passende studie wilt kiezen, heb je eerst een goed inzicht nodig in jouw belangrijkste passies en kwaliteiten. Dat is de basis, het fundament van de juiste studiekeuze. De zoektocht naar wie je bent, wat je echt wilt en wat je goed kan, is vergelijkbaar met het leggen van een complexe puzzel zonder een voorbeeld op de voorkant van de doos.
Je begint met de randjes en de hoekjes van de puzzel, dit zijn de eigenschappen en interesses die je nu al van jezelf weet. Je bent creatief, je houdt van sporten, dieren of juist van lezen en feestjes organiseren. Het begint dus met de vraag:
Wat weet jij nu al over je interesses en eigenschappen?
Zodra je de randjes hebt gelegd, ga je op zoek naar de binnenkant van de puzzel. De binnenkant is een stuk ingewikkelder en voor het leggen van deze binnenkant gebruik je deze top-10 gratis studiekeuzetesten.
Pas als alle stukjes van jouw puzzel op z’n plek liggen, kan je het eindresultaat zien en ontstaat er en compleet beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Met die zelfkennis is het mogelijk om te kiezen voor een passende studie.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Studiekeuzetesten: Vuistregels & Uitgangspunten
Een belangrijke vuistregel voor het afleggen van iedere studiekeuzetest is:
Besteed minimaal zoveel aandacht aan de reflectie als aan het afleggen van de test zelf
Bijvoorbeeld: als je 10 minuten bezig bent met het maken van een test, besteed daarna dan ook 10 minuten aan het reflecteren op de uitslag van de studiekeuzetest. De echte waarde van een test ligt opgeslagen in jouw reflectie op de uitslag. Na iedere test vind je daarom een aantal vragen om te reflecteren op de uitkomsten.
Oké! Daar gaan we! Dit zijn de 10 beste gratis studiekeuzetesten die WEL iets opleveren voor je studiekeuze.
Test #1. Icares Studiekeuzetest
De test van Icares kost ongeveer 10 minuten om te maken. Zodra je klaar bent, ontvang je een overzicht van studies die passen bij jou belangrijkste passies, kwaliteiten en interesses.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, gebruik dan onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Welke opleidingen passen bij jou? Klopt dit volgens jou?
- Waarom herken je je wel/niet in deze opleidingen?
- Heb je iets nieuws geleerd over jezelf?
Test #2. De Big Five Persoonlijkheidstest
De Big Five persoonlijkheidstest bestaat uit 20 vragen waarin je de afbeelding kiest die het beste bij je aansluit. Het resultaat geeft inzicht in jouw score op vijf onderdelen van je persoonlijkheid en kan je gebruiken om jezelf beter te leren kennen.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Op deze pagina vindt je een uitgebreide uitleg van de vijf onderdelen van de test. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Verdiep je in de kenmerken van de vijf onderdelen en jouw scores, klopt dit?
- In wat voor studie – of werkomgeving voel jij je het prettigst op basis van deze scores?
- Is er een score waar je jezelf niet of minder in herkent, waarom niet?
Test #3. 7-Vragen Studiekeuzetest
Met de studiekeuzetest van studiekeuzemaken.nl krijg je op basis van 7 vragen een goed inzicht in je huidige situatie, de mogelijkheden voor je toekomst en tips en advies om vooruitgang te boeken met je studiekeuze.
Reflectie
Zodra je de 7-vragen test hebt afgerond, kan je jouw persoonlijke ‘Studiekeuze Adviesrapport’ gratis downloaden. Voor deze resultaten is geen reflectie nodig.
Test #4. Inholland Studiekeuzetest
De test van Inholland kost ongeveer 10 minuten om te maken. Als je klaar bent met de studiekeuzetest krijg je jouw resultaat persoonlijk toegestuurd en kun je meer lezen over studierichtingen, opleidingen en beroepen. Bekijk hier een voorbeeld van de resultaten.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, gebruik dan onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Wat heb je geleerd over jezelf wat je nog niet wist?
- Waarom past de uitslag van de test wel/niet bij jou?
- Sluit de uitslag aan bij een interesse of eigenschap van jezelf?
Test #5. TKMST Studiekeuzetest
De TKMST Studiekeuzetest geeft inzicht in jouw Studie Top-20 op basis van jouw interesses, passies en talenten. Ook vind je bij de uitslag 10 studierichtingen met een matchscore die passen bij jouw antwoorden. De test bestaat uit 105 stellingen die je beoordeelt aan de hand van 4 keuzemogelijkheden en kost ongeveer 10 minuten om te maken.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Je kunt direct op de studies klikken om te zien wat ze inhouden, waar je het kunt studeren en welke open dag je kunt bezoeken. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Welke richting sluit het beste aan bij jou interesses? Klopt dat denk jij?
- Waarom pas jij wel of/niet in deze richting?
- Zie jij jezelf één van de genoemde beroepen uitoefenen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Test #6. DISC Studiekeuzetest
De DISC test bestaat uit 25 blokjes van 4 stellingen en kost ongeveer 10 minuten om te maken. Als je klaar bent met de DISC test krijg je inzicht in jouw persoonlijke profiel op basis van 4 dimensies: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg van het DISC model. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Wat is jouw belangrijkste dimensie? Kan je jezelf hierin herkennen?
- Waarom past de uitslag van de test wel/niet bij jou?
- Kan je een voorbeeld noemen waaruit blijkt dat dit over jou gaat?
Test #7. De Breintest
De brein test bestaat uit totaal 25 vragen met iedere keer 3 antwoorden en kost ongeveer 5 minuten om te maken. Als je geen persoonlijke ervaring hebt met de vraag, probeer je dan een voorstelling te maken. Het resultaat geeft inzicht in jouw dominante breinvoorkeur voor de linker – of rechterhersenhelft.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Dit zijn de talenten van de linker- en rechterhersenhelften. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Komt er een dominante hersenhelft uit de test? Zo ja, herken je jezelf hierin?
- In welke genoemde activiteiten en talenten herken je jezelf het beste?
- Zijn er activiteiten die je zou willen toevoegen aan de lijst?
Test #8. Qompas Studiekeuzetest
Let op! Voor het maken van de studiekeuzetest heb je een (gratis) account nodig. Je kan een account aanmaken als jouw middelbare school is aangesloten bij Qompas. Je kan ook kiezen voor een ‘entree account’.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, gebruik dan onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Wat heb je geleerd over jezelf wat je nog niet wist?
- Waarom past de uitslag van de test wel/niet bij jou?
- Sluit de uitslag aan bij een interesse of eigenschap van jezelf?
Test #9. Competentietest
Deze competentietest bestaat uit 66 stellingen die je beoordeelt op een schaal van ‘helemaal niet goed’ tot ‘heel goed’. De testrapportage laat zien op welk onderdeel jij percentueel het hoogste scoort en zet deze op volgorde. Hiermee krijg je inzicht in je belangrijkste competenties.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Op welke competentie categorieën scoor jij het hoogst? Herken je jezelf hierin?
- Welke taken en activiteiten die horen bij deze categorieën passen bij jou?
- In elke categorie bevinden zich een aantal competenties, op welke scoor jij goed?
Test #10. Interessetest
Deze interessetest bestaat uit 38 activiteiten over uiteenlopende situaties die je beoordeelt op een schaal van ‘helemaal niet interessant’ tot ‘heel erg interessant’. Zodra je de test heb afgerond, vul je je gegevens in en krijg je inzicht in jouw belangrijkste interesses en bijpassende studies.
Reflectie
Zodra je de test hebt afgerond, keer dan hier terug en gebruik onderstaande vragen om te reflecteren op de uitslag. Noteer jouw antwoorden eventueel in jouw Top-10 Reflectie Logboek.
- Op welke twee voorkeurskenmerken heb je het hoogst gescoord? En kan je jezelf daar in herkennen?
- Kan je twee voorbeelden noemen uit je eigen leven waarin deze kenmerken bij jou tot uiting komen (tijdens school/werk)?
- Zijn er bepaalde eigenschappen waarin je jezelf minder goed herkent?
Tot slot: Op zoek naar de rode draad
Zodra je alle 10 deze studiekeuzetesten hebt afgerond en de tijd hebt genomen voor de reflectie op de resultaten heb je een beter beeld van wie je bent, wat je wilt en wat je kan.
Omdat je alle uitslagen en reflecties hebt verwerkt in één document is het eenvoudiger om nu op zoek te gaan naar de rode draad. Tot slot reflecteer je op het totale resultaat, de optelsom van al jouw uitslagen en reflecties. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:
- Kan je een terugkerende interesse of kwaliteit ontdekken?
- Is er een vakgebied of studie die in een aantal testen terugkomt?
- Of heb je iets ontdekt over jezelf wat je nog niet zo goed in beeld had?
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Veelgestelde vragen over gratis studiekeuzetesten
Als je een gratis studiekeuzetest maakt, is het vooral belangrijk om goed te reflecteren op de uitkomst van de test. Ook als je vind dat de uitkomst niet zo goed bij je past. De echt waarde van een test zit opgeslagen in jouw reflectie. Vuistregel: besteed net zoveel tijd aan de reflectie als aan het maken van de test.
Behalve het maken van studiekeuzetesten zijn er een aantal andere ‘bronnen van zelfkennis’. Je kan bijvoorbeeld in gesprek gaan met mensen in je omgeving zoals je ouders en goeie vrienden. Of je kan reflecteren op de ervaringen die je tot nu toe hebt opgedaan in je leven zoals in een bijbaantje. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: waar ben ik trots op? Heb je nu moeite met je studiekeuze? Kies hier in 21 dagen de juiste studie
Als je al een aantal gratis testen hebt gemaakt en het levert niet zoveel inzicht op in je studiekeuze, kan je ervoor kiezen om een betaalde studiekeuzetest te maken en deze te bespreken met een studiekeuzecoach. Een coach kan je helpen om jouw interesses te koppelen aan interessante studies.
[…] kan je achter komen door middel van een studiekeuzetest, of persoonlijke begeleiding met een […]
[…] zijn om begeleiding bij je studiekeuze in te schakelen, maar weet dat je ook bijvoorbeeld eens een (gratis) studiekeuzetest kan […]
[…] Klik hier voor de 10 beste GRATIS studiekeuzetesten die WEL iets opleveren […]
[…] Bekijk ook: de 10 beste gratis studiekeuzetesten die WEL iets opleveren […]
[…] Bekijk ook: de 10 beste Gratis Studiekeuzetesten die wel iets opleveren […]
[…] Bekijk ook: De 10 beste GRATIS studiekeuzetesten die WEL iets opleveren […]
[…] Bekijk ook: De 10 Beste GRATIS Studiekeuzetesten die WEL iets opleveren […]
[…] vroeg ik wat de jongens zoal doen om de geschikte studie te vinden. Allebei geven ze aan dat ze verschillende studiekeuzetesten op internet maken. Bij beide jongens komt hier veelal iets met sport en/of economie uit. Om […]
[…] worden of je kind vindt juist te veel leuk dan kun je verschillende dingen doen. Je kunt je kind een studiekeuzetest laten doen of een […]
[…] Je moet alleen de juiste vinden. Zoals je wellicht al kunt merken heb ik veel verschillende studiekeuzetesten gemaakt om te kijken welke studie bij mij zou […]
[…] wat jij zelf wil en laat je niet te veel beïnvloeden door andere. Er zijn ook sites waar je een studiekeuzetest kunt doen om erachter te komen welke studierichting bij jou […]
[…] Bekijk ook: De 10 gratis studiekeuzetesten die wel iets opleveren […]
[…] veel praten met vrienden, familie, begeleiders en na eindeloos veel studiekeuzetesten doen (waar onderhand overal hetzelfde uit kwam) heb ik gekozen voor de opleiding HBO-Rechten aan de […]
[…] besloot zelf aan de slag te gaan met het vinden van de juiste studie. Dit begon met het maken van studiekeuzetesten, het uitzoeken van zijn interesses, het afspeuren van het internet en uiteindelijk ook het bezoeken […]
[…] na heel veel studiekeuzetesten te hebben gedaan kwam Journalistiek naar boven. Daar ben ik toen naar een open dag geweest en ik […]
[…] degenen die de financiën momenteel niet hebben, heeft Tom Dekker een blog geschreven over de top 10 gratis studiekeuzetesten die wel iets opleveren voor je studiekeuze. Zeker een goed […]
[…] met het maken van een studiekeuzetest. Dat voorkomt dat je kind straks aan een studie begint en in de eerste week al afhaakt. Dat gebeurt […]
[…] studiekeuzetest maken, kan ook helpen om een idee te krijgen van wat je leuk vindt. Heb je al enkele open dagen […]
[…] Bekijk ook: De 10 beste GRATIS studiekeuzetesten die WEL iets opleveren voor je studiekeuze […]
[…] Bekijk ook: De 10 beste GRATIS studiekeuzetesten die WEL iets opleveren voor je studiekeuze […]
[…] mijn tussenjaar heb ik regelmatig studiekeuzetesten gemaakt en beroepskeuzetesten. Veel van deze websites zijn beschikbaar op het internet en geheel […]
[…] Vanaf de zomervakantie tussen de vijfde en de zesde klas ben ik wel serieus begonnen aan mijn proces wat betreft mijn vervolgstudie en de keuze daarin. Ik heb toen online verschillende sites bezocht waar ik testen heb gemaakt. Dit waren onder andere interessetesten, persoonlijkheidstesten en andere studiekeuzetesten. […]