Hey!

Ik gebruik hier even een minuutje om mezelf te introduceren. Je vraagt jezelf waarschijnlijk af: Wie is die Tom Dekker?

Een aantal jaren geleden koos ik zelf de verkeerde studie. En terwijl ik erachter probeerde te komen wat ik wel wilde studeren, merkte ik de knagende onzekerheid en onderliggende frustratie. Het aanbod was overweldigend en toen ik merkte dat veel aankomende studenten worstelen met het uitstippelen van een studie-toekomst werd het mijn missie om erachter te komen hoe je dat proces goed kan aanpakken. Want, hoe kom je erachter wie je bent en wat je wilt studeren?

Ik besloot alles te lezen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, keuzeprocessen en coaching en ik ben met talloze experts in gesprek gegaan om te ontdekken wat zij doen om jonge mensen in staat te stellen wel een passende studiekeuze te maken. Dankzij dit leerproces ben ik nu in staat om exact te bepalen welke studies en functies passen bij wie ik ben. Ik leerde het proces naar een passende toekomst beheersen en te kiezen op basis van zelfkennis. Ik leerde orde te scheppen in de chaos aan studies, scholen en toekomstmogelijkheden. En dat geeft zekerheid en duidelijkheid.

Ik heb ook de ‘normale’ onderwijsroute gevolgd; basisschool, middelbare school en hogeschool. En inmiddels ben ik in het bezit van een HBO diploma. Maar altijd hing daar die grote, soms irritante vraag in de lucht: Wat wil je later bereiken?

Mijn kinderdroom was om piloot te worden maar ik groeide tijdens mijn pubertijd erg snel en werd uiteindelijk te lang om veilig een vliegtuig te kunnen besturen. Daarna had ik mijn zinnen gezet op architect. Het ontwerpen en tekenen van gebouwen, dat leek me wel een mooie toekomst. Mijn eerste studie HBO bouwkunde sloot prima aan op die ambitie maar de praktijk viel erg tegen. Ik was meer bezig met complexe berekeningen dan met ontwerpen.

Het vreemde is dat die ambities min of meer spontaan ontstonden. Ik ging gewoon naar school, maakte lol en had hier en daar een bijbaantje. Andere zaken waren veel interessanter dan bewust stil staan bij wat ik wilde bereiken later. Toch zijn er momenten dat er van je verwacht wordt dat je het kan uitleggen en onderbouwen. Die oh zo belangrijke studiekeuze is zo’n moment.

De vragen spookten door mijn hoofd: Hoe kom ik er dan achter wat ik wil bereiken? Wat wil ik en wat kan ik? Hoe maak ik zo’n afgewogen beslissing die bepalend is voor mijn toekomst? Welke studie past bij mijn ambities en capaciteiten? En wat zijn dan mijn ambities en capactiteiten?

Op een bepaald moment moet je toch die beslissing maken. Maar hoe pak je dat aan? Profiteer van mijn lessen en verkort jouw leercurve aanzienlijk. De grote vraag die centraal staat is: Hoe maak ik een passende studiekeuze?

Waarom zou je mij vertrouwen?
Ik wil niet dat je me blindelings vertrouwt, een studiekeuze is een persoonlijk
vraagstuk en je moet daar zelf goed over nadenken en de verantwoordelijkheid voor nemen.