Het is de meest onbekende opleidingsvorm: de Associate Degree. Toch is dit een interessante opleidingsvorm als je bijvoorbeeld van het mbo afkomt of je kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten.

Onbekend maakt onbemind en het is daarom tijd om alle informatie, mogelijkheden en feiten hieronder op een rijtje te zetten.

Wat is een Associate Degree opleiding?

Een Associate Degree is een tweejarige opleiding met een praktijkgerichte opzet. Qua niveau zit deze opleiding tussen het mbo en een hbo-bachelor in en heeft een totale studielast van 120 studiepunten (één studiepunt is gelijk aan 28 uur studie).

Je gaat aan de slag met de theorie én praktijkopdrachten en je wordt opgeleid tot een specifiek beroep. Met een AD-diploma kan je gaan werken, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of eventueel doorstromen naar een hbo-bachelor opleiding (met vrijstellingen).

De Associate Degree opleiding is internationaal erkend en is geaccrediteerd met een wettelijke graad, de Associate degree. Deze opleidingsvorm is in het leven geroepen om het gat te dichten tussen het mbo – en hbo onderwijs.

Ongelukkig in je werk?

Maak de ‘7 Vragen Switch Test’ en ontdek de route naar jouw nieuwe baan. Je leert hoe je professioneel kan groeien en ‘next level’ gaat in je carrière.

Met de uitslag van de test ontdek je welke switch strategie het beste past bij je werksituatie zodat je een plan hebt om te starten in een nieuwe baan – en straks méér werkgeluk kan ervaren.

DOE NU DE SWITCHTEST

Waarom zou ik ervoor kiezen?

Je kan kiezen voor een Associate Degree als je:

  • Een mbo-4 opleiding hebt afgerond en je kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten
  • Als je een vierjarige hbo-studie te lang vindt om na een afgeronde mbo opleiding
  • Wilt doorgroeien in je werk, jezelf wilt specialiseren of een hogere functie wilt bekleden en deze stap wilt onderbouwen met een AD-diploma.
  • Studieresultaten tijdens de propedeuse tegenvallen en je merkt dat een hbo bachelor toch te hoog gegrepen is.

Wanneer kan ik worden toegelaten tot een Associate Degree?

Voor een Associate Degree gelden dezelfde toelatingseisen als voor een reguliere bachelor opleiding. Je kan worden toegelaten tot een associatie degree als je voldoet aan één van de volgende voowaarden (zie onderstaand figuur):

  • Je bent in het bezit van een havo – of vwo diploma
  • Je bent in het bezit van een mbo-4 diploma

associate degree doorstroommatrix

Welke Associate Degree opleidingen kan ik allemaal volgen?

Er zijn in Nederland een aantal hogescholen die AD-opleidingen aanbieden. Je kan een Associate Degree volgen op het gebied van accountancy, onderwijs, techniek en ICT, ondernemen enz. Voor een volledig overzicht zie:

Hoe zit dat met studiefinanciering?

De AD variant valt onder het stelsel van studiefinanciering. Als de opleiding is geaccrediteerd is door de overheid en je voldoet aan de voorwaarden kan je voor een Associate Degree gewoon studiefinanciering aanvragen.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Veelgestelde vragen over de Associate Degree

Hoelang duurt een Associate Degree?

Een Associate Degree duurt twee jaar en heeft een studielast van 120 studiepunten.

Wat is het niveau van een Associate Degree?

Het niveau van een Associate Degree zit tussen een mbo opleiding en een hbo bachelor in.

Wanneer kan ik worden toegelaten tot een Associate Degree?

Je kan met een havo/vwo diploma of met een mbo-4 diploma worden toegelaten. Met een mbo-4 diploma kunnen er aanvullend toelatingseisen worden gesteld.