Een juiste studiekeuze maken is geen makkelijke opgave. Dat blijkt wel uit de cijfers van de studenten die hun studie niet afmaken, gepubliceerd door nu.nl. Hieruit blijkt dat wel 37,6 procent van de studenten de eerst gekozen studie niet afmaakt. Meer dan ⅓ van de studenten maakt hun eerst gekozen studie dus niet af. Hoe dit komt? In het artikel staat ook dat 21,6 procent van de studenten wisselt van opleiding. Een gebrek aan kennis over de passende en juiste studierichting? Als hulpmiddel, ook voor studenten die twijfelen over een opleiding, is er de studiekeuzetest.

Een paar jaar geleden heb ik zelf al veel van dit soort ‘verplichte’ testen gemaakt, tijdens mijn middelbare school periode. Ik was nieuwsgierig wat er nu bij mij uit zo komen en of dit ook aansluit op de studie die ik momenteel volg: journalistiek. Met de daarbij behorende vraag of er uit een studiekeuzetest wel de bij jouw passende studies komen? Ik deed de studiekeuzetest van Inholland Hogeschool. Deze test bestaat uit drie delen waarna je een resultaat krijgt met de best bij jou passende studierichting, opleidingen en beroepen. Want deze best behorende richtingen komen na het maken van de test duidelijk naar voren.

De Gratis Studiekeuzetest van Inholland

De studiekeuzetest van Inholland bestaat uit drie onderdelen: Hoe zit je in elkaar? Jouw kwaliteiten en uitdagingen. Dit laatste brengt jouw interesses in beeld, dit kan helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Het is fijn als je iets studeert wat je ook daadwerkelijk interesseert.

Na vijftien minuten heb ik alle vragen beantwoord. De uitslag van de test verschijnt op mijn beeldscherm. Het eerste wat mij opvalt is dat de eerste drie studierichtingen overeenkomen wat interesses betreft. Ik interesseer mij erg in cultuur, kunst en geschiedenis. Economische en wiskundige studies staan redelijk onderaan, wat ook klopt want dit is niet voor mij weggelegd.

studiekeuzetest

Mijn top 5 is op de afbeelding hieronder te zien. Op plaats drie behoort de studie toe die ik momenteel volg: journalistiek. Je kan dus wel stellen dat deze test redelijk de juiste studierichtingen weergeeft voor jezelf. 

studiekeuzetest resultaat

Naast de studiekeuzetest zijn er nog meer hulpmiddelen voor de ‘juiste’ studiekeuze (een keuze die bij jou past). Deze keuze begint wel bij, een oriënterende en snel te maken, studiekeuzetest. Als je er na de studiekeuzetest niet uit komt is er bijvoorbeeld ook nog de zogeheten beroepentest en een studiekeuzebegeleider.

Na zelf een aantal testen te hebben gemaakt is mij opgevallen dat een studiekeuzetest een redelijk beeld kan schetsen voor een studierichting. Omdat ik al een studie volg, is het enigszins te reflecteren of er uit de studiekeuzetest een studierichting komt die bij je past. Nu rest mij nog een vraag:

Komt er uit jouw studiekeuzetest ook een studierichting die bij jouw interesses past? Laat hieronder een berichtje achter!