In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Sem wilde op de middelbare school altijd actrice worden en was zo gefocust op de toneelschool dat ze niet goed wist welke studies er allemaal zijn.
Ze besloot daarom om na het vwo een tussenjaar te nemen en te ontdekken welke studie het beste bij haar past. Na een aantal studiekeuzetesten en open dagen, koos ze voor de hbo opleiding Creative Business aan de Saxion in Enschede. De studie bevalt haar goed en ze zit helemaal op haar plek!
Hieronder vertelt Sem wat de studie Creative Business inhoudt, hoe ze haar studiekeuze heeft aangepakt en heeft ze een advies voor andere jongeren die moeite hebben met een studiekeuze.
Inhoudsopgave
- Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?
- Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?
- Jouw tussenjaar goed invullen?
- Is het gelukt om in je tussenjaar te ontdekken welke studie bij je past?
- Wat houdt de hbo opleiding Creative Business in?
- Heb je de juiste studie gekozen? En hoe bevalt de Hogeschool?
- Wat is je belangrijkste studiekeuze advies aan andere jongeren?
- Moeite met je studiekeuze?
Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?
Ik ben Sem Verheijden, 19 jaar en na 6 jaar VWO gedaan te hebben besloot ik een tussenjaar te nemen. Ik wilde van kinds af aan actrice worden en had dan ook altijd het idee om naar de toneelschool te gaan. Ondanks dat heb ik tijdens LOB-lessen op mijn middelbare school ook nog onderzoek gedaan naar andere studies maar de toneelschool bleef altijd in mijn achterhoofd.
Hoe ouder ik werd hoe meer ik begon te twijfelen aan de kansen van actrice als beroep, je bent erg afhankelijk van verschillende factoren en je hebt geen zekerheid op een goede baan. Toch wilde ik het proberen want ik wist dat ik er anders spijt van zou krijgen.
Ik heb uiteindelijk ook auditie gedaan voor een toneelschool maar ik wist dat dit niet makkelijk zou zijn. Hierdoor wist ik uiteindelijk dat de toneelschool toch niet echt iets voor mij was en wilde ik dus ook niet een tweede keer proberen om op de toneelschool te komen.
“Toch wilde ik het proberen want ik wist dat ik er anders spijt van zou krijgen”
Toen besloot ik een tussenjaar te nemen omdat ik altijd zo gefocust was op het acteren dat ik niet echt de kans heb gekregen om goed naar andere studies te kijken.
Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?
Tijdens mijn tussenjaar heb ik aan het begin veel tijd besteed aan het oriënteren op studies. Ik ben vanaf het begin begonnen en heb gekeken naar welke studies er allemaal bestonden op HBO en WO-niveau.
Hierdoor kwam ik ook bij studies terecht waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden en die ik dus ook niet tijden de LOB-lessen ben tegen gekomen. Ik kon al snel veel studies wegstrepen door o.a. mijn profielkeuze (economie & maatschappij/cultuur & maatschappij) en mijn persoonlijke interesses.
De overgebleven studies heb ik op internet gezocht en zo meer informatie opgedaan waardoor ik weer meer studies weg kon strepen. Uiteindelijk heb ik de studies die overbleven bezocht op open dagen en de studies die daar weer uitkwamen nog een keer bezocht tijdens een meeloopdag/proefstudeerdag.
Jouw tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Is het gelukt om in je tussenjaar te ontdekken welke studie bij je past?
Ja, ik kwam uiteindelijk terecht bij de studie Creative Business op Saxion in Enschede. Bij deze studie word je opgeleid tot “media maker van de toekomst”. Deze studie is breed maar wel op het gebied dat ik interessant vind (film/reclame/media/communicatie).
Hierdoor heb ik nog genoeg keuze en dus ook meer kans op een baan maar kan ik ook nog de film kant op die ik zo leuk vind. Ik zit nu in het eerste jaar van Creative Business en het bevalt me heel goed.
Wat houdt de hbo opleiding Creative Business in?
Het eerste jaar is best breed en krijg je o.a. de volgende vakken: Grafisch ontwerpen (waarbij ik een filmposter moest maken), Creatief & zakelijk schrijven (waar je een fictief verhaal en een persbericht moet schrijven), Storytelling: beeld & kunst (waar je dieper ingaat op film), Online (website bouwen), Journalistiek, Psychologie, Communicatie en nog veel meer.
In het tweede jaar kies je een specialisatie: Educatieve mediaconcepten, Creatieve marketing en concepten, Journalistieke voorlichting of Audiovisuele media.
Het is een hbo-opleiding en er zijn geen strenge toelatingseisen. Beroepen waar je aan kunt denken als je deze studie hebt afgerond zijn: Programmaontwikkelaar, Beeldredacteur, Educatief (media)ontwerper, Conceptontwikkelaar, Mediamarketeer, Communicatieadviseur, Producer, Art-director, Copywriter, Regisseur, Freelancer, of je kunt je eigen bedrijf opzetten. Ofwel je kunt heel veel kanten op. Als je de site van Saxion moet geloven is de baankans na Creative Business: 77%.
Heb je de juiste studie gekozen? En hoe bevalt de Hogeschool?
Tot nu toe ben ik heel blij met mijn studiekeuze en stelt het mij gerust dat ik waarschijnlijk geen betere opleiding had kunnen vinden dan deze omdat ik zo goed onderzoek heb gedaan. Een tussenjaar kan dus erg nuttig zijn als je het goed besteed.
Saxion zelf is ook een prima hogeschool, niks op aan te merken. Als je deze studie nou overweegt zou ik aanraden om sowieso naar de open dag en meeloopdag/proeflesdag te gaan en te gaan praten met studenten en docenten.
Wat is je belangrijkste studiekeuze advies aan andere jongeren?
Mocht je geen idee hebben wat je zou willen doen? Begin dan eens helemaal bij het begin en bekijk welke studies er allemaal bestaan en sta open voor verschillende opleidingsniveaus.
Dat ik VWO heb gedaan wil namelijk niet zeggen dat WO bij mij past. Ga dan bij jezelf na wat jij nou echt interessant vindt en welke studies bij jou zouden passen of wat je jezelf later ziet doen. Doe ook vooral wat jij zelf wil en laat je niet te veel beïnvloeden door andere. Er zijn ook sites waar je een studiekeuzetest kunt doen om erachter te komen welke studierichting bij jou past.
Voor mijn studie moest ik op kamers in Enschede omdat ik 3 uur moet reizen om er met het openbaar vervoer te komen. Ik wist eerst niet of ik de stad Enschede leuk zou vinden en heb toen ook zitten twijfelen over een andere leuke studie in een leukere stad. Maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik voor deze studie in Enschede heb gekozen en vind ik de stad en de mensen juist erg leuk. Probeer dus ook open te staan om naar studies te kijken in meerdere steden.
Creative Business heb je namelijk op meer plekken waarvan een paar ook dichter bij huis waren, maar die in Enschede vond ik het leukst en het beste bij mij passen. Dezelfde studies in andere steden verschillen namelijk nog wel eens. Mocht je dus een bepaalde studie wel interessant vinden, maar ben je nog niet helemaal overtuigt? Probeer de studie te bekijken in een andere stad. Misschien dat de studie daar op een andere manier aangeboden wordt dat beter bij jou past.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
[…] Bekijk ook: De Studiekeuze van…Sem – “In mijn tussenjaar ontdekte ik pas welke studies er allemaal zij… […]
[…] Bekijk ook: De Studiekeuze van…Sem – “In mijn tussenjaar ontdekte ik pas welke studies er allemaal zijn” […]