In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de inhoud van de studie die ze nu volgen.

Marwa twijfelde of ze een verkeerde studiekeuze had gemaakt en besloot een tussenjaar te nemen om dit te onderzoeken. Uiteindelijk bleek dezelfde studie op een andere hogeschool veel beter bij haar te passen. Hieronder vertelt Marwa hoe ze haar studiekeuze heeft aangepakt.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Vorig jaar heb ik mijn verhaal gedeeld over het nemen van een tussenjaar. Na een half jaar de studie HBO-Rechten gestuurd te hebben in Utrecht, had ik na lang twijfelen ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen.

In mijn tussenjaar besloot ik om een nieuwe baan te vinden, te gaan reizen en mezelf beter te leren kennen. Ook wilde ik graag voor mezelf onderzoeken of de studie HBO-Rechten mij wel gelukkig maakt, en of er wellicht andere opleidingen zijn die bij mij passen. Om hierachter te komen heb ik gebruik gemaakt van mijn tussenjaar.

studiekeuze marwa in tussenjaar

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt in je tussenjaar?

In mijn tussenjaar heb ik regelmatig studiekeuzetesten gemaakt en beroepskeuzetesten. Veel van deze websites zijn beschikbaar op het internet en geheel gratis. Dit is ook de eerste tip die ik iedereen mee kan geven. Zulke websites zijn enorm handig om meer inzicht te krijgen over eventuele beroepen/studies die bij jou past als persoon.

Daarnaast heb ik regelmatig open dagen bezocht van opleidingen die mij interessant leken. Ik heb bijvoorbeeld de open dagen van de opleidingen toegepaste psychologie, integrale veiligheidskunde en HBO-rechten (zelfde opleiding als die ik voorheen volgde, maar op een andere school) bezocht. Hiervoor kan er makkelijk aangemeld worden via de website van de scholen. Ook is het mogelijk om bij verschillende opleidingen een proefstudeerdag te volgen. Ook dit raad ik aan, op deze manier kan je namelijk een kijkje nemen bij de studie en kijken of het wat voor je is!

Tip! Daarbij raad ik ook iedereen aan om een afspraak te maken met een studieadviseur. Dit kan je vaak regelen vanuit je eigen school. Ik heb in totaal twee keer een gesprek gehad met een studieadviseur. Ik vond dit enorm fijn omdat de studieadviseur veel weet over verschillende opleidingen. Hij gaf mij veel bruikbare tips die ik gebruikte tijdens mijn zoektocht naar een opleiding die mij gelukkig maakt. Zo adviseerde de studieadviseur mij bijvoorbeeld om deel te nemen aan een proefstudeerdag. Dit heeft mij in ieder geval geholpen met een studiekeuze maken.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Is het gelukt om te ontdekken welke studie het beste bij je past?

Na de verschillende open dagen bezocht te hebben, deelgenomen te hebben aan een proefstudeerdag en gesprekken te hebben gehad met de studieadviseur heb ik uiteindelijk ervoor gekozen om de studie HBO-Rechten opnieuw te volgen.

Deze opleiding volg ik dit keer wel op een andere school, namelijk de Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Deze school gebruikt een andere opleidingsmethode, dan vele scholen gebruiken. Bij deze opleiding ben je namelijk alleen maar bezig met projecten en heb je géén tentamens.

Voorbeeld: recent heb ik bijvoorbeeld een project afgerond waarbij ik heb deelgenomen aan een zogenaamde “hoorzitting”. Hierbij moest ik mijn cliënt verdedigen in een hoorzitting, die klachten had over geluidsoverlast van een evenement. Dit vond ik persoonlijk enorm leuk en leerzaam!

Wat houdt de studie hbo rechten in?

Als je erover nadenkt om de opleiding HBO-Rechten te studeren, dan raad ik je deze opleiding aan als je van veel lezen en onderzoeken houdt. Je dient namelijk bij deze opleiding veel bezwaarstukken, verweerstukken en handboeken te lezen. Soms kan de stof ook best saai zijn, dus de motivatie en discipline moet je op sommige momenten er wel in kunnen houden. Mocht dit géén probleem voor je zijn, dan zou ik het je zeker aanraden!

“Soms kan de stof ook best saai zijn, dus de motivatie en discipline moet je er wel in kunnen houden”

Indien je twijfelt over het volgen van deze opleiding bij een bepaalde school, dan raad ik je de Juridische Hogeschool Avans-Fontys alleen aan als je goed bent in zelfstandig werken. Ook is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken met projectgroep genoten.

Je bent namelijk bij deze opleiding contant bezig met projecten waarbij je zelf onderzoek dient te verrichten, samen met andere projectgroep genoten. Je krijgt hierbij géén colleges of les. Als je het fijn vindt om zelfstandig te werken, zonder het krijgen van les (met uitzondering van uitleg van 10/15 minuten) en samenwerken geen probleem vindt, dan raad ik je deze school aan.

Hoe verliep de inschrijving op de hogeschool?

De inschrijving voor deze opleiding liep enorm soepel. Nadat ik mij ingeschreven had, kreeg ik een gesprek met een begeleider van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Dit gesprek was bedoeld als studiekeuzecheck. Na afloop van het gesprek zou ik een e-mail ontvangen waarin een advies staat. Dit advies kon een positief advies zijn of een negatief advies. Ik had na afloop van de mondelinge studiekeuzecheck gelukkig een positief advies ontvangen. Een negatief advies betekent trouwens niet dat je niet toegelaten wordt, maar het is meer een advies om voor jezelf na te gaan of de opleiding bij je past.

Wat zijn nu je toekomstplannen?

Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn propedeuse fase. Als ik dit blok afrond met een voldoende, dan heb ik mijn propedeuse in the pocket. Ik heb besloten om na dit eerste leerjaar naar de universiteit te gaan. De opleiding HBO-Rechten is enorm breed, je kan er alle kanten mee op gaan. Zo kan je bijvoorbeeld in een advocatenkantoor gaan werken, maar kan je ook als juridisch adviseur in een ziekenhuis werken. Het is maar net waar jij gelukkig van wordt en wat bij je past.

Wat is je advies voor andere jongeren die moeite hebben met hun studiekeuze?

Voor de mensen die moeite hebben met hun studiekeuze, probeer vooral niet te stressen. Neem zoveel tijd als je nodig hebt, bij het maken van de studiekeuze. Ook is het geen probleem als je de verkeerde studiekeuze maakt. Probeer vooral jezelf te leren kennen en te kijken welke studie je gelukkig maakt en bij je past als persoon. Je komt er uiteindelijk wel, YOU GOT THIS!