Veel scholieren krijgen een studiekeuze advies op het voortgezet onderwijs. Toch vindt een meerderheid van de scholieren deze studiekeuzebegeleiding niet genoeg.
Gelukkig zijn er allerlei diensten en bedrijven die hierbij hulp kunnen bieden. Soms is dat helemaal niet nodig. Bijvoorbeeld als je al precies weet wat je wil studeren. Maar soms kan het ook juist handig zijn om wat extra hulp te krijgen bij het maken van je studiekeuze. Daarom hebben we deze 7 stellingen opgezet.
Inhoudsopgave
De 7-Stellingen Studiekeuzebegeleiding Test
Pak pen en papier en beantwoord hieronder Stelling 1 tot en met 7 met ‘Waar’ of ‘Niet Waar’ en kom er achter of jij wel wat extra studiekeuzebegeleiding kan gebruiken!
Veel scholieren weten een lange tijd niet wat ze willen gaan studeren. Soms is dat helemaal geen probleem. Bijvoorbeeld als je nog een lange tijd hebt om er over na te denken. Ook maken sommige mensen hun studiekeuze juist met hun gevoel. Misschien word je op een dag wel wakker en zeg je: “Nu weet ik het!”
Maar er zijn natuurlijk ook scholieren die nog niet weten wat ze willen doen maar het wel graag zouden willen weten. Als je je dit jaar al moet inschrijven voor een nieuwe studie, dan is het zeker belangrijk om hier goed over na te denken.
Soms kan het dan een slim zijn om begeleiding bij je studiekeuze in te schakelen, maar weet dat je ook bijvoorbeeld eens een (gratis) studiekeuzetest kan doen.
Zoals ook bij de vorige stelling werd beschreven, zijn er mensen die helemaal geen plan nodig hebben om een keuze te maken. Wanneer je dan eindelijk echt de keuze moet maken (bijvoorbeeld vóór de inschrijvingsdatum, 1 mei), dan ‘doe je dat gewoon’.
Toch is het vaak een goed idee om een plan op te stellen voor je studiekeuze. Zo kun je bijvoorbeeld bedenken wat je allemaal wilt weten van een studie voordat je er daadwerkelijk voor kiest om die studie te volgen. Om een goed plan voor jezelf op te stellen, nodig ik je uit voor de gratis studiekeuze workshop.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Als je nog niet precies weet aan welke eisen jouw ideale opleiding aan moet voldoen, dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Straks kom je bijvoorbeeld op een open dag en opeens denk je “dit is het”! Zonder precies te weten waarom.
Maar wat als je Stelling 1 met ‘Waar’ hebt beantwoord en je echt niet weet welke studie bij jou past? Wil je bijvoorbeeld graag dat de studie veel theorie biedt, of juist veel praktijkervaring? Wil je veel in je eentje schrijfopdrachten moeten doen, of juist presentaties in een groepje? Waar ben je goed in?
Het is fijn als je de antwoorden op dit soort vragen weet, zodat je jezelf en jouw wensen beter leert kennen. Dat kan dus door hulp bij studiekeuze in te schakelen, maar het helpt ook door je af te vragen: Wie ben ik?
Door dit soort vragen kom je er langzamerhand achter welke studie echt bij jou past.
Veel studenten die door willen studeren nadat ze hun opleiding hebben afgerond weten al precies wat ze willen. Als jij bijvoorbeeld veel plezier had in je opleiding dierenverzorging op Mbo-niveau, dan is het misschien heel logisch om verder te gaan met een Hbo-opleiding diermanagement.
Aan de andere kant zijn er juist ook veel studenten die hun opleiding hebben afgerond maar geen idee hebben van wat ze precies willen doen. Je vond de opleiding waarmee je net klaar bent bijvoorbeeld helemaal niet zo leuk. Of je denkt dat er veel meer mogelijk is als je doorstudeert.
Een van de grote groepen mensen die kiest voor studiekeuzegeleiding heeft al een opleiding afgerond. Misschien is het dus voor jou ook een goed idee om eens te kijken naar de mogelijkheden.
Als je nog geen studiekeuzetest hebt gedaan (en geen intentie hebt om dat te gaan doen), dan komt dat misschien omdat je al weet wat je wilt gaan studeren. Of je hebt er wel een gedaan maar de uitkomsten waren niet zo relevant. Dat is natuurlijk helemaal prima.
Maar als je er nog geen hebt gedaan omdat je er gewoon nog nooit over na hebt gedacht. En daarnaast heb je nog geen vervolgopleiding gekozen? Dan zit het een beetje anders.
Ten eerste raden we je zeker aan om eens een studiekeuzetest te doen. Kijk eens wat er uit komt!
Ook kan dit aangeven dat je nog niet zo actief bezig bent geweest met je studiekeuze. Aan de ene kant is dat misschien niet erg, maar soms begint de tijd te dringen. Doe dan ook zeker eens zo’n test, of als je dat niet bevalt, praat eens met een coach of studiekeuzebegeleider.
“Eén op de drie studenten heeft spijt van hun studiekeuze”
Het is dan ook logisch dat een grote groep mensen die studiekeuze hulp krijgt onder deze 30% valt. Natuurlijk gebeurt het soms dat je nu wel weet welke studie je wilt gaan doen, juist omdat je eerder een verkeerde keuze hebt gemaakt.
Is dat het geval? Dat is mooi! Je hebt dan waarschijnlijk geen studiekeuzehulp nodig.
Maar bij mensen zoals ik was een verkeerde studiekeuze echt een probleem. Ik had een studie gedaan die niet bij me paste en nog steeds wist ik niet wat ik daarna wilde gaan doen.
Behalve dat ik meer theorie in mijn opleiding wilde (mijn vorige opleiding was erg praktisch), had ik geen idee van welke studie bij mij zou passen. Advies bij studiekeuze heeft mij toen erg geholpen in het maken van mijn keuze.
Geweldig dat je een Tussenjaar hebt genomen! Je hebt waarschijnlijk veel mooie avonturen beleefd. Met een beetje geluk weet je zelfs ook al welke opleiding je nu gaat volgen. En als je jezelf echt goed hebt leren kennen kan je zelfs precies uitleggen waarom je voor die opleiding kiest.
Of was je Tussenjaar geweldig maar heeft het niet veel gedaan voor je studiekeuze? Heb je nog steeds geen idee van wat je precies wilt gaan doen of welke opleiding goed bij jou past? Praat dan verder met vrienden, doe een studiekeuzetest, of volg deze stappen.
Heb ik extra Studiekeuzebegeleiding nodig?
Je hebt 1-3 stellingen met ‘Waar’ beantwoord
Ik ga er even vanuit dat je niet de eerste drie stellingen met ‘Waar’ hebt beantwoord. Als dat wel zo is, dan is het echt verstandig om studiekeuzebegeleiding in te schakelen.
Maar waarschijnlijk heb je 1-3 punten gescoord en weet je al redelijk goed wat je wilt gaan studeren. In elk geval heb je er redelijk vertrouwen in dat je op de goede weg bent.
Met deze score is het over het algemeen niet nodig om advies bij studiekeuze te verkrijgen.
Je hebt 3-5 stellingen met ‘Waar’ beantwoord
Voor jou is het waarschijnlijk wel slim om eens te kijken naar de mogelijkheden van hulp bij studiekeuze.
Je weet bijvoorbeeld wel ongeveer wat je wilt doen, maar op het eerste gezicht lijkt het alsof je wel wat hulp kan gebruiken. We raden je sowieso aan om eens een online studiekeuzetest te doen. Maar als je extra hulp wilt, dan is het 4-Stappen Studiekeuze Systeem misschien wel iets voor jou.
Je hebt 5-7 stellingen met ‘Waar’ beantwoord
Studiekeuzeadvies inwinnen is voor jou zeer waarschijnlijk een goed idee. Je kan op die manier meer over jezelf te weten komen. Aan de hand daarvan kies je dan een passende studie.
Maar één-op-één coaching kan ook heel nuttig zijn. Soms is het fijn om even met een onpartijdige expert te praten die veel weet van het maken van een studiekeuze. Je kan dan bijvoorbeeld leren welke studierichting je interessant vindt en wat jij in een studie zoekt.
Als je een van deze adviezen volgt weet ik zeker dat je al snel te weten komt welke opleiding of studie bij jou past. Zo kan je een studiekeuze maken waar je echt tevreden mee bent.
[…] En als je echt radeloos bent, check dan of studiekeuzebegeleiding wat voor je is. […]
[…] Bekijk ook: https://www.studiekeuzemaken.nl/deze-7-stellingen-bepalen-of-je-studiekeuzebegeleiding-nodig-hebt/ […]