Tegenwoordig zijn er heel veel opleidingen waar je uit kunt kiezen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is en blijft lastig om de juiste opleiding te kiezen die het beste bij jouw wensen, toekomstbeeld en kwaliteiten past. Juist ja, ik hoor jouw hersenen al kraken over je studiekeuze.
Gelukkig heb ik daar een handige oplossing voor, er bestaan namelijk heel veel verschillende studiekeuzetesten die het maken van een keuze een stuk eenvoudiger kunnen maken! Hieronder heb ik er twee uitgelicht die mij echt nieuwe inzichten hebben opgeleverd.
Inhoudsopgave
Waarom is een studiekeuzetest handig om in te vullen?
Het invullen van een studiekeuzetest is handig om een beeld te krijgen van opleidingen die het beste bij jou passen. Je krijgt namelijk een vragenlijst die jij moet invullen met antwoorden die bij jou passen. Op basis daarvan komen er een aantal opleidingen die voldoen aan jouw persoonlijkheid.
Hartstikke handig dus, want daarna kun je je makkelijker op die opleidingen oriënteren en er voldoende informatie over op zoeken, zonder dat je al die talloze opleidingen op al die websites hoeft door te spitten.
Waar kan ik het beste terecht voor een studiekeuzetest?
Dat is verschillend. Heb je bijvoorbeeld wel al een school in gedachten maar twijfel je nog tussen een aantal studies? Dan kun je die school bellen om te vragen of er wellicht een loopbaanbegeleider aanwezig is die studiekeuzetesten afneemt bij geïnteresseerde studenten.
Steeds meer scholen bieden op deze manier de testen aan, dus wellicht doet jouw school dat ook. Het voordeel daarvan is dat je direct in contact staat met de loopbaanbegeleider. Je kunt je twijfel tussen de opleidingen bespreken en vervolgens op basis van de uitkomsten van de studiekeuzetest een keuze maken. De loopbaanbegeleider is er om te ondersteunen in het maken van de juiste studiekeuze.
Je kan natuurlijk ook online een studiekeuzetest maken. Dit is veel eenvoudiger, omdat je daar niet voor naar een school hoeft te gaan. Maar is dit wel net zo effectief? In de tijd dat ik op zoek was naar een opleiding heb ik namelijk gemerkt dat bijna alle testen hetzelfde waren, met dezelfde uitkomsten.
Uiteindelijk heb ik mijn opleiding gevonden door middel van de combinatie van het maken van een studiekeuzetest en het doen van research op Google.
Gratis Studiekeuzetest #1
Een prettige, overzichtelijke studiekeuzetest is de test van Studiekeuzetest.nu. Deze studiekeuzetest is overzichtelijk en stelt duidelijke vragen. Bij deze studiekeuzetest is het de bedoeling dat je af gaat op je gevoel en kies je de activiteiten die jou het leukst lijken om te doen.
Natuurlijk zitten er ook activiteiten tussen die jou helemaal niet leuk lijken, maar het is belangrijk om alles zo goed mogelijk naar jouw voorkeuren in te vullen. Als je de test hebt afgerond, krijg je een advies gebaseerd op jouw kwaliteiten en eigenschappen.
Gratis Studiekeuzetest #2
Een andere handige studiekeuzetest is de test van Icares. Het invullen van de studiekeuzetest bij Icares duurt ongeveer 10 á 15 minuten. Een tip van Icares over de uitslag van de studiekeuzetest: “Vraag jezelf af wat de opleidingen over je zeggen, en bedenk wat je ermee wilt.
Het is niet vanzelfsprekend dat de opleiding die op nummer 1 staat ook de best passende opleiding is. Dat heeft meer met factoren te maken.” Omdat Icares dus veel handige opties biedt op het gebied van de studiekeuze, vind ik dit ook echt een handige website die zeer goed in elkaar zit.
Op de site van Icares kun je je oriënteren op drie opties: 1) snel zoeken: hiermee krijg je na het ingeven van een zoekterm, een lijst met passende opleidingen bij die zoekterm. 2) Sectoraal zoeken: hiermee verklein je het aantal keuze mogelijkheden door aan te geven in welke sector en/of branche je interesse hebt. 3) Slim zoeken; door het aanvinken van een aantal opties die jou aanspreken, krijg je een gefilterd overzicht van het opleidingsaanbod en de studiekeuzetest.
Natuurlijk kun jij ook zelf online op zoek gaan naar een passende studiekeuzetest, maar deze twee testen hebben mij erg veel geholpen. Zoals ik hierboven vertelde, heb ik op basis van het maken van deze twee studiekeuzetesten en een flinke research op Google uiteindelijk mijn opleiding gevonden.
Door het maken van verschillende studiekeuzetesten, en alle uitslagen te bewaren, zal je erachter komen dat je sterke eigenschappen en passende opleidingsmogelijkheden steeds weer naar boven komen. Eigenlijk is het best grappig om dat steeds weer terug te zien, want daardoor leer je jezelf steeds weer wat beter kennen.
“Vraag jezelf af wat de opleidingen over je zeggen, en bedenk wat je ermee wilt.”
Ik heb veel verschillende studiekeuzetesten gemaakt, wat nu?
Nu is het tijd om te gaan oriënteren. Ben je het eens met de uitslagen? Zie jij jezelf, in toekomstbeeld, hierin terug? Zo ja, dan is het tijd voor een flinke research, want je bent er nog lang niet. Maar, jouw studiekeuze begint nu wel in zicht te komen. De research voor je studiekeuze kun je, net zoals ik, doen op Google, op de school (of scholen) bij jou in de buurt of op Icares. Probeer een concreet beeld te schetsen van de opleidingen en maak desnoods een lijstje met alle plus- en minpunten.
Daarna is het tijd voor de vergelijking. Welke opleiding spreekt jou het meest aan? Welke opleiding heeft de meeste pluspunten? Of, over welke opleiding(en) twijfel je nog? Vraag bij de scholen meer informatie aan over je mogelijke studiekeuze, in de vorm van (online) brochures.
Schrijf jezelf in voor de open dagen en informatie avonden, want daardoor krijg je pas echt een concreet beeld over de opleiding en de loopbaan die erbij hoort. Spreek de studenten aan die de opleiding daadwerkelijk al volgen. Bespreek met hen wat jij graag wil gaan doen en de verwachtingen van de opleiding. Deze studenten kunnen jou vertellen of de opleiding daadwerkelijk voor jou geschikt is en waarom wel of niet. Niks is beter dan verhalen horen van en praten met huidige studenten. Al helemaal als je nog enigszins twijfelt.
Maak na de open dagen en informatie avonden nogmaals een lijstje met de plus- en minuten van alle opleidingen. Je zult waarschijnlijk merken dat jouw keuze ineens een stuk makkelijker geworden is. Dit komt omdat je door al je research werk en moeite al een heel concreet beeld gekregen hebt van jouw studiekeuze, en dit mede dankzij de studiekeuzetesten die jij hebt afgelegd.
Is het nou wel echt handig om een studiekeuzetest te maken?
Ja, waarom niet? Ik heb aan mijn omgeving gevraagd of hun een studiekeuzetest gemaakt hebben voor het kiezen van een opleiding en waarom zij dit gedaan hebben. Hun antwoord was heel simpel:
“omdat het moeilijk is om een opleiding te kiezen, er tegenwoordig te veel aanbod is en omdat ik niet weet hoe ik mijn kwaliteiten goed kan uitbreiden in een opleiding.”
Door het maken van de studiekeuzetesten hebben zij dus een concreet beeld gekregen van hun kwaliteiten en wensen en hebben op basis daarvan hun studie kunnen kiezen. Het neemt maar een paar minuten in beslag van jouw dag en dat is het meer dan waard.
Twijfel jij nou nog steeds over jouw studiekeuze? Lees dan ook andere artikelen op onze website. Onze studenten schrijven over hun ervaringen en tips & tricks, waar jij veel van kan opsteken.