Ben je afgestudeerd of wil je (tijdelijk) stoppen met je studie? Voordat je kan gaan feesten, werken of chillen, zijn er eerst een aantal belangrijke dingen die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan je diploma aanvragen, je uitschrijven bij studielink, je studiefinanciering stopzetten en je studenten OV opzeggen. Wil jij dit snel afgehandeld hebben, maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Volg dan hieronder het ‘uitschrijven studie’ stappenplan.

Wat heb je nodig om je uit te schrijven?

De uitschrijving voor je studie regel je (bijna) volledig online. Dit is het enige wat je nodig hebt:

  • Internet 🙂
  • Datum van uitschrijving
  • DigiD inloggegevens
  • OV chipkaart (voor het stopzetten van het studentenreisproduct)
  • Dit stappenplan

Wanneer moet ik mij uitschrijven voor mijn studie?

Ben je afgestudeerd? Vraag dan eerst je diploma aan! Vervolgens kan jij je uitschrijven voor je studie.

Ben jij nog niet afgestudeerd, maar wil je wel stoppen met je studie? Regel je uitschrijving dan zo snel mogelijk! De kans is dan namelijk groot dat je nog collegegeld of lesgeld kunt terugkrijgen. Ben je dit jaar voor het eerst begonnen met studeren?

Kijk dan of je nog gebruik kunt maken van de 1-februariregeling. Zeker als je niet aan een nieuwe opleiding wilt beginnen, is het handig om je uitschrijving vóór 1 februari te regelen.

Het ‘uitschrijven studie’ stappenplan

Stap 1. Uitschrijven bij Studielink (hbo & wo) of de opleiding (mbo)

Je uitschrijven voor je studie begint bij het indienen van een uitschrijving via Studielink. Dit is heel eenvoudig en ook zo gebeurd. Ben je afgestudeerd? Dan geef je tijdens het uitschrijven de einddatum van je opleiding op.

Klik hier om in te loggen bij Studielink

Stop je tussendoor met je studie, dan kan je stoppen op de eerste dag van de volgende maand. Regel jij bijvoorbeeld op 5 maart je uitschrijving, dan kan jij per 1 april uitgeschreven staan voor je studie.

Let op! Je kan alleen data kiezen die in de toekomst liggen. Wil je een inschrijving met terugwerkende kracht indienen? Neem dan contact op met je studieadviseur om te kijken of dit mogelijk is.

Volg jij een opleiding aan het mbo? Dan kan je de uitschrijving via je opleiding regelen.

Begin je in september aan een nieuwe opleiding? Vergeet dan niet om je daarvoor in te schrijven!

Bekijk hieronder de video over het uitschrijven bij studielink:

Stap 2. Studiefinanciering stopzetten

Ontvang je studiefinanciering en ga je stoppen met je studie? Zorg er dan voor dat je de studiefinanciering op tijd stopzet. Nadat je bij Studielink bent uitgeschreven, kan je de studiefinanciering bij DUO stopzetten. Je studiefinanciering vind je onder ‘Mijn producten’.

Je hebt geen recht meer op studiefinanciering vanaf de 1e van de maand waarin je bent uitgeschreven voor je studie.

Klik hier om in te loggen bij DUO

Stap 3. Studieschuld terugbetalen?

Heb je een studieschuld opgebouwd, dan hoef je deze niet direct af te lossen. Vanaf de eerstvolgende 1 januari, nadat je bent afgestudeerd, hoef je de eerste 2 jaar nog niets af te lossen. Daarna begint pas de aflosfase en ben je verplicht om elke maand een bedrag af te lossen.

Natuurlijk kan je ook direct nadat je de studiefinanciering hebt stopgezet, beginnen met je studieschuld terug te betalen. Hier kan je zelf voor kiezen.

Stap 4. Studenten OV stopzetten

Ben je geen student meer, dan heb je helaas ook geen recht meer op je studenten OV. Het studentenreisproduct kan je zelf heel eenvoudig stopzetten bij een ophaalautomaat.

Belangrijk! Doe dit vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin je geen recht meer hebt op je studenten OV. Doe je dit niet, dan kost het je de 1e maand € 75,- per halve kalendermaand, als je onterecht met je studenten OV reist. Na de 1e maand kost het €150,- per halve kalendermaand. Controleer altijd even na 5 werkdagen in DUO of het stopzetten van je studentenreisproduct ook echt is gelukt.

Tip! Afgestudeerde studenten kunnen binnen 3 maanden een daluren abonnement aanvragen. Zo reis je toch nog even met 40% korting.

Stap 5. Lesgeld terugvragen (optioneel)

Heb je een mbo opleiding gedaan, dan kan je soms een gedeelte van het lesgeld terugkrijgen. Kijk of je aan de voorwaarden voldoet en gebruik het formulier ‘Verzoek terugbetaling lesgeld‘ om je lesgeld terug te krijgen. Dit moet je uiterlijk de laatste dag van het schooljaar hebben aangevraagd.

Bekijk hieronder de video voor meer informatie over het terugkrijgen van lesgeld:

What’s next?

Ben je uitgeschreven voor je studie? Dan is het tijd voor de volgende stap in je leven! Maar wat als je nog helemaal niet klaar bent voor zo’n nieuwe fase in je leven? Wij geven enkele tips om het ‘volwassen’ leven nog even uit te stellen:

Neem een (gedeeltelijk) tussenjaar

Moet je nog ontdekken wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven? Een tussenjaar it is! Tijdens een tussenjaar doe je niet alleen unieke ervaringen op, maar heb je ook genoeg tijd om na te denken over wat je dan na je tussenjaar wilt doen.

Tip! Op zoek naar een leuke invulling van je tussenjaar? Bekijk hier alle tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland.

Een tijdje in het buitenland wonen en werkervaring op doen

Een groot voordeel van net afgestudeerd zijn, is dat je nog alle mogelijkheden hebt. Je hoeft echt niet al 10 jaar voor dezelfde werkgever te gaan werken. Doe bijvoorbeeld eerst ervaring op in het buitenland. Zo heb je de tijd van je leven en werk je toch ook aan het opbouwen van je CV.

Toch nog even verder studeren

Een extra studie doen, is nooit verkeerd. Kies bijvoorbeeld voor een (tweede) master of schrijf je in voor een (korte) cursus om je verder te specialiseren.

Kies een nieuwe, passende studie

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je na een verkeerde studiekeuze weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studieselectie op basis van je belangrijkste passies en kwaliteiten. Aan het einde van het programma kan je met een zeker gevoel een nieuwe, passende studie kiezen.

MEER INFORMATIE

Dat je afgestudeerd bent of gestopt bent met je studie, betekent niet dat je al van 9 tot 5 moet gaan werken. Er zijn genoeg mogelijkheden om je verder te ontwikkelen! Verdiep je in de mogelijkheden en doe vooral waar jij gelukkig van wordt.

Veelgestelde vragen over uitschrijven

Kan ik me zomaar uitschrijven voor een studie?

Als je niet langer leerplichtig bent (na je 18e jaar of met een startkwalificatie) kan je je zonder gevolgen uitschrijven voor een studie. Houd wel rekening met het restant van het collegegeld als je je na 1 februari uitschrijft.

Als ik me uitschrijf, wat zijn dan mijn mogelijkheden?

Zodra je je uitschrijft van een studie omdat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld switchen van studie, een tussenjaar nemen of tijdelijk stoppen. Zie ook: Dit zijn de 5 mogelijkheden na een verkeerde studiekeuze?

Hoe weet ik zeker of ik me uit wil schrijven?

Het kan zijn dat je nog twijfelt over je studiekeuze en je nog niet zover bent dat je je wilt uitschrijven. Het is goed om die twijfels verder te onderzoeken en onder woorden te brengen. Het helpt dan om drie ‘waarom’ vragen te stellen. Waarom twijfel je? Waarom twijfel je daarover? Waarom is dat belangrijk voor je? Zie ook: Hoe kom ik erachter of ik een verkeerde studiekeuze heb gemaakt?