Je kan om veel verschillende redenen een tussenjaar nemen. Steeds meer studenten kiezen voor een tussenjaar, maar is dat nou verstandig om te doen of niet? Daar vertel ik jullie vandaag meer over. Als je alvast nieuwsgierig bent naar leuke, avontuurlijke mogelijkheden in je tussenjaar, check dit overzicht (opent in nieuw tabblad).

Mijn reden om een tussenjaar te nemen

Toen ik nog op de middelbare school zat, mijn definitieve studiekeuze had gemaakt én was aangenomen bij mijn droomstudie, was ik nog geen 18 jaar oud. Mijn droomstudie was gevestigd in Amsterdam, ik kwam uit een boerendorpje in het hoge Noorden. Dagelijks op en neer reizen was geen optie, want:

a) ik zou het niet eens redden qua treinreizen om op tijd in de eerste les te zijn

b) het zou ook veel te duur zijn om dagelijks op en neer te reizen.

Maar, ik had ook nog niet de leeftijd bereikt waarop ik recht had op studiefinanciering en een studenten reisproduct. Wat doe je dan? Want ik moest immers wel op kamers om dichterbij mijn studie te kunnen wonen.

“Ik was nog geen 18 jaar en had nog geen recht op studiefinanciering.”

Ik heb toen, in overleg met mijn ouders, besloten om een tussenjaar te nemen. In eerste instantie dacht ik: “Fijn, een jaar lang vakantie en lekker niets doen!”. Maar, na een aantal weken ga je je toch vervelen.

Dus wat doe je dan in een tussenjaar?

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Werken in mijn tussenjaar

Ik besloot om te gaan zoeken naar een baantje. Iets wat toch wel moeilijk is in een klein dorpje waar iedereen wil werken. Maar ik moest en zou van mezelf gaan werken. Uiteindelijk vond ik een bijbaan bij een sportwinkel. Maar waarom werken als je ook flink van je vrije tijd kan genieten?, hoor ik je denken. Nou, om het volgende: op kamers wonen is namelijk best duur en om je studentenkamer in te kunnen richten heb je wel geld nodig.

Bovendien is het als student altijd handig om een buffer op je spaarrekening te hebben. Voor het geval dat je geen geld meer hebt voor boodschappen, andere onverwachte uitgaven of als je jezelf eens lekker wilt verwennen met nieuwe kleding zonder dat je studiefinanciering eronder leidt.

Wel of geen tussenjaar?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een tussenjaar wel of geen optie kan zijn voor jou. Het ligt vooral aan wat jij wilt en waar jij je prettig bij voelt. Ben je nog geen 18 en krijg je dus nog geen studiefinanciering en een studenten reisproduct, maar moet je wel op kamers gaan voor je opleiding? Dan heb je eigenlijk weer twee keuzes: een tussenjaar nemen of kijken of je ouders financieel voor je kunnen en willen zorgen en alsnog op kamers gaan. Je moet het wel heel goed met je ouders bespreken om die laatste optie werkelijkheid te laten worden.

Je kan ook een tussenjaar nemen om even op adem te komen na al die studiestress die je de afgelopen jaren hebt ervaren. Merk je bijvoorbeeld dat je dat echt nodig hebt om je hoofd boven het water te houden? Dan kan een tussenjaar een optie voor je zijn.

tussenjaar nemen wel of niet

Overleg goed met je ouders

Overleg ook goed met jouw ouders over jouw gedachtegangen en twijfels over het nemen van een tussenjaar. Jouw ouders moeten het hier natuurlijk wel mee eens zijn en wellicht kunnen ze je zelfs wat tips mee geven voor jouw definitieve keuze. Misschien denk je ergens wel heel negatief over en komen jouw ouders met de perfecte oplossing om het probleem op te lossen.

“Overleg met jouw ouders en opleiding over jouw twijfels over het nemen van een tussenjaar.”

Maar, overleg ook goed met de studie die je eventueel al gekozen hebt. Ik was al op mijn opleiding aangenomen toen ik had besloten om een tussenjaar te nemen. Moet je na dat tussenjaar weer opnieuw een intake procedure volgen, of ben je dan gelijk weer aangenomen? Ik heb na het maken van mijn beslissing gebeld met de desbetreffende coördinator van mijn opleiding voor een goed gesprek. Na dat gesprek werd besloten dat het verstandig was om een tussenjaar te nemen en dat ik na dat jaar, gewoon weer welkom was op mijn opleiding.

Ik bleef dus in het systeem staan en werd na een jaar weer opnieuw aangenomen. Maar dit kan niet overal het geval zijn, overleg dit dus goed met de contactpersoon van jouw opleiding. Misschien kan een opleiding en/of school in het jaar waarin je eigenlijk een tussenjaar wou nemen zelfs hulp bieden op het gebied van financiering of woonruimte. Hier kom je dus alleen maar achter als je contact opneemt met jouw opleiding.

Wat ga je doen tijdens je tussenjaar?

Heb je besloten om toch een tussenjaar te nemen? Denk dan wel goed na over hoe jij de tijd in wilt gaan vullen.

Een jaar lang op de bank stilzitten is namelijk ook niet altijd even leuk. Ga op zoek naar een bijbaan, om te sparen voor jouw studie en om leuke dingen te kunnen doen. Of ga op zoek naar een hobby waar je veel tijd aan kunt spenderen. Misschien zit er wel een kunstenaar in jou verborgen die jij nu naar boven kunt halen.

In mijn tussenjaar ging ik dus werken om een goed gevulde spaarrekening te kunnen hebben voor mijn studententijd, maar ontwikkelde ik ook mijn hobby’s waar ik toen ook geld mee ging verdienen, sterker nog: waar ik nu nog steeds mijn geld mee verdien. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen op het gebied van jouw interesses en vaardigheden. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.

Het allerbelangrijkste om te doen tijdens een tussenjaar is om te genieten van de vrije tijd en rust. Zo kun je jezelf weer opladen voor een nieuwe studententijd en kun je er vol goede moed tegen aan.

tussenjaar nemen rust

“Maar het allerbelangrijkste is om te genieten van de vrije tijd en rust. Om jezelf weer op te laden.”

Meedoen met een tussenjaar programma

Wat ook leuk is om te doen tijdens een tussenjaar, is om deel te nemen aan een tussenjaar programma in Nederland of het Buitenland.

Je kan je tussenjaar op veel verschillende manieren invullen en er zijn allerlei organisaties die je kunnen helpen om jouw jaar samen te stellen. Deze organisaties leveren meestal maatwerk en zoeken naar de beste invulling afhankelijk van je budget.

Een tussenjaar wordt vaak in één adem genoemd met reizen en ervaringen opdoen in het buitenland. En dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Maar het is goed om jezelf ook af te vragen:

“Wil ik reizen in mijn tussenjaar?…”

Want als je niet perse behoefte hebt om naar het buitenland te gaan, kan je je tussenjaar ook in Nederland nuttig besteden. 

Heb je nog vragen over het nemen van een tussenjaar, of twijfel je nog steeds? Neem dan contact op met Anouk van studiekeuzemaken.nl. Zij staat voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden en om jou te helpen.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Veelgestelde vragen over het nemen van een tussenjaar

Kan ik een tussenjaar nemen als ik 16 of 17 ben?

Als je nog geen 18 bent, kan je alleen een tussenjaar nemen als je beschikt over een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een havo/vwo of mbo diploma. Bekijk ook: Tussenjaar onder de 18

Als ik een tussenjaar neem, hoe kan dan ik mijn tijd goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Je kan gaan werken, een periode in het buitenland doorbrengen en/of een (studiekeuze)programma in Nederland volgen. Je kan er ook voor kiezen om deze mogelijkheden te combineren. Je gaat bijvoorbeeld eerst werken en sparen zodat je daarna een mooie reis kan maken. Bekijk ook: Alle tussenjaar mogelijkheden

Hoe ervaren andere jongeren een tussenjaar?

Als je een tussenjaar goed invult, ga je allerlei nieuwe ervaringen opdoen (buiten het schoolsysteem). Die ervaringen dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Veel jongeren die een tussenjaar hebben gehad, geven daarom aan dat ze de tijd van hun leven hebben gehad. Bekijk ook: Tussenjaar ervaringen