De aanname die veel jongeren doen is dat je méér informatie nodig hebt over studies en méér research moet doen naar de mogelijkheden om uiteindelijk tot een passende studie te komen. De strategie is:
“Als ik lang genoeg zoek naar informatie en alle mogelijkheden in kaart breng, vind ik vanzelf wel een studie die bij mij past”.
Maar na een half uurtje online zoeken naar studies en met 36 openstaande tabbladen blijf je vooral achter met een ontevreden gevoel. Je hebt eigenlijk nauwelijks echte vooruitgang geboekt met je studiekeuze.
Daarnaast word je continu afgeleid door Facebook en WhatsApp en als je geen focus aanbrengt in je zoektocht, blijft een online sessie oppervlakkig en heb je je niet goed kunnen verdiepen in interessante mogelijkheden.
Maar als de strategie van ‘zoeken naar meer informatie en mogelijkheden’ je eigenlijk geen duidelijkheid oplevert, wat doe je dan?
Met deze 5-stappen invuloefening krijg je grip op jouw zoektocht, neemt de kwaliteit van je research toe, behoud je het overzicht en ontdek je binnen 10 minuten jouw persoonlijke top-3 interessante studies. Omdat je je niet meer hoeft te richten op alle studies, maak je ruimte in je hoofd vrij om je goed te verdiepen in een aantal interessante studies.
Inhoudsopgave
Stap 1. Wat is jouw breinvoorkeur?
Een passende studiekeuze sluit goed aan bij wie je bent, wat je wilt en wat je kan. De eerste stap van deze oefening is daarom niet naar buiten gericht maar naar binnen. Je staat eerst stil bij jezelf zodat je een richting kan geven aan je zoektocht. We ontdekken eerst jouw breinvoorkeur. Sluit dus voor nu nog even je browser en zet alle afleidingen uit.
Ons totale brein kan worden opgedeeld in drie afzonderlijke type breinen (zie afbeelding hieronder). Dit zijn het reptielenbrein, het limbische brein en het logische brein.
Ieder brein is verantwoordelijk voor een specifieke dimensie van ons bestaan. Het reptielen brein regelt ons fysieke leven, het limbische brein is verantwoordelijk voor onze emotionele ervaring en het logische brein zorgt voor onze mentale dimensie zodat we kunnen nadenken over abstracte problemen.
Oké.. Wat heb jij hier nu aan voor je studiekeuze? In dit model gaan we er vanuit dat iedereen een specifieke voorkeur heeft voor het inzetten en ontwikkelen van één type brein en de bijbehorende dimensie:
Emotionele dimensie – Anderen staan graag veel in verbinding met andere mensen, zorgen en helpen graag anderen of geven vaak advies of les en brengen graag tijd door in de emotionele dimensie.
Mentale dimensie – De logische dimensie staat voor het onderzoeken en begrijpen van theorie, abstractie, logische problemen oplossen.
Jouw breinvoorkeur geeft aan in welke dimensie of welk gebied je het beste tot je recht komt en is een goede indicator voor de richting van je studiekeuze. Nu je het model begrijpt en de omschrijven hebt gelezen, welke dimensie heeft dan jouw eerste voorkeur? In welke dimensie breng je nu het meeste tijd door? En jouw tweede voorkeur? Pak pen en papier en schrijf voor jezelf op:
Mijn Secundaire breinvoorkeur:…………………………………………………
Stap 2. Welke richtingen sluiten goed aan bij jouw breinvoorkeur?
De combinatie van jouw eerste en tweede breinvoorkeur is de eerste stap naar jouw top-3 interessante studies. Jouw breinvoorkeur (fysiek, emotioneel of mentaal) kunnen we nu koppelen aan een richting voor je studiekeuze.
Deze richting gaat over de branche of het vakgebied die goed aansluit bij jou. Dit is de eerste filter, het eerste criteria wat je opstelt. Als je al een richting in gedachte hebt, prima!
Let op! Dit gaat nog niet over interessante studies, laat je gedachten nog even op het niveau daarboven van studierichtingen. Hieronder zie je een overzicht van de bijbehorende richtingen gekoppeld aan breinvoorkeur.
Fysieke dimensie | Emotionele dimensie | Mentale dimensie |
---|---|---|
Cultuur/kunst | Onderwijs | Taal/communicatie |
Aarde/milieu | Taal/communicatie | Aarde/milieu |
Gezondheid | Cultuur/kunst | Recht/bestuur |
Techniek | Gedrag/maatschappij | Economie/Bedrijf |
Gezondheid | Informatica/Exact | |
Techniek |
Kies nu hieronder twee studierichtingen op basis van jouw breinvoorkeur die je verder wilt onderzoeken:
Mijn studiekeuze richting 2……………………………………………………..
Onthoud: Dit zijn geen definitieve richtingen en je kan natuurlijk altijd terugkeren om dit te veranderen. Het gaat er nu vooral om focus aan te brengen in je zoektocht naar de mogelijkheden zodat je echte vooruitgang kan boeken met je zoektocht naar interessante studies en uiteindelijk een passende studie kan kiezen.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Stap 3. Welke studies binnen jouw richtingen zijn interessant?
Oké! We hebben nu twee studierichtingen op basis van jouw breinvoorkeur en daarmee de eerste focus aangebracht in jouw zoektocht.
Tijdens deze derde stap, zoomen we verder in en selecteren we drie interessante studies binnen jouw gekozen richtingen.
Ga nu naar HBOstart.nl (opent in nieuw tabblad) en klik bovenin op de twee richtingen die je verder wilt onderzoeken. Je ziet nu een overzicht van de studies binnen die richting. Bekijk per richting het overzicht en selecteer in totaal drie interessante studies.
Studie 1……………………………………………………..
Studie 2……………………………………………………..
Studie 3……………………………………………………..
Onthoud: Dit is een ‘vloeibare’ lijst en je kan altijd terugkeren om een studie uit je top-3 te vervangen. Het doel is om de kwaliteit van je zoektocht te verhogen zodat je echte vooruitgang kan boeken met je studiekeuze.
Stap 4. Past deze studie bij mij?
Om te voorkomen dat je weer verdwaalt in de hoeveelheid mogelijkheden en informatie over studies, is het aan te raden om de volgende strategie te gebruiken voor het onderzoeken van jouw top-3 en zo je opgebouwde focus te behouden:
- Stap 1. Sluit alle afleidingen, open één, maximaal twee tabbladen voor jouw onderzoek naar één studie van je top-3.
- Stap 2. Zet een timer van 10 minuten op je telefoon. Deze 10 minuten zijn volledig gericht op jouw onderzoek naar die ene studie.
- Stap 3. Dompel je volledig onder in deze ene studie en probeer in ieder geval een antwoord te vinden op deze drie vragen:
Ontdek de inhoud – Welke vakken en projecten krijg ik het eerste jaar? Welke afstudeerrichtingen zijn er? En spreekt me dat aan?
Verzamel reviews – Wat vinden andere jongeren die deze studie nu volgen? En waarom stoppen jongeren met deze studie?
Herhaal het bovenstaande stappenplan voor iedere studie van jouw top-3. Richt je nog even niet op praktische overwegingen (waar en hoe etc. dat kan later nog) maar probeer je alleen te richten op de studie zelf. De vraag die je nu probeert te beantwoorden is: Past deze studie bij mij?
Stap 5. Interessant? Of niet?
Nu je een eerste indruk hebt opgedaan van de studie, zijn er twee mogelijkheden:
1) schrappen van je top-3 of
2) verder onderzoeken tijdens bijvoorbeeld een open dag of meeloopdag.
Geef nu een cijfer op een schaal van 1 t/m 10 op basis van de 10-minuten research naar de studie. Denk er niet te lang over na, de bedoeling is hier dat je je gevoel laat spreken op basis van de eerste indruk. Je wilt de studie nu beoordelen met je intuïtie.
Je kan het vergelijken met een eerste date en de allereerste indrukken die je op doet van een ander. Na de date bepaal je of je zin hebt in een tweede date op basis van je gevoel.
Vul onderstaande tabel in:
Studie | Cijfer | Interessant? |
---|---|---|
Als je een 7 of hoger hebt gegeven op basis van je eerste indruk is deze studie het onderzoeken verder waard en is de volgende stap om ervaringen op te doen met de studie tijdens een open dag of meeloopdag. Je kan hier een overzicht vinden van open dagen:
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
[…] Bekijk ook: Ontdek welke top-3 studies bij je past met deze 5-stappen invuloefening […]
[…] Bekijk ook: Ontdek welke top-3 studies bij je past met deze 5 stappen invuloefening […]