In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de studie die ze nu volgen.

In haar examenjaar van het vwo wist Iris welke studie ze wilde volgen maar twijfelde ze tussen drie universiteiten. Hieronder vertelt ze over de studie Pedagogische Wetenschappen, welke universiteit ze heeft gekozen en geeft ze belangrijke tips als je nu moeite hebt met je studiekeuze.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Hoi, ik ben Iris, 17 jaar, en ik ga komend schooljaar pedagogische wetenschappen studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Afgelopen jaar heb ik mijn diploma gehaald op het VWO.

Voordat ik zelf aan de slag ging met mijn studiekeuze, heb ik met name van mijn mentor en de decaan op school vanaf de vierde klas uitleg gekregen over het belang van de studiekeuze en hoe het proces er ongeveer uit zou gaan zien. We kregen als klas zijnde toegang tot een online lesmethode genaamd Qompas waarmee we tijdens de mentorlessen aan de slag gingen.

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt?

Mijn eigen studiekeuzeproces is van start gegaan vanaf de vierde klas en liep door tot en met het behalen van mijn vwo-diploma.

In het begin ben ik een keer naar een onderwijsbeurs geweest en hier heb ik wat rond gekeken. Echter, op dat moment had ik nog geen enkel idee wat ik wilde gaan doen, wat ik leuk vond om te doen en waar ik goed in was. Hierdoor had ik geen doel voor de onderwijsbeurs en heeft het me toen niets opgeleverd.

“Het was meer een verplichting dan een serieuze poging om achter je talenten, wensen en passies te komen”

In de vijfde klas ging ik veel aan de slag met qompas, maar dit heb ik niet als nuttig ervaren. Het was meer een verplichting dan een serieuze poging om achter je talenten, wensen en passies te komen. Verder heb ik er zelf ook geen aandacht meer aan besteedt, omdat ik door het gevoel van verplichting de noodzaak niet inzag van het doormaken van het proces.

Wanneer ging je serieus aan de slag met je studiekeuze?

Vanaf de zomervakantie tussen de vijfde en de zesde klas ben ik wel serieus begonnen aan mijn proces wat betreft mijn vervolgstudie en de keuze daarin. Ik heb toen online verschillende sites bezocht waar ik testen heb gemaakt. Dit waren onder andere interessetesten, persoonlijkheidstesten en andere studiekeuzetesten.

Tevens had een schrift aangeschaft waarin ik de resultaten van de testen noteerde en op die manier een overzicht creëerde van hetgeen dat ik volgens die uitslagen leuk zou vinden, zou willen en wat ik zou kunnen. Dit lijstje heb ik besproken met mijn mentor en ouders en toen heb ik studies en universiteiten geschrapt op basis van mijn interesses en reistijd.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat heb je in het examenjaar gedaan?

In mijn examenjaar ben ik naar de onderwijsbeurs gegaan met in mijn hoofd een aantal vragen die ik wilde stellen over specifieke studies en ik heb me online aangemeld voor online meeloopdagen en open dagen.

Dit heeft mijn kennis over de opleidingen waar ik interesse in had vergroot en op die manier heb ik een onderbouwde keuze kunnen maken waardoor ik tot een top twee ben gekomen qua studies. Dit waren psychologie en pedagogische wetenschappen. Ik was er daarna snel uit, ik wilde immers niet het proces doorlopen van een numerus fixus studie, omdat ik wist dat ik dit niet als prettig en juist als enorm stressvol zou ervaren.

Gezien de reistijd en de soort opleiding bleven er nog drie universiteiten over. Destijds heb ik me aangemeld voor fysieke meeloopdagen en uit die ervaringen heb ik veel gehaald.

“Uitschrijven kan altijd nog totdat de betaalgegevens zijn ingevuld”

Tot slot heb ik gesprekken gevoerd met mensen die pedagogische wetenschappen hebben gestudeerd en momenteel in dit vakgebied werkzaam zijn.

Ik had me trouwens toch voor de zekerheid ingeschreven voor alle drie de universiteiten, zodat ik nog meer tijd had om na te denken zonder te veel druk. Uitschrijven kan namelijk altijd nog totdat de betaalgegevens zijn ingevuld.

Voor welke universiteit heb je uiteindelijk gekozen?

De universiteit waarvoor ik heb gekozen is de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit is mijn uiteindelijke keuze, omdat ik de meeloopdag als enorm prettig heb ervaren. Het was goed geregeld, je liep met drie andere leerlingen mee met een huidige student.

We kregen uitleg over de praktische zaken, maar keken ook een online college terug en volgde een hoorcollege. Bovendien bevalt de campus mij. Er is een groot sportcentrum met verschillende sportverenigingen en de studievereniging is leuk. Hier ben ik inmiddels ook al lid van.

radboud universiteit

Wat houd de studie Pedagogische wetenschappen in?

De studie die ik nu ga volgen is pedagogische wetenschappen en het focust zich op de opvoeding en ontwikkeling van het kind waarbij er rekening wordt gehouden met de omgevingsfactoren zoals het gegeven onderwijs en de ouders.

Tijdens het eerste jaar is er sowieso al een vak genaamd kennis in praktijk, dit is het vak voor de stage. Verder komt de basis aan bod, zoals academische vaardigheden, beroepsvaardigheden en inleidende vakken. In het tweede jaar wordt er nadruk gelegd op de problemen die kunnen ontstaan tijdens een ontwikkeling en het derde jaar draait om specialisatie.

pedagogische wetenschappen

Hoe verliep de inschrijving?

Ik heb me overigens niet vroeg ingeschreven voor mijn studie, het was nog maar een paar weken tot de deadline. Op dat moment twijfelde ik nog tussen drie universiteiten die dezelfde opleiding aanbieden en daardoor had ik me voor deze drie tegelijkertijd ingeschreven.

Hiervoor heb ik dan het hele traject van de inschrijving doorlopen, betreffende een studiekeuzecheck en motiverende tekst. Gelukkig had ik geen numerus fixus studie, waardoor het minder inspanning koste om toegelaten te worden bij de opleiding. Van alle drie de universiteiten kreeg ik een positief advies om te starten.

Nadat ik de voor- en nadelen van de studie en de ervaringen voor mezelf had opgeschreven, zag ik dat de Radboud Universiteit het beste bij me paste en toen heb ik me uitgeschreven voor de andere twee.

Weet je al wat je na de studie gaat doen?

Wanneer ik mijn bachelor heb afgerond, zal ik zeer waarschijnlijk een master gaan kiezen. Waar ik dit ga doen, ligt aan mijn ervaring op de Radboud Universiteit tijdens mijn bachelor.

Voor de toekomst wat betreft een baan en dergelijke heb ik nog geen idee wat ik precies wil. Wellicht dat ik een baan ga vinden die ik kan combineren met een deeltijd studie, maar het zou ook kunnen dat ik gelijk een volledige werkweek wil gaan werken.

Goed om te weten: richtingen die je op kan met deze studie zijn bijvoorbeeld: orthopedagoog, jeugdzorgspecialist bij de politie en gedragsdeskundige.

Wat is je advies voor jongeren die deze studie overwegen?

Mochten er andere jongeren zijn die overwegen om pedagogische wetenschappen te studeren, zou ik willen adviseren om zo veel mogelijk meeloopdagen bij te wonen en in gesprek te gaan met mensen die al in dit vakgebied werken. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan met de orthopedagoog bij jou op school of iemand die werkt bij de jeugdreclassering.

Let daarnaast niet te veel op statistieken, zoals de baankans. Dit kan immers veranderen tijdens je studietijd en geeft dus geen garantie voor de toekomst.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met een studiekeuze?

Aan degenen die moeite hebben met hun studiekeuze zou ik willen zeggen dat op tijd beginnen een hoop stress zou kunnen verminderen en je daardoor een keuze kan maken waar je je het best bij zal voelen, of dit nou een studie of juist een tussenjaar.

Gebruik verschillende bronnen en manieren om je proces te doorlopen en volg een stappenplan (zie hieronder het stappenplan dat ik heb gevolgd). Ter afsluiting, laat je niet te veel beïnvloeden door mensen uit je omgeving. Het is tenslotte een studie die jij voor een lange periode moet gaan volgen en daarbij is het uiteraard belangrijk dat je het zelf leuk vindt.

1. Ontdek je interesses, passies en wensen
2. Oriënteer door bijvoorbeeld een studiebeurs of open dag te bezoeken
3. Kijk, noteer en vergelijk studies en universiteiten
4. Praat met mensen uit het vakgebied
5. Woon meeloopdagen bij
6. Neem een voorlopige beslissing
7. Schrijf je in
8. Neem een uiteindelijke beslissing