Een studiekeuze is de eerste serieuze ontdekkingstocht naar wie je bent en wat je wilt. Je kiest nu voor het eerst je eigen route, je eigen missie en je eigen ambities. Spannend!

Maar als je nooit geleerd hebt hoe je antwoord kan geven op die grote vragen: wie ben ik? en wat wil ik? Hoe pak je dat dan aan?

Als een gratis testje niets oplevert, wat kan je dan nog meer doen?

Help!

Onze aangeboren luiheid

Voordat ik antwoord geef op die vraag wil ik eerst het belangrijkste obstakel uit de weg helpen die VOORKOMT dat je kan ontdekken wie je bent en wat je wilt.

Huh.. luiheid?

Een van de meest interessante bevindingen uit de psychologie vind ik:

Hoe complexer een beslissing, hoe sneller mensen kiezen voor de weg met de minste weerstand. Je beschermt jezelf automatisch tegen de pijn en moeite die je moet doen om tot een goed, afgewogen besluit te komen.

Een quick fix is dan belangrijker dan lange termijn voldoening. Het gevolg is dat je eerder afgaat op de meningen en aanwijzingen in je omgeving om snel een einde te maken aan de onduidelijkheid. Welke studie past bij mij? is zo’n complexe, tijdrovende beslissing.

De pijn en moeite die je moet investeren om te ontdekken wie je bent en wat je wilt, is precies datgene wat veel jongeren willen vermijden. Ze kiezen daarom voor wat hun ouders voorstellen of een eenvoudige test uitwijst. Toch hebben zulke complexe beslissingen op de lange termijn de meeste invloed op je leven.

Schakel daarom de luie, automatische piloot uit, pak de stuurknuppel en maak een afspraak met jezelf dat je er alles aan gaat doen om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Die zoektocht gaat nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan, verkeerde beslissingen, frustratie en onzekerheid. Je begrijpt dat nieuwe, betrouwbare zelfkennis het fundament is van een passende studiekeuze. Ook als dat tijd, pijn en moeite kost.

Oké.. nu je de juiste houding hebt aangenomen, wordt de vraag belangrijk:

Hoe kom ik erachter wie ik ben en wat ik wil?

Voordat ik je mijn antwoorden geef, wat komt er bij jou in je op?

Iets met testen maken?

De 5 bronnen voor nieuwe zelfkennis

Na de begeleiding van tientallen jongeren, talloze interviews met studiekeuzebegeleiders en de nodige research ontdekte ik in totaal 5 bronnen die je kan aanboren om erachter te komen wie je bent en wat je wilt:

5 Bronnen voor Nieuwe zelfkennis voor je studiekeuze

De 5 bronnen voor nieuwe zelfkennis

  • Testen Maken
    Een goede vuistregel is; besteed minimaal zoveel tijd aan de reflectie op het resultaat als aan het afleggen van de test zelf. Als een test 15 min. kost om te maken, zet dan een timer en besteed ook 15 min. aan de reflectie. Dan leer je het meeste.
  • Omgeving Inschakelen
    Omdat je opgegroeid bent in jezelf, is het lastig om objectief waar te nemen wat je goed kan en hoe anderen jou zien. Je perspectief is beperkt tot één persoon: dat van jezelf. Er liggen tal van ‘verborgen’ inzichten opgeslagen in de perspectieven van mensen die je goed kent.
  • Modellen Inzetten
    Als je een model inzet, gebruik je tijdelijk een bril om naar jezelf te kijken. Zo’n model is ingedeeld in verschillende domeinen en je gaat bepalen waar jij jezelf het beste thuis voelt. Een bekend, eenvoudig model is bijvoorbeeld introvert-extravert.
  • Juiste Vragen stellen
    Een goede vraag stellen aan jezelf en deze een paar dagen laten wonen in je gedachten heeft de potentie om een nieuwe, frisse gedachtegang open te breken over jezelf. Schrijf de vraag bovenaan een A4tje en brainstorm een aantal antwoorden.
  • Reflectie Toepassen
    Als je goed reflecteert, bevatten de ervaringen die je tot nu toe hebt opgedaan op de middelbare school, door een verkeerde studiekeuze en in bijbaantjes belangrijke lessen over wie je bent en wat je wilt. Het is aan jou om deze kennis ‘los te weken’ door iets langer in de spiegel te kijken en een rode draad te ontdekken.

Deze bronnen kan je vergelijken met de instrumenten van een chirurg. Ze hebben allemaal een eigen functie maar om een ingewikkelde hersenoperatie te kunnen volbrengen, heb je ze allemaal nodig.

Om een betrouwbaar antwoord te vinden op die ingewikkelde vraag: Wie ben ik? heb je alle 5 deze bronnen nodig om tot een volledig antwoord te komen.

Testen maken is slechts een instrument.

De 4 Onderdelen van Zelfkennis

Onze volgende stap is om uit deze bronnen zelfkennis te ‘winnen’ door ze op de juiste manier in te zetten over vier verschillende domeinen: passies, kwaliteiten, interesses en voorkeuren.

Deze 5 bronnen zet je in om de volgende vier onderdelen van jezelf beter te leren kennen:

4 onderdelen van zelfkennis voor je studiekeuze

De 4 onderdelen van jouw zelfbeeld

  • Mijn Passies Ontdekken
    Hier begint jouw zoektocht. Hier ga je erachter komen wat jouw op lange termijn, van binnenuit motiveert en wat jouw persoonlijke waarden zijn. Tijdens deze stap voel je het vuur in je buik, jouw passie. Dit gaat over de vraag: Waarom?
  • Mijn Kwaliteiten Ontdekken
    Tijdens de tweede stap ga je in kaart brengen wat jouw kwaliteiten of natuurlijke sterke kanten zijn. Dit is het voertuig voor het verwezenlijken van je passies. Dit gaat over de vraag: Hoe?
  • Mijn Interesses Ontdekken
    Tijdens deze derde stap ga je op zoek naar het onderwerp, het vakgebied waarin je jouw passies en kwaliteiten in de praktijk kan brengen. Dit gaat over over de vraag: Wat?
  • Mijn Voorkeuren Ontdekken
    Om beter te begrijpen in welke omgeving je prettig werkt, hoe je optimaal leert en welke situaties je opzoekt en vermijd, besteed je tijdens deze laatste stap aandacht aan jouw voorkeuren. Dit gaat over de vraag: Wie?

Voor alle duidelijkheid. Deze onderdelen volgen elkaar op. Het begint met plaatsen van de motor, jouw passies, Daarna besteed je aandacht aan het plaatsen van het frame, jouw kwaliteiten, dan ontdek je het type auto: jouw interesses en tot slot bepaal je de kleur van de auto: jouw voorkeuren.

Een ‘formule’ voor zelfkennis

Van alles wat je geleerd hebt over zelfkennis kunnen we nu een ‘formule voor zelfkennis’ afleiden:

Antwoord op de vraag Wie ben ik? =


Testen maken, Omgeving inschakelen, Modellen inzetten, Juiste Vragen stellen en Reflecteren om je Passies, Kwaliteiten, Interesses, Voorkeuren te ontdekken.

That’s it. 5 bronnen verdeeld over 4 onderdelen. Dat zijn de benodigdheden om jouw eerste avontuur, jouw ontdekkingstocht met succes af te kunnen leggen.

Hulp nodig?

Als je al wat langer moeite hebt met de ontdekkingstocht naar wie je bent en wat je wilt, gebruik dan mijn online studiekeuzeprogramma: ‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’. In dit programma maak je in totaal 5 testen, 21 invuloefeningen en zetten we 7 zelfkennismodellen in om een compleet beeld te krijgen van je belangrijkste passies, kwaliteiten en voorkeuren. Met die zelfkennis ben je straks in staat om een leuke, passende studie te kiezen.

link naar passende studiekeuze svs Op deze pagina vindt je alle informatie & registratie

Tagged with →