Twijfel over je studiekeuze heeft verschillende gezichten en waarschijnlijk herken je jezelf in één van deze scenario’s:

Scenario 1. Je hebt nu een aantal interessante studies op het oog en je hebt moeite om de knoop door te hakken en definitief te kiezen voor één studie.

Scenario 2. Je hebt na lang wikken en wegen wel een definitieve studiekeuze gemaakt maar begint na een tijdje toch weer te twijfelen over de ‘juistheid’ van je studiekeuze.

Scenario 3. Na een verkeerde keuze, kies je een nieuwe studie maar omdat je de vorige keer ook verkeerde hebt gekozen, vindt je het lastig om te vertrouwen op je capaciteit om goed te kiezen.

Hoe dan ook, je ervaart twijfel over je studiekeuze. Wat te doen? Hieronder volgen 6 strategieën die je vandaag kan inzetten om die twijfel over je studiekeuze aan te pakken.

Twee Soorten Twijfel

Om te beginnen, maken we onderscheid tussen twee soorten twijfel. Probeer voor jezelf te bepalen welke categorie twijfel jij op dit moment ervaart:

1) Gezonde, normale twijfel over de studie(s). Het is normaal om te twijfelen als je een grote beslissing maakt over je toekomst zoals een studiekeuze. Twijfel is niet perse een teken dat een studie niet bij je past, het is vooral een teken dat de beslissing belangrijk voor je is. Deze twijfel heb je ook nodig om tot een goed afgewogen en onderbouwde studiekeuze te komen.

Als je nog maar kort twijfelt en je denkt er af en toe over na, ervaar je gezonde normale twijfels.

2) Aanhoudende twijfel of besluiteloosheid over jezelf. Als gezonde twijfel (te) lang aanhoudt en zich steeds vaker aandringt in je gedachten heeft dit vaak meer te maken met de angst om verkeerd te kiezen en twijfel je over je eigen capaciteit om tot een passende studiekeuze te komen. Je denkt wel na over de studies maar daarachter ligt iets anders.

Als je al wat langer twijfelt en je denkt er (te) vaak over na, ervaar je aanhoudende twijfel.

Gebruik deze 6 strategieën om de twijfel over je studiekeuze aan te pakken:

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

twijfel over studiekeuze opschrijven

Strategie #1. Geef de studiekeuze twijfels woorden

In de medische wereld wordt gezegd: “de diagnose is het halve medicijn”. Zodra je weet waar je twijfels vandaan komen en letterlijk op papier hebt staan waar je nu precies over twijfelt, kan je er gerichter mee aan de slag en verliest de twijfel aan kracht.

Schrijf daarom je twijfels helemaal uit op papier. Gebruik niet je laptop, maar gebruik pen en papier zodat je je gedachtegang en je twijfels vertraagd. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Waar zit nu je grootste twijfel?
  • Als je nadenkt over het maken van een studiekeuze wat zijn dan de gedachten die door je hoofd gaan?
  • Als je je studiekeuze definitief maakt, wat gebeurt er dan?
  • Wat verlies je als je je studiekeuze definitief maakt?

Het kan ook helpen om in je directe omgeving in gesprek te gaan met je ouders of een goede vriend(in) en je twijfels op die manier onder woorden te brengen. Je kan een fris perspectief van buitenaf krijgen en samen de twijfels over je studiekeuze ontleden.

twijfel over studiekeuze onderbouwen

Strategie #2. Onderbouw je Studiekeuze met argumenten

Een beslissing komt tot stand op basis van ratio en intuïtie. Nadenken en voelen. Om de ratio-kant van je beslissing te voeden, helpt het om je studiekeuze te onderbouwen met argumenten en te motiveren waarom dan die ene studie goed bij je past zodat je twijfel kan wegnemen. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

twijfel over studiekeuze - laat het rusten

Strategie #3. Laat je studiekeuze even rusten

Je hoeft vandaag geen beslissing te maken over je studie en de twijfel te overwinnen. Het is toegestaan om het even te laten rusten. Sterker nog, juist als je het even laat rusten kom je tot nieuwe inzichten. Er méér over nadenken, levert je niet zoveel op.

De paradox van intentie. Als je graag wilt slapen maar het lukt niet, en je zegt continue tegen jezelf: “ik wil nu slapen”, lukt het al helemaal niet om in slaap te vallen. Het beste wat je kan doen is het tegenovergestelde: “Nee, ik wil helemaal niet slapen, ik wil wakker blijven”. Met die intentie val je vanzelf als een blok in slaap.


Hetzelfde geld voor je studiekeuze. Als je graag wilt kiezen, en je moet van jezelf een einde maken aan de twijfels en iets kiezen, lukt het je niet. Bij aanhoudende twijfel, is het waardevol om het tegenovergestelde tegen jezelf te zeggen: Ik wil helemaal nog niet kiezen, die twijfel mag best nog even bestaan.

Strategie #4. Streef niet naar de Perfecte Studiekeuze

Zoals je begrijpt, bestaat er niet zoiets als een studie die exact aansluit bij wie je bent en wat je wilt. Iedere studie bevat vakken, projecten en theorie die minder goed bij je passen. Dit is niet een teken dat je studie niet bij je past.

Streef dus niet naar die perfecte, niet bestaande studie maar een studie die ‘goed genoeg’ bij je past. Als de studie goed genoeg is, ben je ook gemotiveerd om de onderdelen die je niet zo lekker liggen wel te volbrengen. Als je streeft naar perfectie, komt er nooit een einde aan de twijfels. Er is altijd wel iets wat je kan vinden.

“Perfection is the enemy of progress” – Winston Churchill

Strategie #5. Relativeer de impact van je studiekeuze

Ja, een studiekeuze is een belangrijke beslissing over je toekomst en ja, je moet goed nadenken over het maken van een studiekeuze. Maar een studiekeuze bepaalt niet de rest van je leven, een studiekeuze is slechts de eerste beslissing in de ketting van beslissingen over je toekomst.

Het komt hierop neer: De impact je studiekeuze is MINDER dan je nu denkt. Omdat verkeerde verwachtingen van een studiekeuze veel druk met zich mee kan brengen om vooral ‘goed’ en ‘passend’ te kiezen, is het goed om even uit te zoomen en je studiekeuze te relativeren. Adem uit.

Strategie #6. Neem een tussenjaar

Als de twijfel aanhoudt en bovenstaande strategieën leveren niets op, overweeg dan ook om een tussenjaar te nemen. Er zijn tal van mogelijkheden in Nederland en het buitenland om nieuwe ervaringen op te doen en te ontdekken wat je wilt.

Tot slot

Probeer je twijfels niet te veroordelen. Het hoort bij deze belangrijke en ingewikkelde beslissing over je toekomst. Deze 6 strategieën helpen je om deze twijfels het hoofd te bieden. Het belangrijkste is (1) om de twijfels uit je hoofd te krijgen er (2) woorden aan te geven en (3) even uit te zoomen en het grote plaatje zien.

(Al een tijdje) moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE