Verkeerde studie gekozen? Dan ben je niet de enige. Gemiddeld stopt één op de drie studenten tijdens het eerste jaar met zijn of haar studie. Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je (tijdelijk) wilt stoppen met studeren? Wat ga je dan doen tijdens een (gedwongen) tussenjaar? En hoe zorg je ervoor dat je straks wel de juiste studiekeuze maakt? Deze vragen én meer, beantwoord ik in dit artikel!

Hoe weet je zeker dat je wilt stoppen met je studie?

Stoppen met je studie is helemaal niet zo erg maar het is niet altijd de beste beslissing. Soms kan een periode of project tegenvallen en kan je een tijdelijke ‘studiedip’ ervaren. Soms moet je even doorbijten en je richten op de mogelijkheden. Weet je nog niet zeker of je met je studie wilt stoppen? Probeer dan eens antwoord te geven op de onderstaande vragen:

  • Zijn de vakken niet zo leuk als je had verwacht en gaat het ook niet beter worden?
  • Ben je een andere studie tegengekomen die veel beter bij je past?
  • Sluit de studie niet goed aan op het beroep dat je graag zou willen uitvoeren?
  • Komen je verwachtingen overeen met de werkelijkheid en inhoud van de studie?
  • Is de studie te moeilijk? Of juist te makkelijk? En wil je graag van niveau wisselen?

Kan je meerdere of alle vragen met ja beantwoorden? Dan is het waarschijnlijk beter om met de studie te stoppen. Bekijk ook: Hoe kom ik erachter of ik een verkeerde studiekeuze heb gemaakt?

Stoppen met je studie of toch niet?

Wanneer de studie niet aan je verwachtingen voldoet en je wilt iets anders, is stoppen niet de enige optie die je hebt. Praat daarom altijd eerst met je studieadviseur over je twijfels en besluit om te stoppen. Naast stoppen kan je namelijk ook:

  • Alvast beginnen met het volgen van vakken van je nieuwe opleiding. Zo kan je misschien minder vertraging oplopen of ruimte creëren voor een extra stage of bestuursjaar.
  • Je propedeuse halen zodat je kan doorstromen naar een ander niveau. Bevalt je hbo-opleiding niet en zou je graag doorstromen naar de universiteit? Vaak is het mogelijk om met een hbo propedeuse door te stromen naar het eerste jaar van een universitaire bacheloropleiding.
  • Vakken volgen aan een andere school of universiteit. Als je bent ingeschreven voor één opleiding kan je vaak ook vakken volgen bij een andere opleiding, school of universiteit. Mits je voldoet aan de toelatingseisen. Bespreek de mogelijkheden met je studieadviseur.
  • Bekijk ook: Dit zijn de 5 mogelijkheden na een verkeerde studiekeuze

Kan ik stoppen als ik nog geen 18 ben?

Ben je nog geen 18, kan kan je niet zomaar stoppen met je opleiding. Ben je namelijk niet in het bezit van een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2), dan mag je pas stoppen met school als je 18 jaar of ouder bent. Tot die tijd zal je dus echt naar school moeten gaan. Dit word ook wel de startkwalificatie genoemd.

stoppen met studie regelen

Dit moet je regelen als je stopt met je studie

Oké, je voldoet aan de startkwalificatie of je bent ouder dan 18 en je hebt de keuze gemaakt: je gaat stoppen met je studie. Wat nu? Er zijn in ieder geval een aantal zaken die je moet regelen:

  • Schrijf je uit bij de school of universiteit. Dit doe je via studielink of via de school of universiteit zelf.
  • Studiefinanciering stopzetten. Nadat je je hebt uitgeschreven is het belangrijk om je uitschrijfdatum door te geven aan duo en je studiefinanciering stop te zetten.
  • Studenten OV stopzetten. Je studenten OV kan je stopzetten bij een ophaalautomaat. Doe je dit niet vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin je geen recht meer hebt op je studenten OV, dan kunnen de kosten hoog oplopen. De eerste maand kost het je €75,- per halve kalendermaand en daarna zelfs €150,- euro per halve kalendermaand. Stopzetten dus!
  • Controleer of je collegegeld kan terugkrijgen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het betaalde collegegeld terug te krijgen. Informeer daarom altijd even bij je opleidingsinstituut of je hier recht op hebt.

Wat is de 1-februariregeling?

Wil je tijdens het 1e jaar al stoppen met je mbo 3 of 4 opleiding, hbo-opleiding of universitaire opleiding? Zorg dan dat je dit doet voor 1 februari. Zeker als je niet aan een nieuwe opleiding wilt beginnen, is dit erg voordelig. Als je vóór 1 februari namelijk je studiefinanciering hebt stopgezet, hoeft je de ontvangen beurs en het reisproduct niet terug te betalen.

Dit geldt alleen als je tijdens dat jaar ook voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. Je kan maar één keer gebruik maken van deze regeling voor het mbo en één keer voor hbo en wo. Begin je na februari toch weer met een nieuwe opleiding? Dan tellen deze maanden mee als verbruikte studiefinancieringsmaanden.

‘Als je vóór 1 februari je studiefinanciering hebt stopgezet, hoeft je de ontvangen beurs en het reisproduct niet terug te betalen’

stoppen studie 1 februariregeling

Gestopt met je studie, wat nu?

Is de uitschrijving helemaal afgerond en heb je de studiefinanciering en studenten OV stopgezet? Dan ben je geen student meer en hoef je niet langer naar college. Ineens heb je weer tijd om af te spreken met vrienden, lekker te gaan sporten en series te kijken op Netflix. Om ervoor te zorgen dat je tijdens je ‘gedwongen’ tussenjaar niet de hele dag op de bank zit, hebben wij enkele tips!

Probeer je tussenjaar nuttig besteden

Heb je bewust ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen, dan heb je tijd genoeg gehad om te plannen wat je gaat doen. Stop je onverwachts met studeren, dan moet je opeens een keuze maken wat je met al die extra tijd gaat doen. Natuurlijk kan je meer gaan werken, maar er zijn ook andere manieren om je tussenjaar nuttig te besteden.

Zo kan je een eigen bedrijf beginnen, professioneel gamer worden of een groot evenement organiseren. Laat je vooral inspireren door onze 7 gekste tussenjaar ideeën zodat jouw tussenjaar pas echt onvergetelijk word.

Tip! Ook kan het helpen om eens te praten met andere studenten die (onverwachts) een tussenjaar hebben genomen. Daarom delen wij regelmatig tussenjaar ervaringen van studenten op onze blog. Zo is Angelo gaan ondernemen en is Jur na een verkeerde studiekeuze aan zichzelf gaan werken. Zodra je de ervaringen leest van anderen, kom je ook op nieuwe ideeën voor je eigen (gedwongen) tussenjaar.

Ga aan de slag met een nieuwe studiekeuze

Wil je na het tussenjaar weer beginnen met studeren? Begin dan op tijd met het bezoeken van open dagen en meeloopdagen. Zeker als je nog helemaal geen idee hebt wat je wilt doen, is het belangrijk om de studiekeuze niet tot het laatste moment uit te stellen.

Een studiekeuzetest maken, kan ook helpen om een idee te krijgen van wat je leuk vindt. Heb je al enkele open dagen bezocht, maar zie je echt door de bomen het bos niet meer? Volg dan mijn online studiekeuzeprogramma. Als je de 4 stappen in het programma hebt doorlopen, weet je welke studie het beste bij je past.

Kies een nieuwe, passende studie

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je na een verkeerde studiekeuze weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studieselectie op basis van je belangrijkste passies en kwaliteiten. Aan het einde van het programma kan je met een zeker gevoel een nieuwe, passende studie kiezen.

MEER INFORMATIE

Ga reizen in je tussenjaar, nu het nog kan!

Een ‘gedwongen’ tussenjaar na een verkeerde studiekeuze is hét moment om te gaan reizen. Als je eenmaal klaar bent met studeren, is de kans namelijk groot dat je meteen gaat werken. En als je eenmaal een baan hebt, is de kans klein dat je enkele maanden weg kan gaan.

Wij raden je dan ook zeker aan om tijdens je tussenjaar er even tussenuit te gaan. En er zijn tal van mogelijkheden: Je kan een taalreis maken, vrijwilligerswerk gaan doen of werk en reizen combineren. Het is niet alleen een bijzondere ervaring, maar ook een hele nuttige. De kans bestaat dat je tijdens deze reis niet alleen jezelf beter leert kennen, maar ook ontdekt wat je dan eigenlijk wél wilt studeren.

stoppen studie reizen tussenjaar

Weet je 100% zeker dat je wilt stoppen?

Schrijf je dan uit bij je school of universiteit (het liefst voor 1 februari), zet je studiefinanciering en OV stop, zorg ervoor dat je tussenjaar een onvergetelijke ervaring wordt en maak (op tijd) een nieuwe studiekeuze.

Veelgestelde vragen over stoppen met een studie

Wat moet ik regelen als ik stop met mijn studie?

Je moet je uitschrijven bij de hogeschool of universiteit. Daarnaast moet je je studiefinanciering en je studenten OV stopzetten bij de DUO. Let op! Als je vóór 1 februari stopt, kan je gebruik maken van de 1-februariregeling en jouw collegegeld grotendeels terugkijken. Zie ook: Uitschrijven studie? Zo gebeurd met dit stappenplan

Hoe weet ik zeker dat ik wil stoppen met mijn studie?

Er is een belangrijk verschil tussen een tijdelijke studiedip en de verkeerde studiekeuze. Het helpt om je twijfels over je studie goed onder woorden te brengen in een gesprek en/of eventueel op te schrijven. Zo krijg je meer inzicht in jouw gebrek aan motivatie. Zie ook: Heb ik een verkeerde studiekeuze gemaakt?

Kan ik een tussenjaar nemen als ik stop met mijn studie?

Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.