Eén van de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je vervolgopleidingen gaat bekijken is: welke studies zijn er? Welke opleidingen zijn er en welke studie past daadwerkelijk bij mij?

Belangrijke vragen die je (vaak) pas na lang wikken en wegen kunt beantwoorden. Dit kan best een intimiderende taak zijn, zeker als je nog niet helemaal weet welke richting je op wilt gaan.

Als je wel eens online research hebt gedaan of een kijkje hebt genomen in de Keuzegids, weet je dat er ontzettend veel studies zijn waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er op het hbo alleen al zo’n 1129 opleidingen. Als je al weet welke richting je op wilt gaan, scheelt dat natuurlijk een hoop. Echter is dit geen gegeven. De meeste middelbare scholieren twijfelen lang over hun keuze.

Hieronder geef ik je daarom vier tips die je helpen om een goed overzicht te creëren in het grote aanbod van studies.

Gebruik de Keuzegids om te ontdekken welke studies er zijn

Als je een definitief antwoord op de vraag ‘welke studies zijn er?’ wilt krijgen, kun je het beste de Keuzegids raadplegen (betaald). Hier worden alle studies voor je op een rijtje gezet. Elk niveau (mbo, hbo, universiteiten of masters) heeft een eigen Keuzegids. De Keuzegids verschaft complete, onafhankelijke informatie en is daarmee een handige tool voor je studiekeuze.

De Keuzegids Online kost 30 euro (per niveau). Je hebt dan de optie om elke studie goed te onderzoeken. Als je kiest voor het online studiekeuzeprogramma om op korte termijn een leuke studie te kiezen, krijg je gratis toegang tot de Keuzegids Online.

Handig om te weten: In de Keuzegids vind je meer dan alleen maar een overzicht van alle studies. Zo vind je hierin ook beoordelingen van zowel studenten als docenten over alle opleidingen terug. Daarnaast wordt er belangrijke info gegeven over de selectieprocedures. Zo zie je meteen voor welke studies er een numerus fixus geldt, en of er nog andere toelatingseisen gelden. Tot slot vind je er cijfers over de slagingskansen, uitval en hoe groot de kans op een baan is nadat je bent afgestudeerd.

Hbo studies of universitaire opleidingen?

Er is een verschil tussen de vraag ‘welke studies zijn er?’ en ‘welke studies zijn relevant voor mij?’. Want je kunt het jezelf natuurlijk een stuk gemakkelijker maken door niet-relevante studies weg te filteren. Zo is het goed mogelijk dat je al een keuze hebt gemaakt voor het hbo of de universiteit. Als je dit al weet, zijn dat een stuk minder studies die je hoeft te bekijken.

Weet je het verschil tussen hbo en universiteit niet zo goed? Bekijk: Ga ik HBO of WO doen? de 11 belangrijkste verschillen

Zowel hbo scholen als universiteiten bieden je een handig overzicht van de opleidingen die zij aanbieden. Veelal kun je filteren op je interessegebieden, zodat je meteen de studies ziet die relevant zijn voor jou. Zo krijg je veel sneller een overzicht van de opleidingen die je aanspreken. We snappen maar al te goed dat een studiekeuze maken geen makkie is. Maak het jezelf daarom gemakkelijker waar dat kan.

welke studierichtingen zijn er

Baseer je op jouw profiel(keuze) op havo/vwo

Op de middelbare school maak je vaak al keuzes die voor een deel voor je bepalen welke studie je gaat volgen. Je kunt bijvoorbeeld geen biologie gaan studeren als je een C&M profiel hebt zonder biologie als (bij)vak. Daarom is het zo van belang op de middelbare school al het profiel te kiezen dat het beste bij je past.

Tevens moet je niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren. Soms kun je bijvoorbeeld voor extra vakken kiezen om je opties open te houden, andere keren kun je dit doen omdat je al weet welke opleiding je gaat doen en welke vakken je hiervoor dient te volgen. En helaas is het niet altijd zo dat dit netjes binnen een profiel past.

Maak een verdeling op vakgebieden en studierichtingen

Je kunt ook een verdeling maken gebaseerd op studierichting of vakgebied. Misschien heb je al een idee welke richting je op wilt gaan, maar weet je nog niet precies welke studie. Door af te strepen wat je zeker niet wilt, creëer je meer duidelijkheid. Deze tactiek werkt erg goed. Zo pakte bijvoorbeeld ook Karlijn het aan toen ze haar studiekeuze ging maken.

Zowel hbo studies als universitaire opleidingen kun je onderverdelen in een aantal vakgebieden. Hieronder worden ze voor je op een rijtje gezet:

 • Economie: ben je niet alleen graag bezig met cijfers, maar ook met de keuzes die mensen maken en waarom? Dan is de richting economie iets voor jou. Je bestudeert de keuzes van bedrijven en mensen, en je krijgt inzicht in de achterliggende gedachten achter hun keuzes. Stiekem is het gewoon een mix van psychologie en wiskunde.
 • Gedrag en maatschappij: binnen deze studierichting vind je studies zoals psychologie, sociologie, HR, antropologie en nog veel meer.
 • Gezondheid: als je mensen beter wilt maken, is een studie binnen de richting gezondheid iets voor jou. Opleidingen zoals gezondheidswetenschappen, geneeskunde, therapie, tandheelkunde, medicijnen, farmacie en logopedie behoren tot deze richting.
 • Interdisciplinair: ben je een duizendpoot die in vele zaken geïnteresseerd is? Bij een interdisciplinaire studie combineer je diverse vakken van uiteenlopende disciplines. Hierbij heb je de mogelijkheid je eigen programma op te stellen.
 • Landbouw en natuur: hieronder vallen de studies die met de aarde, aardrijkskunde, biologie, geografie, milieu en alles hier tussenin te maken hebben. Goede voorbeelden zijn opleidingen zoals voedingsmiddelentechnologie, tuin- en landschapsinrichting, spatial planning, environmental sciences, toegepaste biologie en dier- en veehouderij. Ideaal voor mensen met interesse in de natuur of de agrarische sector.
 • Recht: altijd al advocaat of rechter willen worden? Als je een diepgaande interesse in het strafrecht hebt, zijn de opleidingen binnen deze tak perfect.
 • Taal, kunst en cultuur: een breed vakgebied waar vele opleidingen onder vallen. Een groot voordeel van deze richting is de vrijheid die je hebt qua vakken, zoals ook Daan ontdekte met zijn studiekeuze. Linguïstiek, journalistiek, mediawetenschappen, muziekstudies, dans, filosofie, cultuurwetenschappen, communicatiewetenschappen, geschiedenis en design behoren allen tot deze richting.
 • Techniek: dé opleiding voor de makers. Zowel perfect voor de doeners als de denkers. Tot deze studierichting behoren studies zoals engineering, elektrotechniek, bouwkunde, logistiek en architectuur.
 • Grofweg vallen alle opleidingen onder deze vakgebieden of studierichtingen. Als je al een voorkeur hebt voor een vakgebied, maakt dit de keuze voor een studie een stuk simpeler. Zo krijg je sneller een overzicht van welke studies er geschikt zijn voor jou.

  Ook een leuke studie kiezen?

  ‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

  Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

  MEER INFORMATIE