Eén van de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je vervolgopleidingen gaat bekijken is: welke studies zijn er? Welke opleidingen zijn er en welke studie past daadwerkelijk bij mij?
Belangrijke vragen die je (vaak) pas na lang wikken en wegen kunt beantwoorden. Dit kan best een intimiderende taak zijn, zeker als je nog niet helemaal weet welke richting je op wilt gaan.
Als je wel eens online research hebt gedaan of een kijkje hebt genomen in de Keuzegids, weet je dat er ontzettend veel studies zijn waar je uit kunt kiezen.
Zo zijn er op het hbo alleen al zo’n 1129 opleidingen. Als je al weet welke richting je op wilt gaan, scheelt dat natuurlijk een hoop. Echter is dit geen gegeven. De meeste middelbare scholieren twijfelen lang over hun keuze.
Hieronder geef ik je daarom vier tips die je helpen om te ontdekken welke studies er zijn en een goed overzicht te creëren in het grote aanbod van studies.
Inhoudsopgave
Welke studies zijn er? Gebruik de Keuzegids
Als je een definitief antwoord op de vraag ‘welke studies zijn er?’ wilt krijgen, kun je het beste de Keuzegids raadplegen (betaald). Hier worden alle studies voor je op een rijtje gezet. Elk niveau (mbo, hbo, universiteiten of masters) heeft een eigen Keuzegids. De Keuzegids verschaft complete, onafhankelijke informatie en is daarmee een handige tool voor je studiekeuze.
De Keuzegids Online kost 35,- euro (per opleidingsniveau). Je hebt dan de optie om elke studie goed te onderzoeken. Als je kiest voor het online studiekeuzeprogramma om op korte termijn een leuke studie te kiezen, krijg je gratis toegang tot de Keuzegids Online.
Daarnaast wordt er belangrijke info gegeven over de selectieprocedures. Zo zie je meteen voor welke studies er een numerus fixus geldt, en of er nog andere toelatingseisen gelden. Tot slot vind je er cijfers over de slagingskansen, uitval en hoe groot de kans op een baan is nadat je bent afgestudeerd.
Hbo studies of universitaire opleidingen?
Er is een verschil tussen de vraag ‘welke studies zijn er?’ en ‘welke studies zijn relevant voor mij?’. Want je kunt het jezelf natuurlijk een stuk gemakkelijker maken door niet-relevante studies weg te filteren. Je hebt waarschijnlijk al een keuze gemaakt voor het hbo of de universiteit. Als je dit al weet, zijn dat een stuk minder studies die je hoeft te bekijken.
Zowel hbo scholen als universiteiten bieden je een handig overzicht van de opleidingen die zij aanbieden. Veelal kun je filteren op je interessegebieden, zodat je meteen de studies ziet die relevant zijn voor jou.
Op deze manier krijg je veel sneller een overzicht van de opleidingen die je aanspreken. We snappen maar al te goed dat een studiekeuze maken geen makkie is. Maak het jezelf daarom gemakkelijker waar dat kan.
Baseer je op jouw profiel(keuze) op havo/vwo
Op de middelbare school maak je vaak al keuzes die voor een deel voor je bepalen welke studie je gaat volgen. Je kunt bijvoorbeeld geen biologie gaan studeren als je een C&M profiel hebt zonder biologie als (bij)vak. Daarom is het zo van belang op de middelbare school al het profiel te kiezen dat het beste bij je past.
“Je moet niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren”
Tevens moet je niet bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren. Soms kun je bijvoorbeeld voor extra vakken kiezen om je opties open te houden, andere keren kun je dit doen omdat je al weet welke opleiding je gaat doen en welke vakken je hiervoor dient te volgen. En helaas is het niet altijd zo dat dit netjes binnen een profiel past.
Maak een verdeling op vakgebieden en studierichtingen
Je kunt ook een verdeling maken gebaseerd op studierichting of vakgebied. Misschien heb je al een idee welke richting je op wilt gaan, maar weet je nog niet precies welke studie. Door af te strepen wat je zeker niet wilt, creëer je meer duidelijkheid. Deze tactiek werkt erg goed. Zo pakte bijvoorbeeld ook Karlijn het aan toen ze haar studiekeuze ging maken.
Zowel hbo studies als universitaire opleidingen kun je onderverdelen in een aantal vakgebieden. Hieronder worden ze voor je op een rijtje gezet.
De 8 verschillende studierichtingen
Grofweg vallen alle opleidingen onder deze vakgebieden of studierichtingen. Als je al een voorkeur hebt voor een vakgebied, maakt dit de keuze voor een studie een stuk simpeler. Zo krijg je sneller een overzicht van welke studies er geschikt zijn voor jou.
Ook een leuke studie kiezen?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Veelgestelde vragen over het studie aanbod
Er zijn grofweg 8 verschillende studierichtingen: economie, gedrag & maatschappij, gezondheid, interdisciplinair, landbouw & natuur, recht, kunst & cultuur en techniek. Om het overzicht te behouden, helpt het om eerst één of twee studierichtingen te kiezen die je interesse hebben en je daarin te gaan verdiepen.
Iedere student ervaart wel eens de bekende ‘studiedip’. De vakken of het blok hebben niet je interesse en je bent niet meer zo gemotiveerd als in het begin van de studie. Maar als je al langere tijd twijfelt over je studie en je voelt je niet langer thuis op de opleiding, kan dat een teken zijn dat je een verkeerde studie hebt gekozen. Bekijk ook: Hoe kom ik erachter of ik een verkeerde studiekeuze heb gemaakt?
Om te ontdekken welke studie het beste bij je past, doorloop je een studiekeuzeproces met een aantal vaste stappen. Het helpt het om eerst een goed beeld te krijgen van wat je wilt en wat je goed kan. Dat is de basis voor een passende studiekeuze. Zodra je beter weet wat je zoekt, kan je gericht onderzoek doen naar een aantal interessante studies en je goed gaan verdiepen. Tot slot hak je de knoop door en kies je voor één studie. Bekijk ook: Passende Studiekeuze Stap voor Stap
[…] Bekijk ook: Welke studies zijn er? Hoe je overzicht creëert in het grote aanbod […]
[…] Bekijk ook: Welke studies zijn er? Hoe je overzicht creëert in het grote aanbod […]
[…] Bekijk ook: Welke studies zijn er? Hoe je overzicht creëert in het grote aanbod […]
[…] studie. Dit begon met het maken van studiekeuzetesten, het uitzoeken van zijn interesses, het afspeuren van internet en uiteindelijk ook het bezoeken van open […]
[…] In het 4de en 5de jaar van de havo ben ik gaan kijken naar hbo opleidingen. Zelf had ik nog geen idee welke opleiding bij mij zou passen. Ik ben naar verschillende open dagen […]