Het is bijna zover: je gaat afstuderen! Met een mbo niveau 4 diploma kan je gaan werken, maar je kan ook nog kiezen voor een hbo opleiding. Klinkt leuk, maar is dat niet te moeilijk? En heb jij nog wel zin om 4 jaar te studeren? Een lastige keuze, waar wij je graag mee helpen. Van mbo naar hbo doorstromen kan namelijk verschillende voordelen opleveren.
Inhoudsopgave
- Waarom nog een hbo-opleiding?
- Wat kan je verwachten op het hbo?
- Kan ik mij direct aanmelden voor een hbo opleiding met mijn mbo niveau 4 diploma?
- Kies een passende vervolgstudie
- Hoe kan ik mij inschrijven op het hbo?
- Hoe zit dat met studiefinanciering?
- Van hbo naar mbo doorstromen? Praktische tips!
- Veelgestelde vragen over doorstromen van mbo naar hbo
Waarom nog een hbo-opleiding?
Veel studenten hebben na 4 jaar wel genoeg van het studeren. Voordat je begint aan een hbo opleiding is het dan ook handig om te overwegen of je er echt nog 4 jaar voor wilt gaan. Een hbo opleiding betekent hard werken en is geen eenvoudige oplossing als je nog geen zin hebt om te werken.
Een hbo opleiding biedt uiteraard wel hele mooie kansen:
- Je bent breder inzetbaar. Heb je zowel een mbo als hbo opleiding afgerond, dan ben zeer interessant voor de arbeidsmarkt. Je beheerst namelijk zowel de theorie als praktijk. Ook laat het zien dat je een doorzetter bent en maak je kans op een hoger salaris.
- Je kan nog een andere richting op. Heb je tijdens je mbo opleiding en stages gemerkt dat je eigenlijk toch liever iets anders doet? Een hbo opleiding biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen in een ander vakgebied.
- Je ontwikkelt jezelf. Vind je studeren nog steeds erg leuk en wil jij je nog verder specialiseren? Een hbo opleiding gaat uitgebreider in op de theorie.
Wat kan je verwachten op het hbo?
Veel studenten vragen zich af of het doorstromen van mbo naar hbo moeilijk is. Dit hangt heel erg af van de persoon, maar het hbo verschilt natuurlijk wel van het mbo op verschillende punten:
- Het hbo vraagt om meer zelfstandigheid. Je hebt minder contacturen en veel opdrachten waar je zelfstandig aan moet werken. Belangrijk is dus dat je dit aan kunt.
- Je moet meer leren en minder doen. Het mbo is natuurlijk veel meer praktijkgericht. Op het hbo moet je ook zelfstandig meer literatuur lezen.
- Het tempo ligt hoger. In een korte tijd zal er veel theorie op een hoger niveau worden behandeld. Dit kan in het begin even wennen zijn.
Wanneer je nog genoeg motivatie hebt om door te studeren, dan is de kans natuurlijk groter dat je een vervolgopleiding op het hbo met succes afrondt. Veel studenten stoppen na een jaar vooral omdat zij geen motivatie meer hebben om elke week te studeren.
Bekijk hieronder hoe je de overstap van het mbo naar het hbo het beste kan voorbereiden:
Kan ik mij direct aanmelden voor een hbo opleiding met mijn mbo niveau 4 diploma?
Ja, in principe wel. In sommige gevallen wordt wel gevraagd om een toelatingstoets te maken of zijn er extra toelatingseisen, die je met het volgen van een (opfris)cursus kan oplossen. Wil je graag een hele andere studie gaan doen, dan kan het zijn dat je met je mbo niveau 4 niet wordt toegelaten. Kijk daarom altijd op de website van de studie zelf en neem contact op met de hogeschool als je het niet zeker weet.
Kies een passende vervolgstudie
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je na een afgeronde (mbo) opleiding weet welke vervolgstudie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Hoe kan ik mij inschrijven op het hbo?
Weet je zeker dat je van het mbo naar het hbo wilt? Meld je dan aan vóór 1 mei via studielink. Nadat je bent aangemeld zal je bij iedere hogeschool een studiekeuzecheck moeten maken. Alle hbo-opleidingen werken hiermee. Op basis van de studiekeuzecheck krijg je een advies, maar deze is niet bindend. Je kan er dus alsnog voor kiezen om de studie te gaan doen.
Hoe zit dat met studiefinanciering?
Vergeet niet om op tijd je studiefinanciering en een studentenreisproduct aan te vragen bij DUO (OV). Als je van het mbo naar het hbo wilt doorstromen begint de periode van 10 jaar opnieuw en kan je zowel van studiefinanciering als het studentenreisproduct gebruik maken.
In totaal kan je 7 jaar lenen. Heb je recht op de aanvullende beurs, dan krijg je deze 4 jaar. Behaal je binnen 10 jaar een hbo diploma, dan wordt deze beurs omgezet in een gift. Belangrijk voor het ontvangen van studiefinanciering is dat je jonger bent dan 30 jaar als je aan je studie begint.
Van hbo naar mbo doorstromen? Praktische tips!
Ben je nog aan het overwegen of het hbo iets voor jou is? Gebruik dan vooral onze tips.
- Investeer in een goede studiekeuze. Bezoek open dagen, loop een dag mee en kijk of je af kan spreken met hbo’ers die ook vanuit het mbo komen. Zij kunnen je zeker meer vertellen over de verschillen tussen het mbo en het hbo. Weet je niet welke studie bij je past op het hbo? Schakel dan studiekeuzebegeleiding in.
- Overweeg of je misschien in deeltijd gaat studeren. Wil je tegelijkertijd kunnen werken, dan zou je de opleiding ook in deeltijd kunnen doen.
- Informeer of een verkort opleidingstraject mogelijk is. Soms is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor enkele onderdelen als je een hbo-opleiding in dezelfde richting volgt. Hierdoor kan je opleiding een half jaar of zelfs een jaar korter duren.
- Wil je niet 4 jaar lang studeren? Dan zou je ook voor een Associate Degree kunnen kiezen. Dit 2-jarige programma ligt tussen een mbo niveau 4 en een hbo opleiding in en is ook een manier om jezelf verder te ontwikkelen. Wil je na de Associate Degree toch nog een hbo opleiding doen, dan kan je vaak ook doorstromen naar het 3e jaar.
- Weet waar je het voor doet. Een hbo opleiding vraagt veel verantwoordelijkheid. Bereid je goed voor, zodat je niet na een half jaar erachter komt dat het toch niets voor jou is.
Anderen bekeken ook: Van MBO naar HBO? Dit zijn de 6 Belangrijkste Valkuilen
Veelgestelde vragen over doorstromen van mbo naar hbo
Nee, er gelden aanvullende toelatingseisen als je mbo opleiding niet voldoende aansluit op de hbo opleiding die je wilt volgen. De toelating verschilt per opleiding en per hogeschool.
Het hbo is over het algemeen theoretischer en zelfstandiger van opzet dan het mbo. Als je gemotiveerd bent om door te studeren, hoeft dat geen probleem te zijn. Ik raad je aan om zelf te gaan ervaren of het hbo onderwijs bij je past tijdens een open dag of meeloopdag. Bekijk ook: van mbo naar hbo – de 6 belangrijkste valkuilen
Je hoeft natuurlijk niet door te studeren op het hbo als je dat niet wilt. Met een mbo-4 diploma kan je ook aan het werk gaan en geld verdienen. In een bedrijf/organisatie zijn er vaak ook voldoende doorgroei mogelijkheden en kan je later evt. een cursus of korte opleiding oppakken.
[…] Bekijk ook: Van Mbo naar Hbo? Dit is wat je moet weten (+ praktische tips) […]
[…] Bekijk ook: Van MBO naar HBO doorstromen? Dit is wat je moet weten (+ praktische tips) […]
[…] Bekijk ook: Van MBO naar HBO doorstromen? Dit is wat je moet weten (+ praktische tips) […]
[…] Bekijk ook: Van MBO naar HBO doorstromen? Dit is wat je moet weten (+ praktische tips) […]
[…] Bekijk ook: Van MBO naar HBO doorstromen? Dit is wat je moet weten (+ praktische tips) […]
[…] altijd doorstromen na een hoger MBO niveau. En na een MBO opleiding op niveau 4 kan je kind ook kiezen voor een HBO-studie. Dat kan in dezelfde richting zijn, maar ook in een hele andere […]