In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren over de studie die ze volgen en hoe ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Melissa stopte met haar studie Leisure en Event Management omdat ze haar motivatie verloor.

Na een aantal studiekeuzetesten en open dagen ontdekte ze welke studie wel bij haar paste. Ze doet nu de studie Verpleegkunde op de Hanze Hogeschool in Groningen en ze zit helemaal op haar plek.

Je hebt eerst besloten om te stoppen met je studie?

Er zijn veel studenten die stoppen met een studie. Ze vinden het niet leuk, ze zijn niet gemotiveerd of er komt iets anders tussen. Ik ben een van die studenten die gestopt is.

Ik deed de studie Leisure en Event Management in Leeuwaarden. Ik ben gestopt met deze studie omdat ik al snel merkte dat dit niet voor mij was weggelegd, daarnaast verloor ik mijn motivatie. Nu een jaar later ben ik begonnen met een nieuwe studie, namelijk verpleegkunde.

Hoe heb je je studiekeuze aangepakt?

Voordat ik ben begonnen aan deze studie ben ik eerst heel goed op zoek geweest naar wat ik wilde. Op het moment dat ik begon te zoeken had ik namelijk een zwarte doek voor mijn ogen, omdat ik niet wist wat ik moest doen. Ik was alles een beetje kwijt en ik was een beetje in paniek omdat veel mensen zaten te pushen van dat ik een opleiding moest gaan doen.

“Ik was alles een beetje kwijt en ik was een beetje in paniek”

Ik kreeg altijd maar te horen een wanneer je gestopt ben ga je niet meer beginnen. Hierdoor ben ik in paniek naar verschillende studies gaan kijken zonder enig idee van hoe ik dit wilde gaan aanpakken. Na een tijdje raakte ik een beetje van streek. Ik heb toen een stapje teruggedaan en ben me toen eerst gaan focussen op mijn werk dat ik toen deed.

Wat heb je toen gedaan om te ontdekken welke studie bij je past?

Na een tijd heb ik het studiekeuzeproces weer opgepakt. Ik wilde eerst nooit een studiekeuzetest maken omdat ik het altijd maar onzin vond en het klopte naar mijn mening nooit. Echter ben ik hierin van mening veranderd. Je moet alleen de juiste vinden. Zoals je wellicht al kunt merken heb ik veel verschillende studiekeuzetesten gemaakt om te kijken welke studie bij mij zou passen.

“Ik wilde eerst nooit een studiekeuzetest maken omdat ik het altijd maar onzin vond”

Uiteindelijk kwam ik uit op een persoonlijkheidstest waar je belangrijkste eigenschappen naar boven komen. Dit heeft mij toen heel veel inzichten gegeven. Bij deze test kreeg ik een advies wat bij mij zou passen.

Ik weet nog heel goed welke drie eigenschappen eruit kwamen namelijk: sociaal, analytisch en onderzoekend. Het was dan ook niet gek dat toen de richting zorg uit kwam.

Na deze test heb ik op dezelfde website een studie test gedaan en ook hier kwam toen dezelfde richting uit. Ik heb toen besloten om me voor een paar open dagen aan te melden en gewoon te gaan kijken.

En? Hebben die open dagen iets opgeleverd?

Ja, na de open dagen had ik voor mezelf drie studies die me leuk leken. Dit waren wel weer drie verschillende studies. Dit waren namelijk de pabo, verpleegkunde en sportkunde.

Ik moest een besluit gaan nemen wat ik ging doen. Sportkunde viel voor mij weg doordat ik een fitheidstest moest doen en ik niet aan een van die eisen kon voldoen wegens een blessure.

Toen hield ik dus nog twee studies over. Voor beide studies heb ik me toen ingeschreven en ik was nogmaals naar de open dagen gegaan en ik had een meeloop dag gedaan. Dit is echt aan te raden! Doordat je een dag met een student meeloopt, kom je veel te weten over de studie.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe verliep de inschrijving voor de studie?

Voor de studie Verpleegkunde was er een nummers fixus. Dat houdt in dat er maar een maximum aantal studenten aan de opleiding mag beginnen.

Toen heb ik een motivatiebrief geschreven en deze mondeling toegelicht. Ook moest ik iets over mijzelf vertellen. Later krijg je dan op een bepaalde datum je uitslag.

Ik kreeg de uitslag dat ik aangenomen was, maar ik was ook aangenomen op de pabo. Ik moest een keuze gaan maken. Ik ben toen voor mezelf gaan afwegen waar kan ik makkelijk instromen, waar heb ik een goeie baan garantie, maar dit hielp mij toen niet, omdat dit voor beide gelijk was.

Ik ben toen gaan kijken naar mijzelf, wie ben ik en wat wil ik en hoe wil ik dat. Ik ben voor mezelf gaan kijken naar wat voor mij het belangrijkst is. Mijn persoonlijkheidstest heb ik er toen weer bij gepakt en ik heb een keuze gemaakt op basis van mijn onderbuikgevoel.

Het draait uiteindelijk om jou en niet om wat anderen zeggen. Ik koos uiteindelijk de studie verpleegkunde en nu ben ik hier al een tijdje mee bezig.

“Het draait uiteindelijk om jou en niet om wat anderen zeggen”

Kan je iets vertellen over de inhoud van de studie verpleegkunde?

Hoewel het misschien door het corona virus deels online is, heb ik toch iedere maandag les op de hogeschool. Op school ben ik dan bezig met praktijklessen waar ik dingen behandel die ik ook zou doen als ik naast het bed zou staan van een patiënt of cliënt.

Denk aan de vitale functies (hartslag, bloeddruk, ademfrequentie etc.) maar ik ben ook bezig met wat ik doe bij thuiszorg en in klinieken.

Daarnaast heb nog de vakken verpleegkunde, communicatievaardigheden, medische kennis en individu & maatschappij.

Bij verpleegkunde leer je bijvoorbeeld hoe je een dossier opstelt en hoe je een overdracht doet.

Bij communicatievaardigheden leer je hoe je in gesprek gaat met de patiënt. Hierbij moet je denken aan een opname gesprek maar ook een slechtnieuwsgesprek of gewoon naast het bed.

In het vak medische kennis leer je hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe medicijnen werken en hoe een ziekte werkt.

Bij individu en maatschappij leer je van alles over de relatie tussen mensen (patiënt, verpleegkunde, arts, familie).

Hoe bevalt de hogeschool?

Ik volg mijn studie aan de Hanze hogeschool in Groningen en vandaar dat mijn opleiding ook een nummers fixus is (normaal is de verpleegkunde opleiding namelijk geen nummers fixus). Het bevalt me hier heel goed!

De sfeer zit er hier op de academie goed in en je wordt niet gezien als een student maar als een collega in opleiding. Dit vind ik zelf heel prettig omdat het een open band creëert.

Mocht jij twijfelen over de studie verpleegkunde dan zou ik zeggen loop een dagje mee, ook als dit nu online is zou ik het gewoon doen het geeft je zoveel inzichten. Daarnaast is verpleegkunde een studie waar je een goede baan garantie hebt en waar je veel kanten mee op kan. Je hebt heel veel doorgroei kansen in de zorg dus als jij ergens denkt ik wil verder dan is dit ook mogelijk in deze studie.

Goed om te weten: Er zijn ook studenten die na het eerste jaar verpleegkunde Geneeskunde gaan doen, omdat ze door het eerste jaar van verpleegkunde beter voorbereid zijn en meer inzicht hebben gekregen in het beroep van arts.

Wat is je advies voor andere studiekiezers?

Als ik jou een tip zou geven om een studiekeuze te maken dan zou ik zeggen: neem de tijd. Het hoeft niet allemaal gelijk nu. Je kan je altijd inschrijven en weer uitschrijven dus als jij merkt dat je twijfelt over je studiekeuze neem dan goed de tijd hiervoor. Luister goed naar je gevoel!

Daarnaast zou ik zeggen doe een persoonlijkheidstest 😉

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE