Dennis is op dit moment 21 jaar en stond vier jaar geleden op het punt om een studiekeuze te maken. Hij zat toen in 5 havo en vond het lastig om zonder hulp te ontdekken welke studie hij moest kiezen.

Omdat zijn vrienden op dat moment niet bezig waren met studiekeuze en hij ook nog eens thuis de oudste was, was er weinig kennis over vervolgstudies. Dennis stond min of meer alleen voor deze lastige keuze, maar het is hem gelukt!

Als hij er nu, vier jaar later, op terugkijkt kan hij alleen maar zeggen dat hij blij is met de keuze die hij toen (zonder hulp) heeft gemaakt.

Examenjaar havo & profielkeuze

Dennis volgde in 5 havo het vakkenpakket Economie en Maatschappij. Hij was goed in de vakken Economie en M&O en vond dit ook het leukste op school.

“Ik kan heel serieus met iets bezig zijn, maar ik houd ook wel van een lolletje op z’n tijd”

Zijn voorkeur ging in eerste instantie dus ook uit naar een economische studie. Hij omschrijft zichzelf als een sociale teamspeler die pas stopt als hij zijn doel heeft bereikt.

“Ik kan heel serieus met iets bezig zijn, maar ik houd ook wel van een lolletje op z’n tijd”, zegt Dennis. In zijn vrije tijd vindt hij het leuk om te voetballen en leuke dingen te doen met vrienden en familie.

Zonder hulp een studie kiezen

Tijdens het studiekeuzeproces heeft hij weinig hulp gehad van anderen, iets wat hij op dat moment best goed had kunnen gebruiken. Hij was eigenlijk niet zo bezig met het kiezen van zijn vervolgstudie.

“Ik heb weinig hulp gehad bij het maken van de keuze, maar ook weinig hulp gezocht. Ik was er niet zo mee bezig en probeerde de keuze uit te stellen. Tot iemand tegen me zei dat de keuze nu wel heel dichtbij kwam en dat ik me wel ergens in moest schrijven”, aldus Dennis.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Inschrijfdeadline & Studiekeuzestress

Hij werd zich ervan bewust dat de keuze nu wel heel dichtbij kwam en besloot zelf aan de slag te gaan met het vinden van de juiste studie. Dit begon met het maken van studiekeuzetesten, het uitzoeken van zijn interesses, het afspeuren van internet en uiteindelijk ook het bezoeken van open dagen.

“Ik dacht dat iets met economie misschien snel saai zou worden.”

Zo kwam Dennis erachter dat hij het leuk vond om anderen iets te leren en het leek hem ook leuk om met kinderen te werken. Daarnaast leek het hem interessant om met economie bezig te zijn, niet elke dag hetzelfde te doen en gespecialiseerd te raken in één vakgebied.

Veel verschillende interesses, maar allemaal passen ze bij hem.

“Ik wist eigenlijk al dat ik iets met economie wilde gaan doen, omdat ik daar goed in was, maar de Pabo trok mij ook heel erg. Ik dacht dat iets met economie misschien snel saai zou worden.

Door naar open dagen te gaan en daar studenten aan te spreken, vragen te stellen en te luisteren naar hun ervaringen, ben ik mezelf in gaan beelden hoe ik het zou vinden om een bepaalde studie te gaan doen. Van tevoren heb ik veel gelezen over verschillende opleidingen, maar ik wilde ook echt de sfeer proeven van een school zelf”, zegt Dennis.

Definitieve studiekeuze op hbo

En dan de brandende vraag, welke studie is het uiteindelijk geworden? Hierop antwoordde Dennis dat hij uiteindelijk voor de studie Accountancy heeft gekozen. Toch een economische studie, maar wel gespecialiseerd op één vakgebied.

Accountancy is een studie waarbij je wordt opgeleid tot een Accountant die zich bezighoudt met de financiële administratie van een bedrijf.

“Ik vind het belangrijk dat je je op je plek voelt op de school waar je voor kiest. Als jij houdt van veel persoonlijk contact, moet je niet kiezen voor een school met vijftienduizend leerlingen.

Verder moet je veel met studenten praten over hun ervaringen, zij kunnen je het beste vertellen hoe de opleiding echt is. Ook moet je een opleiding kiezen, waar redelijk je kwaliteiten liggen, maar wat je niet saai gaat vinden omdat je er al heel goed in bent. Zoek dus wel iets waar een uitdaging ligt”.

Motivatie studiekeuze

Het is Dennis dus gelukt om een studiekeuze te maken, maar wat ik mij af vroeg is wat voor hem nou de doorslag gaf om echt voor Accountancy te kiezen.

Hierop zei Dennis: “Op de open dag van Accountancy kwam ik in contact met een docent die zelf ook twijfelde tussen de Pabo en Accountancy. Ik raakte met hem in gesprek en hij nodigde me uit om eens een dagje mee te lopen in zijn klas en om de voorlichting bij te wonen die op dat moment werd gegeven.

“Na die meeloop dag was ik echt overtuigd en heb ik mij gelijk ingeschreven voor de opleiding”

Ik wist toen nog niet echt wat Accountancy inhield, dus leek het me verstandig om een dag mee te gaan lopen. Ik ben daar normaal helemaal niet van, maar ik dacht ik zet mezelf erover heen en doe het gewoon. Na die meeloop dag was ik echt overtuigd en heb ik mij gelijk ingeschreven voor de opleiding.

Het grappige is wel dat die docent nu al vier jaar mijn docent is en dat ik nog steeds een goede band met hem heb. Dat ik met hem heb gesproken die avond, heeft er wel mede aan bijgedragen dat ik voor Accountancy heb gekozen. Het was fijn om met iemand in contact te komen die dezelfde gedachten heeft als jij”.

hbo opleiding accountancy

Toekomstperspectief na hbo opleiding

Achteraf had Dennis eerder willen beginnen met het oriënteren, maar ondanks dat denkt hij niet dat er een andere keuze was uitgekomen. “In het eerste jaar van de opleiding twijfelde ik wel veel of ik het echt leuk vond omdat het nog heel algemeen was. De jaren erna werd het meer een specialisme en vooral tijdens het stagelopen kwam ik erachter dat dit echt heel erg bij me past.

Inmiddels heb ik zelfs een baan aangeboden gekregen bij mijn huidige stage en daar ben ik stiekem best trots op. Het lijkt me in de toekomst leuk om Accountant te worden, om elke dag in dienst van de klant te zijn, veel afwisseling te hebben en perspectief te hebben om hogerop te komen”, aldus Dennis.