Je zoon of dochter doet volgend jaar of misschien wel dit jaar al eindexamen. Dat betekent dat de volgende stap in de schoolcarrière van je kind gemaakt moet worden: de studiekeuze.

Misschien hebben jullie je al een beetje verdiept in de mogelijkheden en weten jullie al ongeveer welke richting je kind op wil. Maar het kan ook zijn dat het maken van een studiekeuze nog een groot vraagteken is en dat jullie wel wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van een studiekeuze.

Hieronder geef ik tips bij het kiezen van een studie en welke studiekeuzehulp jullie kunnen inschakelen.

Je kind weet wat voor werk het wil gaan doen, maar welke opleiding past daarbij?

Het kan zijn dat je kind wel weet wat voor werk het wil gaan doen. Bijvoorbeeld iets met boekhouding. Maar welke studie past daar dan bij? Op de website van een hogeschool of mbo-school zijn de opleidingen meestal onderverdeeld in interessegebieden of sectoren. Bijvoorbeeld Onderwijs en Innovatie, Techniek, Zorg en Welzijn, Administratie.

In het geval van boekhouding, kan je dan kijken bij de studies die onder Administratie vallen. Per studie wordt dan ook bijna altijd een beroepsbeeld gegeven zodat de toekomstige student weet in wat voor werkveld hij of zij terecht kan komen.

Wat als je kind geen idee heeft welke studie te kiezen?

Dit komt bij veel jongeren voor: ze hebben geen idee welke studie ze moeten kiezen. Mijn advies zou dan zijn om te beginnen met de website van een universiteit, hogeschool of mbo-college. Welke sectoren staan daar allemaal bij?

“Het is dan handig om eerst sectoren weg te strepen”

Het is dan handig om eerst sectoren weg te strepen; dus wat vindt je kind echt niet leuk. Dan blijven er waarschijnlijk een paar sectoren over en dan laat je je kind deze studies goed doorlezen. Dan zullen er waarschijnlijk weer een aantal studies afvallen en zo blijven er nog maar een paar studies over waar jullie vervolgens meer informatie over kunnen inwinnen op bijvoorbeeld een open dag.

Wat voor externe hulp kunnen jullie inschakelen voor studiekeuze?

Mocht je kind van geen enkele studie echt enthousiast worden of je kind vindt juist te veel leuk dan kun je verschillende dingen doen. Je kunt je kind een studiekeuzetest laten doen of een talententest.

Ook is het vaak heel goed om een gesprek aan te vragen met de decaan of studiekeuzeadviseur op school. Beide kunnen hulp bieden bij studiekeuze en weten veel over de mogelijkheden na het behalen van een middelbaar school diploma.

Als je kind een of meerdere studies op het oog heeft, is het goed om met studenten over de betreffende studie te praten en deze studenten vragen te stellen. Dat kan vaak op de open dagen die tegenwoordig online zijn.

Je kunt dan bijvoorbeeld whatsappen met studenten, maar ook met docenten en studiekeuzeadviseurs. Er zijn vaak webinars te volgen over de verschillende opleidingen. Tijdens open dagen kan je vaak ook online opdrachten doen om je kwaliteiten en interesses te ontdekken en je krijgt handvatten om opleidingen goed te vergelijken.

Een open dag ziet er vanwege corona nu heel anders uit, maar ook online kan je veel informatie krijgen en ook een goede indruk krijgen van de opleiding. Alleen het gebouw waar je gaat studeren kan je natuurlijk niet fysiek bezoeken.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Studeren in het buitenland

Alhoewel reizen in 2020 door corona niet meer is wat het geweest is, kan er zeker nog in het buitenland gestudeerd worden.

Er zijn dan verschillende mogelijkheden: een deel van de studie in het buitenland, de volledige studie in het buitenland of stage lopen in het buitenland. Uiteraard is het wel belangrijk om het reisadvies van het betreffende land waar je kind naartoe wil in de gaten te houden.

Op de website wilweg.nl kan je alle informatie vinden over studeren in het buitenland. Een andere hele nuttige website over studeren in het buitenland is nuffic.nl.

Bekijk ook: Studeren in het buitenland – waar begin je?

hulp bij studiekeuze studeren in het buitenland

Hoe kan je kind zich inschrijven voor een studie?

Je kind moet zich uiterlijk 1 mei aanmelden voor een hbo- of wo studie. Bij numerus fixus opleidingen (opleidingen waarvoor een maximum aantal studenten geldt), is dat 15 januari.

Het is belangrijk dat je kind een DigiD heeft. Daarmee kan hij of zij zich namelijk inschrijven voor een opleiding. Dat doe je via studielink.nl. Zodra je kind is aangemeld, krijgt het van de onderwijsinstelling een uitnodiging om de studiekeuzecheck te doen. Dat is een manier om te controleren of de studie die je kind gekozen heeft wel bij hem of haar past.

Na de studiekeuzecheck krijgt je kind een studieadvies. Mocht daar uit komen dat de studie toch niet zo goed bij je kind past, kan het zich nog voor een andere studie aanmelden. Dit moet wel voor 1 mei gebeuren. Goed om te weten: dit advies is niet bindend en ook met een negatief advies kan jouw kind starten met de studie.

Heeft je kind recht op studiefinanciering?

Als je kind een voltijd of duale opleiding volgt, heeft het recht op studiefinanciering. Bij een duale studie heb je een betaalde baan en daarnaast studeer je. Werk en studie vullen elkaar aan. Bij een deeltijd studie of bbl opleiding krijgt je kind geen studiefinanciering.

Je kunt voor je kind een lening, studentenreisproduct, collegegeldkrediet en aanvullende beurs aanvragen. Het bedrag is voor thuiswonende en uitwonende kinderen hetzelfde. Voor meer informatie kun je kijken op duo.nl.

Voor hoeveel opleidingen kan je kind zich tegelijk inschrijven?

Je kind kan zich voor maximaal 4 vrije instroom opleidingen inschrijven. Dat zijn opleidingen waarbij geen numerus fixus is. Als je kind een numerus fixus opleiding op het oog heeft kan het zich voor maximaal 2 numerus fixus opleidingen aanmelden en nog twee vrije instroom opleidingen. Je kunt je echter niet op twee hogescholen voor bijvoorbeeld Tandheelkunde aanmelden.

studiekeuze hulp op tijd beginnen

Begin op tijd met het studiekeuze proces

Er komt in deze periode veel op je af en het maken van een studiekeuze is voor jouw kind niet niks. Het is vaak zo dat vrienden een andere kant op gaan na de middelbare school. Jouw kind sluit daarom een periode omdat hij/zij de middelbare school met alle vrienden straks moet missen.

Om straks een goede studiekeuze te kunnen maken, valt er genoeg uit te zoeken, te overdenken en te regelen. Zorg daarom dat jullie er goed de tijd en ruimte voor nemen en ook op tijd beginnen met het inschakelen van hulp bij studiekeuze. Dan gaat het zeker goed komen!

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE