In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de studie die ze nu volgen.

Luuke stroomde van het vmbo door naar de havo. Ze wilde in eerste instantie diëtiste worden maar maakte de verkeerde studiekeuze en stopte in het eerste jaar met de opleiding. Ze nam een tussenjaar om erachter te komen welke studie het beste bij haar past. Na veel studiekeuzetesten en gesprekken met vrienden, koos ze voor de studie hbo rechten.

Hieronder vertelt Luuke over haar zoektocht, de studie hbo rechten en geeft ze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

Wat ging er vooraf aan je (eerste) studiekeuze?

Eerst heb ik mijn diploma van VMBO-T gehaald en toen heb ik de keuze gemaakt om door te stromen naar het vierde jaar van de HAVO. In de vierde werd ik al flink voorbereid om een studiekeuze te maken, maar zelfs in mijn examenjaar had ik nog geen flauw idee. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Welke studie past bij mij?

“Toen ik eenmaal op de opleiding zat, kwam ik erachter dat ik helemaal geen diëtiste kon worden”

Ik heb toen gekozen voor een nieuwe opleiding aan de HAS in Venlo: Healthy living. Ik had het idee om diëtiste te worden, maar toen ik eenmaal op de opleiding zat, kwam ik erachter dat ik helemaal geen diëtiste kon worden met deze opleiding!!

Dus in november ben ik gestopt met deze opleiding. Daarnaast gaf deze opleiding mij niet hetgeen wat ik graag wil met een studie: duidelijkheid. Wij bepaalden zelf de lesstof en het niveau, wat ik zelf gewoon helemaal niks vind, want ik wil gewoon lekker uit boeken leren en stampen.

examenjaar geen idee welke studie past bij mij

Hoe heb je je nieuwe studiekeuze aangepakt?

Ik heb dus vorig jaar een tussenjaar gehad en ook toen vond ik het nog moeilijk wat ik nou écht wilde, en ik zal eerlijk zijn, ik weet het nog steeds niet.

Na veel praten met vrienden, familie, begeleiders en na eindeloos veel studiekeuzetesten doen (waar onderhand overal hetzelfde uit kwam) heb ik gekozen voor de opleiding HBO-Rechten aan de HAN in Nijmegen.

Ik wist niet goed (en nog steeds niet) of ik hier iets mee wil gaan doen, maar ik zit hier wel op mijn plek en daar ben ik al ontzettend blij mee. Toch was het wel lastig om deze keuze te maken, omdat door corona de open dagen en meeloopdagen niet doorgingen. Hier zullen jullie vast ook tegen aanlopen.

Mijn advies zou dan zijn om zelf veel onderzoek te doen naar een opleiding die je leuk lijkt. Dit kun je doen door natuurlijk op de site van de opleiding zelf te kijken, maar ook door rond te vragen of kennissen/familie/vrienden iemand kennen die deze opleiding volgt, zodat je daarmee in contact kan komen.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe verliep de inschrijving voor de studie?

Als je je hebt ingeschreven voor deze opleiding, zul je wat testen moeten doen. Wat ik me nog kan herinneren is een soort taaltest. Aan de hand van deze test krijg je een studieadvies, maar dit studieadvies bepaald niet of jij wordt toegelaten tot de opleiding of niet. Het is je eigen keus :).

Door de corona tijd kreeg ik de keus of ik een extra opdracht wilde doen. En dat deed ik, zodat ik meer inzicht kreeg of ik dit leuk vond of niet en dit beviel mij wel. Dus als je de kans krijgt om iets extra’s te doen, doe het dan.

Kan je iets vertellen over de inhoud van de hbo studie rechten?

In het eerste jaar krijg je verschillende soorten recht: verbintenissenrecht, strafprocesrecht, goederenrecht, Europees recht, bestuursrecht, etc.

Daarnaast krijg je ook praktische vakken, zoals (sociaal) communicatieve vaardigheden. Hierbij ga je o.a. werken aan interviewtechnieken en het schrijven van bijvoorbeeld een betoog. Daarnaast heb je ook het vak onderzoeksvaardigheden en dan ga je aan de slag met een project waarbij je uiteindelijk een advies gaat schrijven.

In het eerste jaar kun je 60 studiepunten halen en als je deze 60 hebt gehaald, dan heb je je propedeuse gehaald en dan zou je eventueel door kunnen stromen naar een universiteit. Je hebt 50 studiepunten nodig om over te kunnen gaan naar het volgende jaar.

Hoe kom je aan deze studiepunten? Studiepunten kun je behalen door voldoendes (5.5>) te halen voor ieder tentamen. Het verschilt per tentamen hoeveel punten je kunt halen.

Wat kan je er later mee worden?

Maar wat kun je nou worden als jurist? Als je dit zal vragen aan klasgenoten, docenten, etc. dan krijg je het standaard antwoord: ‘heel erg veel’. Daar heb je nou niet heel veel aan, maar je kunt echt bijna overal terecht als jurist (er is dus een grote kans op een baan).

Bijvoorbeeld bij een juristenbureau voor adviezen, maar je zou ook als jurist bij slachtofferhulp kunnen werken of bij de gemeente.

Wel belangrijk om te weten: je wordt geen advocaat met deze opleiding. Dit is toch iets wat veel mensen denken en ook ik krijg vaak te horen ‘oh dus je wordt advocaat?’ Nou nee. Hiervoor moet je echt doorstromen naar de universiteit. Zelf heb ik deze ambitie (nog) niet.

Hoe was de overstap van de middelbare school naar het hbo?

Voor mijzelf is de overstap van de middelbare school naar deze opleiding niet groot geweest, omdat je bij deze opleiding hoorcolleges en werkcolleges hebt. Dit was grotendeels ook zo op de middelbare, waardoor de overgang niet groot is.

Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit bij de meeste opleidingen niet meer het geval is. Daar zou je ook naar kunnen kijken als je de studiekeuze maakt: welke lesvorm past bij mij?

Wat is je advies voor andere studiekiezers?

Iedereen heeft andere vragen die hij/zij zichzelf stelt of de opleiding iets is. Voor mij waren deze twee vragen het belangrijkste voor deze opleiding en wellicht ook voor jou:

Past deze manier van lesgeven bij mij?
Kan ik veel stampen?

Voor degene die echt niet niet weten wat ze willen doen, kan ik het advies wel geven: ga na welke sector je leuk vindt, waar je goed in bent en maak een studiekeuzetest. Maar waarschijnlijk heb je dit al geprobeerd en weet je het nog steeds niet.

Ik zou dan aanraden om of een tussenjaar te nemen, want dit zorgt ervoor dat je voor een langere tijd na kan denken wat je leuk vindt. Ook ontwikkel je jezelf nog in dit jaar waardoor je misschien uitkomt bij hele andere interesses en opleiding.

Of als je twijfelt tussen twee opleiding, kies dan wat je leuker lijkt en niet naar de baankans etc. Als deze opleiding niet bevalt, dan stop je toch gewoon en dan begin je volgend schooljaar met de andere opleiding!

Heel veel succes met jullie keuze voor een passende studie!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN