In ‘het tussenjaar van…‘ vertellen jongeren over hun tussenjaar invulling, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Hieronder het verhaal van Rosanne die na een verkeerde keuze journalistiek gaat reizen in haar tussenjaar.

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Hoi, leuk dat je dit leest. Ik ga je wat vertellen over mijn tussenjaar. Ik ben Rosanne, ik ben 18 jaar en ik woon in een klein dorpje in Brabant. Ik heb in 2016 mijn Havo-diploma gehaald en daarna ben ik begonnen aan de studie Journalistiek. De zoektocht naar mijn studie duurde lang. Ik ben naar veel open dagen geweest. Ik heb tientallen meeloopdagen gevolgd en bij geen enkele studie had ik het gevoel, Ja dit is het.

Uiteindelijk na heel veel studiekeuzetesten te hebben gedaan kwam Journalistiek naar boven. Daar ben ik toen naar een open dag geweest en ik vond het meteen leuk. Daarna ben ik nog naar een meeloopdag geweest en toen wist ik het zeker. Ik ging Journalistiek studeren. Ik had voor Journalistiek gekozen omdat ik heel erg van schrijven hou en ik graag meer wilde leren.

In september 2017 was het dan zover. Ik begon aan mijn studie Journalistiek. Ik had vakken zoals Nederlandse spelling en grammatica en Engels. We hadden het over het nieuws en elke vrijdag was er een dagopdracht waarbij je ‘s ochtends de opdracht kreeg en ‘s middags om 5 uur moest je die dan inleveren. Het waren opdrachten waarbij je nieuwsberichten moest schrijven, interviews moest houden en waarbij je heel erg veel research moest doen.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Na een paar maanden begon ik te twijfelen over mijn keuze. Ik had geen zin om elke dag naar school te gaan en alles was heel vermoeiend. De dingen die we leerden vond ik niet meer interessant en ik zag er elke dag weer tegen op. Ik heb lang nagedacht over mijn keuze en uiteindelijk heb ik eind december gekozen om te stoppen. Dit was een moeilijke keuze omdat we tegenwoordig een grote prestatiedruk hebben opgebouwd in de samenleving.

Het is normaal om na je middelbare school gelijk te gaan studeren en als je stopt met een studie is er altijd wel iemand die daar negatief over doet. Ook ik voelde deze druk en ondanks die druk heb ik toch gekozen om te stoppen. Ik had geluk dat mijn ouders achter mijn keuze stonden en dat ze vinden dat ik moet doen wat ik leuk vind. Als ik nu terugkijk ben ik heel erg blij dat ik ben gestopt. Na de laatste dag school viel er zo’n grote last van mijn schouders dat ik wist dat ik de juiste keuze had gemaakt. Het was echt een opluchting, maar toen kwam de vraag: ‘wat nu?’

Dit was een moeilijke keuze omdat we tegenwoordig een grote prestatiedruk hebben opgebouwd in de samenleving

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Ik had ineens een tussenjaar, dus wat ging ik nu doen? Ik ging weer op zoek naar een studie en ben ook opzoek gegaan naar een baantje. Ik ben gaan werken bij een supermarkt en op mijn vrije dagen ging ik naar meeloopdagen. Het leventje van geen verplichtingen beviel me wel, maar tegelijkertijd had ik wel een stemmetje in mijn hoofd die telkens zei: ‘wat ga je studeren?’

Tussen januari en april ben ik naar tientallen meeloopdagen en open dagen geweest om uit te zoeken wat ik wilde. Maar weer was alles wel leuk, maar niet leuk voor mij. 1 mei kwam steeds dichterbij en ik wist nog steeds niet wat ik wilde, dat leverde wel wat stress op.

Uiteindelijk heb ik besloten om me niet voor een studie in te schrijven omdat ik het nog steeds niet wist. Ondertussen was ik al meerdere keren naar een studieloopbaanbegeleider geweest om hulp te krijgen bij mijn keuze. Dit kan ik zeker aanraden. Ik heb mijn studie niet gevonden, maar ik heb wel gevonden wat ik wel wilde doen. Ik wilde gaan reizen.

En dat ga ik nu doen in mijn 2e tussenjaar. Ik ga binnenkort naar Engeland om daar voor 10 maanden te wonen. Ik ga als au pair bij een gezin werken en wonen. Ik heb er super veel zin in!

tussenjaar reizen Rosanne

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat is je advies voor andere jongeren?

Ik wil graag aan mensen meegeven dat je je keuze niet moet overhaasten. Het is niet erg om een tussenjaar of misschien zelfs 2 tussenjaren te nemen. Een studie doe je voor 3, 4 of zelfs 5 of 6 jaar en natuurlijk er zijn altijd minder leuke dingen, maar een studie moet leuk zijn. Je moet geïnteresseerd zijn en nieuwe dingen willen leren. Praat met mensen over je twijfels en over je keuze. Maak tientallen studiekeuzetesten, ga praten met een studieloopbaanbegeleider en bezoek veel open dagen en meeloopdagen.

“Het is niet erg om een tussenjaar of misschien zelfs twee tussenjaren te nemen”

Begin op tijd met kijken en neem je tijd. Ik heb voor nu gevonden wat ik wil en daar ben ik super blij mee, maar ook ik ben er nog niet. Ik wil graag ooit studeren, maar ik weet voor nu nog niet wat. Ik ga komend jaar eerst lekker genieten en daarna weer verder opzoek. Ik wens je veel succes met het vinden van een studie of een baan en vergeet niet: Neem je tijd en geniet!

Tagged with →