Veel scholieren kiezen voor een tussenjaar na het vwo of de havo. Maar wat als je 16 of 17 bent? Mag je dan een tussenjaar nemen? Of moet je dan meteen gaan studeren, zelfs als je nog niet weet welke studie bij je past? En wat als het van de wet wel mag, maar je ouders (nog) niet staan te springen om het idee?

Hieronder vind je het antwoord op al je vragen en helpen we je bij het plannen van een tussenjaar als je nog geen 18 bent (en in sommige gevallen een leerplicht hebt).

Hoe zit het nou met de leerplicht?

Ben je tussen de 5 en 16 jaar? Dan ben je leerplichtig. Dit betekent dat je ouders strafbaar zijn als jij niet naar school gaat. Wordt je 16 gedurende het schooljaar, dan ben je tot het schooljaar is afgelopen (op 31 juli) nog leerplichtig. Ook als je minimaal 12 volledige schooljaren hebt doorlopen, ben je niet meer leerplichtig. Een klas overslaan telt trouwens als een volledig schooljaar.

Ben je tussen de 16 en 18 jaar oud? Dan geldt voor jou de kwalificatieplicht. Dit betekent dat je leerplichtig bent als je geen startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie is een mbo (niveau 2 of hoger), havo of vwo diploma. Heb je een van deze diploma’s gehaald en ben je nog geen 18? Dan hoef je volgens de wet niet meer naar school en kan je gaan werken of dus een tussenjaar nemen.

“Ben je nog geen 18 en heb je geen mbo (niveau 2 of hoger), havo of vwo diploma? Dan mag je volgens de wet geen tussenjaar nemen”

Welke opties zijn er als ik geen startkwalificatie heb?

Je bent nog geen 18, hebt geen startkwalificatie, maar je zou toch graag een tussenjaar willen nemen. Wat nu? Het is heel begrijpelijk dat je op dit moment geen zin meer hebt in de middelbare school, maar de kwalificatieplicht is er niet voor niets! Om je kansen voor een leuke en goede baan in de toekomst te vergroten, is het handig als je een diploma hebt, toch?

Wél hebben wij 3 tips om je schooljaar minder vervelend te maken:

Tip 1. Kies voor een high school jaar in het buitenland. Hoe tof is het om een jaar in het buitenland naar school te gaan? Je ontmoet nieuwe mensen en doet allerlei bijzondere ervaringen op. Helaas is een high school jaar in het buitenland niet goedkoop!

Tip 2. Zorg voor een zomer om nooit te vergeten. Tijdens de zomervakantie hoef je echt niet op de bank te liggen. Denk bijvoorbeeld aan werken in het buitenland, vrijwilligerswerk doen of je eigen bedrijf beginnen. Doe iets waar je blij van wordt, zodat je komend schooljaar nog even volhoudt.

Tip 3. Combineer werken met leren. Geen zin om de hele dag in de boeken te zitten? Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo kiest, ga je 4 dagen werken en maar 1 dag naar school. Ideaal toch?

tussenjaar nemen 17e

Nu je ouders nog overtuigen…

Heb je wel een startkwalificatie, dan houdt niets je tegen om een tussenjaar te nemen. Of toch wel? Dat je volgens de wet een tussenjaar mag nemen, betekent natuurlijk niet dat je ouders staan te springen. Misschien heb je het er al met ze over gehad en zijn ze juist wel of juist helemaal niet positief over je plannen. Zijn ze nog niet zo positief, dan kunnen onze tips je helpen om je ouder te overtuigen:

  • Overtuig je ouders dat een tussenjaar zorgt voor een betere studiekeuze. Alle ouders vinden het belangrijk dat hun zoon of dochter een studie kiest waar hij/zij gelukkig van wordt. Heb jij nog meer tijd nodig om een keuze te maken, dan is een tussenjaar toch ideaal!
  • Verdiep je in de voordelen van een tussenjaar. Denken je ouders dat je alleen een tussenjaar wil nemen, omdat het zo ‘leuk’ is. Bedenk dan waarom een tussenjaar nog meer voordelig is voor je ontwikkeling. Laat zien dat je tijdens je tussenjaar niet alleen wil feesten of op vakantie wil gaan.
  • Laat ze de tussenjaar ervaringen lezen van andere jongeren die een tussenjaar hebben genomen. Natuurlijk ben jij niet de eerste scholier die een tussenjaar wil nemen. Alleen al op onze website vind je allerlei verhalen van anderen die een geweldig tussenjaar hebben gehad. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van Angelo, Jur en Joyce en laat ze ook aan je ouder zien.
  • Maak afspraken en zet ze op papier. Of beter nog: maak een tussenjaar plan! Maak een plan met wat je gaat doen, wanneer je het gaat doen en hoe je het gaat financieren! Dan wordt het veel makkelijker om je ouders te overtuigen. Je ouders zijn eigenlijk alleen maar bang dat je een heel jaar thuis op de bank gaat hangen. Overtuig ze dat je dat zelf ook niet ziet zitten.
  • Bezoek samen een tussenjaar beurs of een ander evenement. Je ouders vinden het vooral belangrijk dat je goed over je keuze hebt nagedacht. Door samen evenementen van verschillende programma’s te bezoeken, laat je zien dat het geen impulsieve beslissing is.

“Met een tussenjaar plan overtuig je niet alleen je ouders, maar zorg je direct voor een goede voorbereiding”.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

In 5 stappen een tussenjaar plan maken

Voor je het weet is je tussenjaar voorbij en heb je niet gedaan wat je allemaal wilde doen. Daarom is het zo belangrijk om een goed plan te maken. Hoe pak je dat aan?

  • Stap 1. Zet alle mogelijkheden op papier. Veel scholieren kiezen ervoor om te gaan werken en vervolgens te gaan reizen, maar dat is niet de enige mogelijkheid. Zet al je tussenjaar ideeën op een rijtje, zodat je een goed overzicht hebt van je mogelijkheden.
  • Stap 2. Maak een top 5 van alle dingen die je het liefste zou doen. De volgende stap is om te gaan kiezen. Wat wil je nou echt graag doen tijdens je tussenjaar? Maak een top 5 van je ideeën.
  • Stap 3. Controleer wat mogelijk is. Niet al je plannen zijn misschien even haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een tussenjaar, de tijd die het kost om dingen te regelen, etc. Kijk ook of je meerdere dingen met elkaar kan combineren.
  • Stap 4. Maak een schema met een combinatie van zinvolle en leuke dingen. Een tussenjaar moet ontspannend, leuk, maar natuurlijk ook nuttig zijn. Maak een schema en zet daarin wanneer je wat gaat doen.
  • Stap 5. Maak een to-do lijst met wat je moet regelen. Je tussenjaar begint sneller dan je denkt. Moet je veel regelen, begin dan op tijd! Een to-do lijst helpt altijd om ervoor te zorgen dat je niets vergeet.

Bekijk ook: Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen?

Hoe je in je tussenjaar een passende studie kiest

Één van de redenen waarom je een tussenjaar neemt, is natuurlijk om een passende studiekeuze te maken. Hoe zorg je ervoor dat je in je tussenjaar een leuke studie kan kiezen?

  • Bezoek open dagen. Ben je bezig met je tussenjaar plan? Vergeet dan niet om belangrijke open dagen in het schema te zetten. Zo kan je ze niet vergeten en plan je geen reizen op momenten wanneer het eigenlijk niet kan.
  • Plan een meeloopdag in de branche waar je zou willen werken. Studeren doe je met een doel: een toffe baan na je studie. Heb jij een baan die je leuk lijkt? Kijk dan eens of je met iemand kan meelopen om te kijken of je droombaan echt zo leuk is als je denkt.
  • Veel plezier tijdens je tussenjaar en vergeet niet om je op tijd in te schrijven voor je studie!

    Moeite met je studiekeuze?

    ‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

    Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

    MEER INFORMATIE

    Veelgestelde vragen over een tussenjaar nemen onder de 18

    Kan ik op mijn 17e met een havo- of vwo diploma een tussenjaar nemen?

    Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo’n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.

    Wat moet ik regelen als ik een tussenjaar neem na de havo/vwo?

    In principe hoef je nergens aan te geven dat je een tussenjaar neemt. Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, is het wel goed om rekening te houden met een visum aanvraag en aanvullende vaccinaties.

    Als ik wil werken in mijn tussenjaar, wat zijn dan de mogelijkheden?

    Je kan in Nederland gaan werken. Er gelden voor 16- en 17 jarige wel regels over het soort werk en het aantal uren dat je mag werken. Je kan ook tijdelijk in het buitenland gaan werken (voor een Nederlandse organisatie). Bekijk ook: Werken in je tussenjaar – 5 praktische tips