De broers Rutger (18) en Dennis (16) staan beide voor een lastige studiekeuze. Ze zitten namelijk allebei in hun examenjaar. Rutger in vwo 6 en Dennis in havo 5. En net als vele anderen zijn zij hard op zoek naar een geschikte vervolgstudie.
Inhoudsopgave
- Broers met verschillende routes op de middelbare school
- Hoe ziet jullie ideale studie eruit?
- Hebben jullie al een studierichting in gedachte?
- Hoe pakken jullie je studiekeuze aan?
- Hoe denkt jullie omgeving over een studiekeuze?
- Overwegen jullie ook om een tussenjaar te nemen?
- Jouw tussenjaar goed invullen?
- Als je nu zou moeten kiezen, welke studie kies je dan?
- Moeite met je studiekeuze?
Broers met verschillende routes op de middelbare school
Rutger is een sportieve jongen met veel doorzettingsvermogen. Hij is sociaal en goed in plannen en organiseren. In zijn vrije tijd vindt hij het leuk om te voetballen, te wielrennen, series te kijken op Netflix, te gamen en houdt hij van gezellige avondjes met zijn vrienden en familie.
Dennis is een echte teamplayer. Zowel op het voetbalveld als op school. Het is één van zijn kwaliteiten om anderen te helpen en samen te werken. In zijn vrije tijd vindt hij het ook leuk om te sporten, te gamen en af te spreken met zijn vrienden en familie.
Hoewel de jongens qua doen en laten best op elkaar lijken, volgen ze een andere route op school. Rutger heeft op dit moment het vakkenpakket Natuur en Techniek, maar van deze keuze heeft hij een beetje spijt. Het is moeilijker dan gedacht en hij heeft besloten dat deze richting in ieder geval niks is voor zijn vervolgstudie.
Dennis heeft het vakkenpakket Economie en Maatschappij, met als keuzevakken aardrijkskunde en bedrijfseconomie.
Hoe ziet jullie ideale studie eruit?
Wanneer ik de vraag stel hoe zij hun ideale studie voor zich zien, zijn de antwoorden verschillend.
Rutger ziet een studie met een goede balans tussen theorie en praktijk wel zitten. Hij twijfelt daarom nog tussen een HBO studie en een universitaire studie. “Ik wil geen saaie kantoorbaan, maar een baan waarbij je dag er elke keer weer anders uit ziet. Ook lijkt het me leuk om voor mijn baan te moeten reizen en dan het liefst door heel de wereld. Een eigen bedrijf beginnen lijkt me ook erg leuk alleen ik heb nog geen idee waarin”, aldus Rutger. Zo geeft hij ook duidelijk aan dat een studie waarbij je het hele jaar, dag in dag uit, in de boeken zit niks voor hem is.
“Ik wil geen saaie kantoorbaan, maar een baan waarbij je dag er elke keer weer anders uit ziet.”
Dennis zou het liefst een klassikale studie volgen en hij wil genoeg vrije tijd overhouden voor andere dingen, zoals voetballen. Daarnaast lijkt het hem leuk om stage te lopen tijdens zijn studie. “Met mijn toekomstige baan zou ik niet elke dag hetzelfde willen doen. Dus bijvoorbeeld niet elke dag achter een bureau zitten. Mij lijkt het wel leuk om met andere mensen samen te werken”, zegt Dennis. Wat hem absoluut niet leuk lijkt is een baan in de zorg of een baan waarbij je de hele dag min of meer stilzit.
“Mij lijkt het wel leuk om met andere mensen samen te werken.”
Hebben jullie al een studierichting in gedachte?
Ik vroeg of de jongens een idee hadden welke richting ze op willen gaan en welke studies ze op dit moment voor ogen hebben. “Eerst dacht ik een beetje de economische wereld in te gaan, maar daar begin ik steeds meer van af te stappen”, zegt Rutger.
Hij vindt het wel interessant, maar om een opleiding te doen die volledig op economie is gericht lijkt hem een beetje saai. “Ik ben mezelf momenteel erg aan het verdiepen in een universitaire opleiding bij Defensie. Militaire bedrijfswetenschappen lijkt me dan het leukst om te doen. Het heeft een economisch tintje, maar het is niet alleen maar economie. Bij deze studie leer je eigenlijk een ‘militair bedrijf’ runnen, maar de vaardigheden die je leert kun je ook gebruiken in het ‘normale bedrijfsleven’”.
Tijdens de opleiding krijg je salaris en een kamer op de campus. Hierdoor heb je dus geen studieschuld, maar verdien je juist geld. Dat is iets wat hem ook wel aanspreekt. Hier staat alleen wel tegenover dat je na de vierjarige opleiding verplicht bent om zeven jaar bij Defensie te werken. Daarnaast lijkt hem een HBO opleiding om gymdocent te worden (HALO) of een opleiding om bij de politie te werken ook interessant.
“Een groot voordeel van HBO vind ik dat het meer beroepsgericht is, hierdoor heb je echt een doel voor ogen wat bij een universitaire studie minder is. Een ander voordeel aan HBO lijkt mij de stage waar je de geleerde theorie in praktijk kan toepassen en veel ervaring op kan doen”, aldus Rutger.
Zijn broer Dennis heeft ook al wel een idee welke richting hij op wil gaan, maar hij heeft nog geen specifieke studie voor ogen. “Ik zit het meeste te kijken naar iets wat met economie te maken heeft of een beetje met sport en daarnaast lijkt makelaardij me ook wel leuk. Het belangrijkste aan een passende studiekeuze vind ik dat ik het leuk vind om te doen en dat ik goed weet wat ik er later mee kan worden”.
Hoe pakken jullie je studiekeuze aan?
Ook vroeg ik wat de jongens zoal doen om de geschikte studie te vinden. Allebei geven ze aan dat ze verschillende studiekeuzetesten op internet maken. Bij beide jongens komt hier veelal iets met sport en/of economie uit. Om vervolgens meer van een opleiding te weten te komen kijkt Rutger bijvoorbeeld filmpjes op YouTube. Daarnaast zijn Rutger en Dennis vorig jaar al naar een aantal open dagen geweest en volgen ze dit jaar, omtrent de corona omstandigheden, een aantal online open dagen.
Rutger geeft aan dat hij het lastig vindt de open dagen online te moeten volgen. Hij hoopt dan ook dat de mogelijkheid er nog komt om een open dag op locatie te bezoeken.
“Eén van de belangrijkste aspecten van een studiekeuze maken is toch wel dat de school en de sfeer binnen het gebouw goed voelt. Dit merk je pas echt als je bij een open dag aanwezig bent en dat kan nu niet echt”.
Ondanks dat heeft Rutger onlangs een online webinar gevolgd over Defensie en gaat Dennis binnenkort naar een online open dag van Sportmarketing en van Vastgoed en Makelaardij.
Hoe denkt jullie omgeving over een studiekeuze?
Het maken van de uiteindelijke keuze blijft lastig. Het kan helpen om erover te praten met ouders en/of leeftijdsgenoten. Dit is iets wat Rutger en Dennis allebei wel doen.
“Ik praat regelmatig met mijn ouders over mijn studiekeuze, mijn moeder vindt het vooral belangrijk dat ik het mezelf niet te moeilijk maak met bijvoorbeeld een lastige universitaire opleiding. Ze vindt dat ik dan beter voor HBO kan gaan, zodat ik onder andere meer vrije tijd heb voor andere dingen”. Zegt Rutger.
Ook met klasgenoten heeft hij het er wel eens over, maar die kijken verbaasd op als hij zegt dat hij misschien wel een HBO opleiding wil gaan doen. Rutger zelf dacht er in eerste instantie ook zo over, maar zijn kijk hierop is inmiddels wel veranderd. “Je moet een opleiding kiezen die je leuk vindt en niet altijd voor het hoogst haalbare willen gaan”.
Ook Dennis krijgt hulp van zijn ouders en klasgenoten. “Ik zoek wel hulp bij m’n ouders, want die kennen mij heel goed en weten ook wel een beetje wat bij mij past. Ook helpt m’n broer (Rutger) me. Hij helpt me door soms een aantal opleidingen te noemen die misschien wel iets voor mij zijn. Op school hebben we het er soms ook wel eens over met klasgenoten, hierdoor kom ik ook weer meer over andere opleidingen te weten”.
Overwegen jullie ook om een tussenjaar te nemen?
Mochten de jongens er echt niet uitkomen, zouden zij dan openstaan voor een eventueel tussenjaar? “Eerst was een tussenjaar voor mij echt geen optie, maar doordat ik nog steeds twijfel en doordat de huidige omstandigheden rondom corona het lastiger maakt een keuze te maken, denk ik er wel steeds meer over na”, zegt Rutger.
Dennis vult hem aan: “Als ik er echt niet uit zou komen, zou een tussenjaar misschien wel een goede optie zijn. Ik vind mezelf alleen wel jong voor een tussenjaar”. Een mogelijk nadeel van een tussenjaar vinden zij dat je uit het ‘ritme’ raakt en geen behoefte meer hebt om terug te gaan naar school. Daarentegen zou een voordeel kunnen zijn dat je langer de tijd hebt om de keuze te maken, waardoor je de kans op een verkeerde studiekeuze verkleint.
“Ik vind mezelf alleen wel jong voor een tussenjaar.”
“In een tussenjaar heb je veel meer tijd voor andere dingen, zo zou ik bijvoorbeeld een abonnement bij de sportschool nemen, iets waar ik nu geen tijd voor heb en ik zou ook op zoek gaan naar een bijbaantje”, verteld Dennis. Zijn broer Rutger zou het liefst fulltime een baan zoeken of misschien zelfs gaan reizen in zijn tussenjaar.
Jouw tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Als je nu zou moeten kiezen, welke studie kies je dan?
Als laatste vroeg ik Rutger en Dennis wat hun keuze zou zijn als zij op dit moment moesten kiezen. “Ik zie mijzelf wel werkzaam in een leidinggevende rol of in mijn eigen bedrijf. Maar ook een baan in de sportwereld zou kunnen of misschien wel als rechercheur bij de politie”, zegt Rutger. Voor nu denkt hij te kiezen voor de Bacheloropleiding Militaire bedrijfswetenschappen bij Defensie, maar 100% zeker is hij nog niet.
Zijn broer daarentegen vindt het lastig een beslissing te nemen. “Als ik op dit moment moet kiezen zou ik in ieder geval doorgaan met een vervolgstudie en geen tussenjaar nemen. Ik denk dat daar namelijk meer voordelen aan zitten. Als ik nu een opleiding zou moeten kiezen zou ik dat nog niet weten”, aldus Dennis.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
[…] Bekijk ook: Twee broers staan in hun examenjaar voor dezelfde, lastige studiekeuze – zo kiezen ze hun eigen to… […]