verkeerde studiekeuze mbo Vincent Vincent is op dit moment 18 jaar en zit in zijn laatste jaar van zijn mbo studie financieel administratief medewerker.

Hij heeft het niet echt naar zijn zin en heeft een verkeerde studiekeuze gemaakt, maar is wel gedreven om zijn mbo-diploma te halen. En het liefst zo snel mogelijk.

Maar wat hij daarna wilt gaan studeren is voor hem nog een groot raadsel. Om hem en hopelijk ook anderen een beetje te kunnen helpen met hun studiekeuze, heb ik een kort interview afgenomen om erachter te komen waar hij op dit moment staat en wat hij de aankomende periode gaat doen om straks de juiste vervolgstudie te kiezen.

Inzichtelijk maken waar je interesses en kwaliteiten liggen, maar ook zeker wat je niet leuk vindt, zijn belangrijke startpunten voor het maken van een studiekeuze. Daarnaast helpt het om een aantal (gratis) studiekeuzetesten te maken en in gesprek te gaan met je omgeving.

Hoe gaat het nu met je mbo studie?

Tijdens het interview vroeg ik Vincent allereerst hoe het op dit moment gaat met zijn huidige mbo studie.

“Het gaat goed, maar de studie die ik op dit moment doe (financieel administratief medewerker) vind ik niet zo leuk”, vertelt Vincent.

Het afgelopen jaar heeft hij door zijn gebrek aan motivatie ook studievertraging opgelopen. In de aankomende kerstvakantie hoopt hij zijn diploma in ontvangst te mogen nemen. “Dat schiet gelukkig al op!”, zegt Vincent.

diploma mbo juiste vervolgstudie

Een passende vervolgstudie kiezen

Wanneer ik hem vraag of hij enig idee heeft wat hij na het behalen van zijn diploma wil gaan doen, heeft hij eigenlijk geen idee.

“Misschien iets met auto’s, iets met economie of sport?”. Kortom een brede interesse en een groot vraagteken op die uiteindelijke vraag.

In zijn vrije tijd vindt hij het leuk om te sporten. Helaas is hij op dit moment geblesseerd, maar normaal gesproken voetbalt hij drie keer in de week en probeert hij ook nog zo nu en dan eens te hardlopen. Toch denkt hij in eerste instantie niet zijn studiekeuze te richten op sport.

“Misschien iets met auto’s, iets met economie of sport?”

Wat voor hem sowieso afvalt is een opleiding in de zorg. Deze sector kan meteen worden afgeschreven. “Hier ben ik gewoon geen type voor”, aldus Vincent. Op zich fijn om te weten wat je in ieder gevalt niet zou willen. Dat is de eerste stap in de goede richting.

Inzicht krijgen in je belangrijkste kwaliteiten

Het maken van de juiste studiekeuze blijft moeilijk. Het is goed om te weten wat je kwaliteiten zijn en wat je vooral leuk vindt om te doen.

“Wat mijn kwaliteiten zijn vind ik moeilijk om te zeggen, maar ik ben een heel rustig persoon en ik denk dat dat ook één van mijn kwaliteiten is. Ik ben niet iemand die snel op de voorgrond te vinden is, maar ik ben daarentegen wel heel flexibel.

belangrijkste kwaliteiten studiekeuze

Ik vind het ook fijn als er variatie in mijn uiteindelijke werkzaamheden zit. Ik zou bijvoorbeeld niet van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ‘s middags non stop achter een bureau willen zitten. Toen ik voor deze opleiding had gekozen leek het me wel leuk, maar toen ik begon met stagelopen kwam ik er al snel achter dat dit niet echt iets voor mij is. Hele dagen achter de computer zitten was ik al snel zat”, zegt hij lacherig.

Een (gratis) studiekeuzetest maken

Vincent heeft meerdere studiekeuzetesten gemaakt, maar ook hier werd hij niet veel wijzer van. Hij geeft aan een studie te willen vinden die hij uiteraard leuk vindt, maar vooral ook waarbij hij zekerheid heeft voor in de toekomst.

Hij wil iets vinden waarvan hij overtuigd is zijn beroep te willen maken. “Ik heb misschien nu de verkeerde keuze gemaakt, maar ik zal deze opleiding zeker afmaken. Ik hoop dat ik daarna iets vind wat ik wel leuk vind”.

Een tussenjaar nemen

Het lijkt erop dat Vincent, net als vele anderen die op het moment staan een belangrijke keuze te maken, totaal niet weet waar hij goed aan doet. Zou een tussenjaar iets voor hem kunnen zijn?

“Het voordeel van een tussenjaar is dat ik dan een jaar de tijd heb om fulltime te werken en dat ik daarnaast de tijd heb om rustig te kijken wat ik zou willen doen. Het nadeel is naar mijn idee dat ik denk dat ik na het tussenjaar niet veel meer weet dan nu. Voor mij is een tussenjaar op dit moment geen optie. Ik denk niet dat het mij gaat helpen”.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hij geeft aan op dit moment wel hulp te krijgen van zijn ouders. “Ik vind het fijn dat anderen mij willen helpen. Ik denk namelijk dat zij soms beter weten wat ik leuk vind en waar ik goed in ben dan ik zelf”.

Een passende vervolgstudie kiezen

Het ziet ernaar uit dat hij zijn diploma eind 2020 zal gaan halen. Maar hoe gaat het dan verder?

“Om eerlijk te zijn heb ik geen idee wat er gaat gebeuren. Als ik mijn diploma heb wil ik de rest van het schooljaar ergens gaan werken om wat te gaan verdienen. Het volgende schooljaar wil ik aan een andere studie beginnen”, zegt Vincent.

Om toch een iets beter beeld te krijgen van de uiteindelijke studierichting die hij op wil gaan, spreken we samen de verschillende sectoren door. Er zijn vier richtingen die er voor hem uitspringen:

1) Bouwen, wonen en interieur

2) Dienstverlening en producten

3) Economie en ondernemen

4) Produceren, installeren en energie

Alleen al deze richtingen geven toch al een veel beter beeld van waar zijn interesses liggen. Als hij op dit moment moet kiezen wat het zou worden moet hij lang nadenken. Uiteindelijk denkt hij dat de sector economie en ondernemen hem toch het meest aanspreekt.

“Maar hierbij heb ik dan wel weer het risico dat ik van acht tot vijf achter mijn bureautje zit en dat wil ik niet”. Daarnaast lijkt het hem leuk om iets met auto’s te doen of iets met sport. Misschien is er mogelijk een combinatie van deze interesses?

Het lijkt erop dat hij een stapje verder is in het studiekeuzeproces. De grote zoektocht moet nog verder plaatsvinden, maar de denkrichting is er in grote lijnen.

Ik denk vooral dat het verhaal van Vincent – zeker in deze tijd – voor velen herkenbaar zal zijn. Een tussenjaar zit er voor hem niet in, maar hij is vastberaden in september 2021 te starten met een nieuwe opleiding. Welke vervolgstudie het beste bij hem past is nog de vraag, maar de wil om door te studeren is er!

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE