Tussenjaar Invulling & Planning

V. Hoe kan je een tussenjaar nuttig invullen?

A. Veel jongeren doen het, een tussenjaar nemen. Bijvoorbeeld als je nog niet weet welke vervolgstudie je wilt doen. Het is belangrijk dit tussenjaar nuttig te besteden. Dat doe je door bijvoorbeeld te werken in de branche waar je eventueel een studie in wilt doen. En van je verdiende geld te sparen voor bijvoorbeeld een reis of een auto.

Natuurlijk is reizen ook een goede optie om in een tussenjaar te doen. Want daar leer je echt heel veel van. Bovendien is het een super mooie ervaring om meer van de wereld te zien.

Veel jongeren gaan ook vrijwilligerswerk doen in het buitenland of zijn een jaartje au pair. Genoeg mogelijkheden dus om je tussenjaar nuttig te besteden.

Bekijk ook: Alle tussenjaar mogelijkheden op een rijtje

V. Welke mogelijkheden zijn er om een tussenjaar in te vullen?

A. Er zijn grofweg twee manieren om je tussenjaar in te vullen: in Nederland en/of in het buitenland.

In Nederland kan je gaan werken, vrijwilligerswerk doen, een (studiekeuze)programma volgen of een creatief programma volgen.

In het buitenland kan je een high school jaar doen, een taalcursus oppakken, au pair worden, vrijwilligerswerk doen of gewoon gaan reizen.

Bekijk ook: Tussenjaar ervaringen van andere jongeren

V. Hoe plan je een tussenjaar?

Een tussenjaar nemen is niet iets wat je op het laatste moment beslist. Dat is iets waar je over na moet denken en het is belangrijk dat het een bewuste keuze is. Een tussenjaar plan je meestal na de afronding van je middelbare school. Je kan ook een tussenjaar nemen als je al aan het studeren bent. Dan is het helemaal belangrijk om het goed te plannen omdat je dan ook allerlei financiële dingen moet regelen zoals het stopzetten van je studiefinanciering.
 
Bij het plannen van een tussenjaar is goed os te overleggen. Zij kunnen met je meedenken over hoe je het tussenjaar het best kunt invullen.

Bekijk ook: Het 7 Stappenplan voor het plannen van jouw Ultieme Tussenjaar

V. Waarom zou je een tussenjaar nemen?

A. Je kunt om verschillende redenen een tussenjaar nemen. Een van die redenen is als je na afronding van je middelbare school nog geen studie hebt gevonden die bij jou past en die je leuk vindt. Dan kan je het tussenjaar gebruiken om hier nog eens goed over na te denken en websites en open dagen te bezoeken. Dit tussenjaar kun je dan goed gebruiken om erachter te komen wat je wilt en hoe je je toekomst ziet.

Een andere reden om een tussenjaar te nemen is dat je heel graag een jaar wilt reizen. Dan is een tussenjaar tussen twee studies of na je middelbare school een uitgelezen periode om dat te doen. En dan kan je reizen om iets van de wereld te zien maar ook reizen om vrijwilligerswerk te doen. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Veel studenten nemen ook een tussenjaar om extra geld te verdienen. Een jaartje werken en dan weer studeren is ideaal om wat extra geld op je spaarrekening te hebben om bijvoorbeeld op kamers te kunnen.

Een tussenjaar wordt ook vaak gebruikt om een jaartje rust te nemen. Eindexamen doen kan veel van iemand eisen en soms zien studenten het niet zitten om meteen weer aan een studie te beginnen. Dan kan een jaartje rust heel goed doen.

Voor sommige studies zijn bepaalde toelatingseisen nodig. Als je nog niet voldoet aan die eisen, kan een tussenjaar gebruikt worden om te zorgen dat je wel voldoet aan de eisen van de opleiding die je wilt doen.

Tot slot wordt een tussenjaar gebruikt als het een student vanwege privé-omstandigheden niet lukt om te focussen op de studie.

Bekijk ook: De 3 redenen om WEL een tussenjaar te nemen

V. Kan je ook twee keer een tussenjaar nemen?

A. Je kan meerdere keren een tussenjaar nemen. Belangrijk is wel dat je aan de eisen van de overheid voldoet: je bent minimaal 16 jaar en hebt een havo, vwo of MBO diploma (minimaal niveau 2) op zak. Ook is het belangrijk dat je alles goed regelt zoals je studiefinanciering.

Bekijk ook: Het Tussenjaar van… Jasmijn – “Na drie tussenjaren ga ik eindelijk studeren”

Financiën & Kosten

V. Hoe regel ik de financien en kosten goed in mijn tussenjaar?

A. Om een goed overzicht te krijgen van je financiën en kosten in je tussenjaar is het belangrijk om hier samen met je ouders een schema van te maken. Ga je reizen? Maak dan een overzicht van alle inkomsten, kosten en eventueel spaargeld. Zo kom je erachter wat je tekort komt en wat je eventueel nog moet bijverdienen. Hetzelfde geldt als je vrijwilligerswerk gaat doen. Ga ook goed op onderzoek uit of er subsidies zijn want deze zijn er zeker.

Hou er rekening mee dat je geen studiefinanciering en ov-vergoeding krijgt. Je inkomsten komen dus alleen van het werk dat je doet. Heb je vaste kosten, zoals voor je scooter of auto, neem dit dan ook mee in het overzicht zodat je niet opeens voor verrassingen en geldtekort komt te staan.

Bekijk ook: Hoe regel je de kosten en financiering van een tussenjaar?

V. Hoe duur is een tussenjaar?

A. Hoe duur een tussenjaar is, is helemaal afhankelijk van wat je gaat doen. Als je gaat reizen kost dat uiteraard meer dan als je gaat werken. Je kunt de kosten van het reizen verminderen door te gaan werken als je reist, bijvoorbeeld als au pair. Je moet er wel rekening mee houden dat je geen studiefinanciering krijgt en ook geen ov-vergoeding meer. En als je gaat werken, willen je ouders misschien dat je kostgeld betaalt. Ook moet je rekening houden met je vaste lasten zoals de huur van je kamer of kosten voor je auto of scooter.

Bekijk ook: Werken in je tussenjaar? 5 praktische tips + gratis ‘Tussenjaar Spaarplan’

V. Hoe zit het met je beurs tijdens een tussenjaar?

A. Je studiebeurs en je OV-reisproduct moet je stopzetten tijdens je tussenjaar. Dat doe je via DUO. Zorg dat je dit op tijd doet want als je dat niet op tijd doet, zijn daar flinke kosten aan verbonden. Ook moet je je uitschrijven bij je opleiding via Studielink.

V. Zijn er bepaalde regelingen waar ik aanspraak op kan maken?

A. Voor sommige reizen kun je een beurs krijgen. De EU geeft bijvoorbeeld subsidie voor vrijwilligerswerk in EU-lidstaten en sommige buurlanden. Gratis 4 weken reizen door Europa is ook een project van de Europese Unie.

V. Hoe kan ik het beste sparen in mijn tussenjaar?

A. Je kunt het beste sparen in je tussenjaar door te gaan werken. Als je dan maandelijks automatisch een bedrag op je spaarrekening stort, zal je zien dat het snel oploopt en dat je aan het eind van dat jaar een mooi bedrag hebt gespaard.

Zorg ook dat je je kosten beperkt. Natuurlijk kan je leuke dingen doen, maar maak het niet te buitensporig, anders is meteen al je geld dat je verdiend hebt weer op. Het automatisch storten naar je spaarrekening helpt goed om je te beschermen tegen teveel uitgeven. Maar dan moet je natuurlijk niet steeds geld van je spaarrekening afhalen. Je kunt jezelf hiertegen beschermen door bijvoorbeeld je spaarrekening door je ouders te laten beheren zodat je er zelf niet bij kunt.

Bekijk ook: Werken in je tussenjaar? 5 praktische tips + gratis ‘Tussenjaar Spaarplan’

Werk & Bijbaan

V. Wat voor werk kan ik in een tussenjaar het beste doen?

A. In je tussenjaar kan je het best werk doen in de branche waarin je denkt dat je wilt gaan werken zodat je hier vast ervaring in opdoet. Weet je nog helemaal niet wat je wilt gaan doen? Dan is het vooral belangrijk dat je in een leuke omgeving werkt met leuke collega’s. En dat je genoeg uren kan werken. Sommige baantjes zijn namelijk maar voor een paar uur per week en het is natuurlijk beter om wat meer te werken.

V. Op welke minimaal loon heb ik recht zodra ik ga werken?

A. In Nederland geldt het minimum jeugdloon. Dat is het laagste bedrag dat een werkgever verplicht is om aan jou te betalen. Het minimum jeugdloon begint bij 15 jaar en stijgt naarmate je ouder wordt. Vanaf 21 jaar is het geen minimum jeugdloon meer, maar minimum loon.

Je loon is ook afhankelijk van de CAO waar je werkgever onder valt. CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst en hierin staan afspraken over de arbeidsvoorwaarden zoals loon, toeslagen, vakantiedagen. In sommige branches heb je recht op toeslagen in de weekenden en avonden. Verdiep je hier goed in en vraag eventueel je ouders hierbij te helpen. 

V. Kan ik ook in het buitenland werken tijdens mijn tussenjaar?

A. Je kunt ook in het buiteland werken tijdens je tussenjaar. Bereid dit wel allemaal goed voor. Waar wil je naar toe? Wat zijn de mogelijkheden van werk daar? Wat moet je regelen om daar te werken? Heb je bijvoorbeeld een visum nodig? Er zijn verschillende organisaties die je daarbij kunnen helpen. Op de website van Tussenjaarkenniscentrum vind je daar meer informatie over.

Bekijk ook: Tussenjaar mogelijkheden in het buitenland

V. Wat zijn populaire bijbanen tijdens een tussenjaar?

A. Op het moment is het voor studenten niet moeilijk om aan een bijbaantje te komen. Overal zie je briefjes hangen met ‘personeel gezocht’. In de horeca werken is een baantje dat bij veel studenten populair is. Het verdient redelijk, het is gezellig en de tijden zijn afwisselend waardoor je ook soms lekker kunt uitslapen. Ook in de zorg werken is ook populair bij studenten. Bijvoorbeeld  de thuiszorg. Met alle bezorgdiensten die we tegenwoordig hebben, is dat ook een populair bijbaantje geworden. Van maaltijden tot boodschappen, rijden in een auto, op een scooter of elektrische fiets, je kunt er prima geld mee verdienen.

V. Waar kan ik het beste werk vinden?

Ben je op zoek naar een baan? Bedenk dan eerst wat je wil gaan doen. Je kunt hebt beste werk vinden in de steden. Maar ook plaatselijke bezorgservices, horeca of thuiszorg is zeker de moeite waard om te benaderen. Kijk op de website, ga langs of bel met de betreffende organisatie. Let wel op of ze je genoeg uren kunnen bieden en wees duidelijk dat het gaat om een tussenjaar.

Leerplicht & Startkwalificatie

V. Kan ik een tussenjaar nemen als ik nog geen 18 ben?

A. Je kan een tussenjaar nemen als je nog geen 18 bent. De minimum leeftijd voor een tussenjaar is 16. Je moet dan echter wel een havo, vwo of MBO diploma hebben. Je bent dan namelijk leerplichtig omdat nog geen startkwalificatie hebt (havo, vwo of MBO diploma). Ben je nog geen 18 en je hebt een van deze diploma’s, dan mag je een tussenjaar nemen.

Bekijk ook: Tussenjaar nemen onder de 18? Zo zit het met de leerplicht!

V. Kan je een tussenjaar nemen tijdens je studie?

A. Als je al begonnen bent aan een studie kan het zijn dat je door omstandigheden een jaartje wil stoppen om daarna dezelfde studie weer op te pakken. Dat kan. Je moet er dan alleen wel aan denken dat je je uitschrijft voor je opleiding via Studielink. Ook moet je eraan denken dat je je studiefinanciering stopzet en je ov-reisproduct via DUO.

Bespreek je plan om tijdelijk te stoppen ook met je decaan of mentor en natuurlijk met je ouders. Je decaan of mentor kan je adviseren hoe je je studie na het tussenjaar het best weer kan oppakken.

Bekijk ook: Dit zijn de 5 Mogelijkheden na een Verkeerde Studiekeuze

V. Kan ik op het mbo ook een tussenjaar nemen?

Je kunt alleen op het MBO een tussenjaar nemen als je 18 jaar of ouder bent. Tussen de 16 en 18 jaar heb je de zogenaamde kwalificatieplicht. Je bent verplicht door te leren tot je je havo, vwo of mbo diploma (minimaal niveau 2) hebt.

Reizen & Mogelijkheden buitenland

V. Welke mogelijkheden zijn er in het buitenland?

A. Er zijn veel mogelijkheden voor een tussenjaar in het buitenland. Dit wordt ook door veel organisaties aangeboden. Hier vind je een aantal organisaties en wat ze aanbieden. Je kunt hierbij denken aan vrijwilligerswerk, backpacken, een jaar werken aan jezelf, werken als au pair, highschool, talencursussen, natuurprojecten. Je kunt kiezen uit een paar maanden, een half jaar of een heel schooljaar naar het buitenland. Super veel mogelijkheden dus.

Bekijk ook: Tussenjaar mogelijkheden buitenland

V. Wat zijn leuke groepsreizen in het buitenland?

A. Een tussenjaar in het buitenland kan je alleen doen, maar er worden ook veel groepsreizen aangeboden. Vrijwilligerswerk in een natuurpark bijvoorbeeld of talencursussen. Er zijn veel organisaties die dit aanbieden. Op onze website vind je een overzicht van deze organisaties en wat zij aanbieden. Ook de vanaf prijzen staan erbij vermeld.

Bekijk ook: De 7 gekste Tussenjaar Ideeën voor een Onvergetelijk Tussenjaar

V. Is reizen in je tussenjaar duur?

A. Reizen in je tussenjaar kan duur zijn, maar dat hoeft niet. Word bijvoorbeeld au pair in Amerika of Australië. Dan kan je voor niet veel geld toch wat van de wereld zien. Of je gaat backpacken en dan steeds tussendoor werken. Als je vrijwilligerswerk gaat doen, kan je een sponsoractie opzetten. Een andere manier om te besparen op je tussenjaar is niet naar een goedkoop land gaan. Het scheelt namelijk of je naar Amerika of Indonesië gaat. Het leven in Amerika is  veel duurder dan in Indonesië.

Bekijk ook: Het Tussenjaar van…Yosha – “Ik wilde perse reizen maar vond toch een andere goeie invulling”

V. Moet ik een visum aanvragen als ik (langere) tijd ga reizen?

A. Of je een visum aan moet vragen hangt af van het land van bestemming en de duur van je verblijf. Als je bijvoorbeeld naar Argentinië gaat, heb je pas een visum nodig als je langer dan 90 dagen gaat. Maar voor Australië heb je een visum nodig om het land in te komen. Wil je meer weten over visum eisen kijk dan op de website visum.nl.

Bekijk ook: Tussenjaar in het buitenland: 9 tips voor een top reis!

Studiekeuze & Toekomst

V. Hoe kan ik in mijn tussenjaar het beste de juiste studie kiezen?

A. Heb je een tussenjaar genomen omdat je nog niet de juiste studie hebt gekozen en niet weet wat je wilt. Ga dan nogmaals een lijst maken van mogelijke studies. Bezoek websites van de scholen en ga naar open dagen. Je zult zien dat er dan in ieder geval een aantal studies afvallen en de lijst zo steeds korter wordt.

Als je echt heel veel moeite hebt met je studiekeuze kun je altijd een studiekeuzeadviseur inschakelen die je bij je keuze helpt. En een verkeerde keuze bestaat eigenlijk niet. Mocht de studie die je gekozen hebt, toch niet de juiste keuze zijn, heb je hier in ieder geval van geleerd. Ook deze keuze zal je dichterbij je droombaan brengen omdat weten wat je niet wilt, net zo belangrijk is als weten wat je wel wilt.

Maak nu: De gratis 7 vragen studiekeuzetest (+ adviesrapport)

V. Kan ik vanuit het buitenland een studiekeuze maken?

A. Zolang je internet hebt, kun je ook vanuit het buitenland een studiekeuze maken. Het enige nadeel is dat je de school van je keuze niet fysiek kunt bezoeken. Gelukkig kan er tegenwoordig heel veel online dus wellicht kun je deelnemen aan een online open dag en ook online praten met studenten en docenten. Dat is belangrijk om je vragen te kunnen stellen om de juiste keuze te kunnen maken. Ook het inschrijven gebeurt online dus je kunt je ook inschrijven als je in het buitenland zit. Denk wel aan de uiterste inschrijftermijn van 1 mei.

Bekijk ook: Kies in 21 dagen de juiste studie in je tussenjaar

V. Welke deadlines zijn belangrijk om in de gaten te houden voor het inschrijven?

A. Voor de meeste studies geldt een inschrijftermijn van 1 mei. Dat geldt voor zowel mbo als hbo en universiteit. Je kunt je na die datum nog wel inschrijven maar dan kan de school je weigeren. Als je je inschrijft voor een opleiding met numerus fixus is de inschrijftermijn 15 januari. Inschrijven voor een studie doe je via Studielink en daarvoor heb je een digid nodig.

Bekijk ook: Inschrijven voor je Studie: De Ultieme 12-stappen Inschrijfchecklist

V. Is het ‘slecht’ voor mijn CV als ik een tussenjaar neem?

A. Of het tussenjaar slecht staat op je CV is helemaal afhankelijk van wat je dat tussenjaar hebt gedaan. Heb je een jaar lang op de bank gelegen, Youtube en Tiktok gekeken, dan staat een tussenjaar inderdaad niet goed op je CV. Heb je echter gereisd, gewerkt aan jezelf, vrijwilligerswerk gedaan of gewerkt in Nederland of het buitenland, dan staat dit zeker heel goed op je CV. Door deze activiteiten ben je gegroeid, heb je meer geleerd over jezelf, over de wereld en over de maatschappij. Je bent in een jaar een stuk volwassener geworden. En dat is iets wat toekomstige werkgevers zeker zullen waarderen.

Bekijk ook: Het Tussenjaar van…Carice – “Veel mensen hadden er wel een mening over, ze vonden het onverstandig of gevaarlijk”

V. Hoe kan ik mezelf motiveren om na een tussenjaar weer aan een studie te beginnen?

A. Sommige jongeren zijn bang dat ze niet meer gemotiveerd zijn om na een tussenjaar weer aan een hele studie te beginnen. Ze zijn gewend om geld te verdienen, hebben veel vrijheid gehad en opeens moeten ze dan weer in de schoolbanken en gaan leren.

Het tussenjaar is echter ook vaak een jaar waarin je goed nadenkt over wat je wilt. En de ervaring leert dat studenten het vaak juist heel fijn vinden om weer te studeren. Zeker als ze bewust gekozen hebben voor een studie die ze heel graag willen doen. Door het tussenjaar heb je nog gemotiveerder gekozen. Dus maak je geen zorgen, die motivatie komt er zeker weer.