Je weet dat je je binnenkort moet inschrijven op een hogeschool of universiteit voor jouw studie. Maar het inschrijfproces is best wel wat werk en de DUO, DigiD en Studielink maken het er niet echt duidelijker op. Dus..

Hoe begin je? En waar moet je je allemaal inschrijven?

Om zeker te weten dat je alles goed regelt en niets vergeet, hebben we speciaal voor jou deze ‘Ultieme Inschrijfchecklist’ samengesteld. Met deze checklist is jouw inschrijving op een hogeschool of universiteit compleet. Doorloop hieronder de 12 stappen.

Voordat je je gaat inschrijven voor een studie

Stap 1. Lees je goed in

Misschien ligt dit erg voor de hand, maar het is belangrijk om toch eerst even te vermelden. Voordat je je in gaat schrijven voor je studie moet je natuurlijk eerst genoeg te weten komen over die studie. Dat doe je onder andere door je in te lezen via de website of brochures die je hebt ontvangen. Als je je goed wilt voorbereiden is dit een erg belangrijke stap!

Stap 2. Bezoek de open dag(en)

Natuurlijk hoort het bezoeken van een open dag er ook bij. Vaak is het slim om meerdere open dagen te bezoeken. Aan de ene kant kan je natuurlijk zo meerdere studies ontdekken, om echt zeker te worden van je keuze. Maar je moet ook niet vergeten dat je dezelfde studie of opleiding ook in een andere stad kan gaan doen. Tijdens een open dag kan je een andere stad ook goed ontdekken! Want misschien vind je Groningen bijvoorbeeld veel leuker dan Wageningen (of andersom!). Om hier echt achter te komen, moet je een aantal open dagen bezoeken. En vergeet niet je voor alle open dagen voor te bereiden!

Stap 3. Spreek met een student

Een van de meest waardevolle bronnen van informatie over een opleiding is iemand die er al studeert. Probeer daarom altijd op een open dag met een student te spreken die de opleiding volgt die jij interessant vindt. Als je een open dag te druk vindt, dan kan je het beste je netwerk aanspreken. Iemand uit je familie of vriendengroep kent vast wel een student die bijvoorbeeld rechten of economie studeert. Zo krijg je echt een goed gevoel van of de opleiding bij jou past.

Stap 4. Krijg een goed idee van het toekomstperspectief

Voordat je je studiekeuze hebt gemaakt, moet je wel duidelijk voor je hebben wat je toekomstperspectief is. Wat is de kans op een baan als je deze opleiding volgt? Lijkt zo’n baan me leuk? Als je een antwoord hebt op dit soort vragen, kan je echt met een gerust hart aan de opleiding beginnen.

Stap 5. Wees zeker van je keuze

Ik twijfelde heel veel over mijn studiekeuze. Veel mensen hebben daar last van, en sommigen besluiten zelfs om een tussenjaar te gaan doen. En omdat het een belangrijke keuze is, moet je er echt zeker van zijn. Daarom is het verstandig om je studiekeuze goed te bespreken. Praat hierover eens met je ouders, familieleden, vrienden en kennissen. Beantwoord kritische vragen en kijk of je dan nog steeds enthousiast blijft over die ene opleiding. Als dat zo is, dan weet je het waarschijnlijk wel zeker. Mooi! Nu kan je jezelf echt gaan inschrijven.

inschrijven studie

Officiële studie inschrijving

Stap 6. Check de inschrijfdeadline

Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt moet je even kijken naar de inschrijfdeadline van je studie. Voor de meeste opleidingen bij een hogeschool of universiteit moet je je voor 1 mei inschrijven. Dat geldt voor opleidingen zonder numerus fixus. Als de opleiding van jouw keuze wél een opleiding met numerus fixus is, dan is de inschrijfdatum 15 januari. Wel zijn er een paar uitzonderingen op deze regels, maar over het algemeen geldt dat je je vóór een van deze twee data in moet schrijven.

Stap 7. Kijk nog eens naar de toelatingseisen

Weet je zeker dat je wordt toegelaten? Waarschijnlijk wel, maar kijk voor de zekerheid toch nog een keer naar de toelatingseisen. Je neemt een belangrijke beslissing en het zou zonde zijn als het fout ging! Op de website van de opleiding kan je deze eisen terugvinden.

Stap 8. Vraag een DigiD aan

Als je je wilt inschrijven voor een hogeschool of universiteit moet je wel een DigiD hebben. Een DigiD is je ‘Digitale ID’, waarmee je kan inloggen op websites van de overheid. Als je gewoon in Nederland woont kan je je niet zonder DigiD inschrijven. Je moet deze stap dus zeker niet overslaan! Ga hiervoor naar www.digid.nl.

Het aanvragen van een DigiD duurt over het algemeen 5 werkdagen. Opleidingen raden vaak aan om je DigiD aan te vragen een maand voordat je je gaat inschrijven. Dat lijkt lang, maar stel dat er iets mis gaat en het duurt langer dan verwacht? Wees hier dus op tijd bij.

Stap 9. Schrijf je in via Studielink!

Je hebt de toelatingseisen en de inschrijfdeadline nog een keer gecheckt, en je DigiD is binnen. Nu kan je je eindelijk echt gaan inschrijven! Ga naar www.studielink.nl, log in met je DigiD, en doorloop de stappen. Je bent er bijna!

Stap 10. Vraag studiefinanciering aan

Gefeliciteerd! Als je stap 10 hebt bereikt, dan is inschrijven gelukt! Als je nu toch bezig bent kun je net zo goed meteen je studiefinanciering aanvragen. Iedereen die niet eerder studiefinanciering heeft gekregen, kan dat doen via de website van DUO. Maar als je van het mbo naar het hbo gaat en dus wél al studiefinanciering krijgt of hebt gekregen, log dan in bij MijnDUO. Hier geef je gewoon je nieuwe studie door.

Stap 11. Doe de studiekeuzecheck

Veel universiteiten en hogescholen stellen de zogeheten studiekeuzecheck verplicht. Dit doen ze om zeker te weten dat jouw verwachtingen overeenkomen met de verwachtingen van de opleiding. Je moet dan bijvoorbeeld een dag proefstuderen of een vragenlijst invullen. Wat je precies moet doen en of het verplicht is, ligt aan de school. Wij raden je wel aan om mee te doen met de studiekeuzecheck, ook als het niet verplicht is. Het kan geen kwaad, en zo ben je nog zekerder van je zaak!

Stap 12. Verificatie van je gegevens

De hogeschool of universiteit gaat nu na of alle gegevens van je inschrijving kloppen. Ze controleren je adres, diploma en of je aan de toelatingseisen voldoet. Als alles goed gaat dan merk je hier niet veel van. Maar het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld een kopie van je paspoort of ID moet opsturen. Over het algemeen is het niks om je druk over te maken. En als je deze stap hebt doorlopen, heb je je eindelijk officieel ingeschreven! Ja kan starten met de studie!

inschrijven studie regelen

Nadat je je hebt ingeschreven voor een studie

Wat je na je inschrijving op een hogeschool of universiteit nog moet doen, verschilt per opleiding. Er zijn in ieder geval twee dingen die je sowieso moet regelen:

  • Collegegeld betalen
  • Het collegegeld kan je vaak in één keer of in termijnen betalen. In het tweede geval moet je de opleiding machtigen om het studiegeld van je rekening af te laten schrijven.

  • Collegekaart aanvragen
  • Hoe je een collegekaart aanvraagt, verschilt natuurlijk per universiteit of hoge school. Je moet bijvoorbeeld een pasfoto uploaden en je online registreren. Dit wijst zich in principe vanzelf.

Voorbereiden op je nieuwe studie

Als de startdatum van je opleiding dichterbij komt, zijn er nog een hoop andere dingen die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een kamer zoeken en verhuizen
  • Verzekeringen regelen (inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, etc.)
  • Huur- en zorgtoeslag regelen
  • Studieboeken kopen
  • Aanmelden voor de introductieweek
  • Je eventueel aanmelden voor een sport-, studie- en/of studentenvereniging
  • Alvast verdiepen in tools die je kunnen helpen tijdens het studeren. Zoals je scriptie laten nakijken.

En natuurlijk zijn er nog een hoop andere dingen te regelen. Maar als je deze checklist hebt doorlopen heb jij je officieel ingeschreven, en dat is het belangrijkste! De keuzestress is eindelijk voorbij, dus geniet nu nog even van je laatste jaar als reiziger, scholier, of mbo-student!