Als je je al een beetje verdiept hebt in de wereld van de studiekeuze, weet je dat er ongelooflijk veel studies zijn waar je kind uit kan kiezen. Soms is het heel snel duidelijk welke studie je kind wil doen, maar soms wordt dit pas duidelijk na een lange zoektocht.

Zodra de studiekeuze van je kind, na een korte of lange zoektocht, is gevallen op een studie waarvoor een numerus fixus geldt, dan heeft je kind zich inmiddels al ingeschreven. En dan wordt het pas echt spannend. Op 15 april volgt namelijk de uitslag van de selectieprocedure.

Wat als je kind niet het nieuws krijgt waar hij of zij op hoopt? Wat als jouw kind niet is ingeloot voor de numerus fixus opleiding van zijn of haar keuze?

Wat betekent een numerus fixus eigenlijk?

Als een opleiding in het hoger onderwijs een numerus fixus heeft, betekent dat dat zich een maximum aantal studenten kan aanmelden. Als er meer aanmeldingen binnenkomen, dan geldt een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Het is belangrijk dat je kind zich dit bij het maken van de studiekeuze realiseert.

Op de website van studiekeuze123.nl staat een bijgewerkte lijst van studies die een numerus fixus hebben. Het gaat hier zowel om Hbo studies als universitaire studies. Deze lijst verandert per studiejaar en per universiteit en hogeschool.

Niet geselecteerd voor een numerus fixus studie, wat nu?

Voor de universitaire studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, waarvoor een numerus fixus geldt, zijn voor het schooljaar 2020/2021 330 plaatsen terwijl zich 925 studenten hebben aangemeld. Voor Psychologie, ook een numerus fixus studie, zijn er 600 plaatsen tegenover 1426 aanmeldingen.

Dit verschil tussen aantal plaatsen en aantal aanmeldingen is uiteraard niet bij iedere studie zo extreem, maar ik wil ermee zeggen dat het belangrijk is dat je kind een plan B heeft voor als het dit jaar niet lukt om binnen te komen bij de numerus fixus opleiding van zijn of haar keuze. En jij als ouder kan daarbij een grote hulp zijn. Je kan samen met je kind onderzoeken wat de beste keuze is voor een plan B, en misschien wel een plan C.

uitgeloot numerus fixus

Optie 1. Inschrijven voor een andere opleiding

Als je kind niet door de selectieprocedure van de studie van zijn of haar keuze komt, is het handig om een andere studie achter de hand te hebben. Zorg dus dat, als je kind de zinnen heeft gezet op een numerus fixus opleiding, hij of zij toch open dagen blijft bezoeken zodat er ook een goede tweede studiekeuze uit de zoektocht komt. Het beste zou zijn als deze studie aansluit bij de studie waarvoor je kind niet is geselecteerd.

Goed om te weten: Soms kan dit zelfs dezelfde studie zijn maar aan een andere universiteit of hogeschool. Niet alle universiteiten en hogescholen hebben namelijk een numerus fixus voor dezelfde opleiding.

Een andere studie aan een andere universiteit of hogeschool zonder numerus fixus, kan echter wel betekenen dat je kind verder weg moet gaan studeren en dus op kamers moet. Ook dat is goed om alvast samen te onderzoeken en te overwegen of je kind dit wel wil.

Als op 15 april de uitslag van de selectie bekend is, kan je kind zich nog tot 1 mei inschrijven voor een andere studie (hbo/wo). Het is dus belangrijk dat in de weg naar de juiste studiekeuze, deze tweede keuze al bekend is.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Optie 2. In België studeren

Er zijn ook veel Nederlandse studenten die besluiten om te studeren in België. Vooral geneeskunde en diergeneeskunde zijn geliefde studies om in België te doen omdat daarvoor in Nederland weinig plekken zijn. Van de eerstejaarsstudenten diergeneeskunde in Antwerpen komt bijna 60 procent uit Nederland. De meeste studenten vertrekken na hun studie weer naar Nederland dus het heeft voor België geen toegevoegde waarde.

Sinds 2018 heeft de Vlaamse regering dus ook voor deze studies een numerus fixus regeling. Dit geldt echter niet voor alle universiteiten. Voor andere studies geldt geen numerus fixus in België. Is de studiekeuze van je kind gevallen op een studie in België? Laat je kind zich dat goed verdiepen in de toelatingseisen van de betreffende universiteit of hogeschool.

Optie 3. Een tussenjaar nemen

Uiteraard is het ook mogelijk dat je kind een tussenjaar neemt en volgend jaar weer probeert om ingeloot te worden voor een numerus fixus studie. Dat is iets wat ook veel studenten doen. Bij de meeste opleidingen mag je maximaal drie keer meedoen met de selectieprocedure. Dus adviseer je kind zich hier goed over te informeren. Het is ook belangrijk dat je kind zich op tijd weer aanmeldt voor de numerus fixus opleiding (15 januari).

In een tussenjaar kan je kind een jaartje werken en lekker geld verdienen of juist geld uitgeven en lekker gaan reizen. Een andere optie is om vrijwilligerswerk doen. Afgeraden wordt om te gaan luieren en een jaar lang niets te doen, al kan dit voor je kind heel verleidelijk zijn. Stimuleer dus om een baantje te nemen of om te gaan reizen.

tussenjaar mogelijkheden

Een tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Genoeg opties na uitloting

Natuurlijk is het een teleurstelling als je kind niet is geselecteerd voor de studie die hij of zij graag wil doen. Je wilt ook zo goed mogelijk helpen bij de studiekeuze van je kind en zoveel mogelijk studiekeuzestress voorkomen. Als je er dus samen met je kind voor zorgt dat er een plan B is waar je kind ook tevreden over is en zich bij neer kan leggen, dan zal het met de studiekeuzestress vast meevallen.

Ook is het belangrijk dat je kind zich van tevoren realiseert dat bij bepaalde opleidingen de kans groot is dat het niet in één keer lukt om toegelaten te worden. Dit om een grote teleurstelling te voorkomen. Hier ligt een rol voor jou als ouder. Wees realistisch naar je kind toe. En de echte aanhouder komt er altijd wel; is het niet rechtsom, dan is het linksom. Dat is ook iets wat je je kind kunt meegeven als de keuze valt op een numerus fixus studie.

Tagged with →