Eva, Sascha en Quiline volgen de studie Toegepaste Psychologie op de Hogeschool Saxion in Deventer.

In dit artikel vertellen ze over hun studiekeuze, de inhoud van de studie Toegepaste Psychologie en wat je er later mee kan worden. Tot slot delen ze een aantal belangrijke adviezen als je nog niet weet welke studie bij je past.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Sasha: Voorafgaand aan mijn studiekeuze wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Er waren zoveel mogelijke keuzes. Welke stad wil ik heen? Wil ik op kamers? Welke kant wil ik op? Economisch? Zo kan ik wel doorgaan.

Toen de keuze steeds dichterbij kwam wist ik nog niet wat ik wilde doen. Helaas kwam toen ook covid-19 de hoek om, hierdoor gingen veel open- maar ook meeloopdagen niet door. Online krijg je toch een minder goed beeld van hoe het er echt aan toe gaat. Daarom heb ik bedacht om een brede studie te kiezen die ik ook interessant vond. Als ik het niet leuk vond en geprobeerd heb kan ik altijd nog stoppen met de studie.

“Online krijg je toch een minder goed beeld van hoe het er echt aan toe gaat”

Eva: In het 4de en 5de jaar van de havo ben ik gaan kijken naar hbo opleidingen. Zelf had ik nog geen idee welke opleiding bij mij zou passen. Ik ben naar verschillende open dagen van Hogescholen gegaan. Tijdens deze open dagen heb ik voorlichtingen gevolgd van onder andere de opleidingen social work, communicatie, toegepaste psychologie, toerisme en facility management.

Daarnaast heb ik ook gesprekken gehad met mijn decaan, waarin ik werd geholpen met mijn studie keuze. Ik kwam zo tot de ontdekking dat ik het liefst met mensen wilde werken en dat ik geïnteresseerd ben in het gedrag van mensen.

Quiline: In het derde jaar van de havo moest ik al beginnen met een keuze te maken voor mijn toekomst. Toen was ik 15 en ik had nog geen idee. Ik begon met het vakkenpakket natuur en gezondheid, maar na drie weken wist ik al dat ik natuurkunde en scheikunde niet leuk vond. Ik heb toen gekozen voor economie en maatschappij met het vak maatschappijwetenschappen.

toegepaste psychologie hbo studie

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen?

Sasha: Acties die ik ondernomen heb zijn het op internet goed rondkijken en lezen van bepaalde studies die mij leuk leken. Ook heb ik om mij heen rondgevraagd aan vrienden welke studie zij deden en of deze leuk was en wat er niet leuk aan was. Met mijn ouders heb ik veel gepraat over wat bij mij past.

Daarnaast heb ik mij ook ingeschreven voor twee meeloopdagen en wilde ik naar een aantal open dagen. Helaas gingen deze dus allemaal niet door, maar als ze wel weer doorgaan zal ik dit zeker aanraden.

Eva: Om de studie keuze te maken heb ik dus vooral gekeken naar waar mijn interesses liggen en ook wat mijn sterke en minder sterke kanten zijn. Economie was niet mijn beste vak, dus opleidingen in deze richting heb ik weggestreept. Door te kijken naar deze verschillende punten, was het voor mij duidelijk dat de opleiding toegepaste psychologie het beste bij mij paste.

Quiline: Ik wilde een opleiding kiezen die te maken had met economie. De economische opleidingen leken mij interessant, maar ik wou ook meer praktijk en meer met mensen werken. Eigenlijk had ik geen idee wat ik wilde studeren.

Om meer informatie te verzamelen over welke studie bij mij past ben ik naar veel open dagen gegaan. In eerste instantie wou ik graag human resource management doen, doordat ik naar een open dag ben geweest kwam ik erachter dat het mij toch niet leuk leek.

Het liet me wel beseffen dat ik graag met mensen wil werken en de economische kant minder interessant vond dan verwacht. Op het moment dat ik erachter kwam dat ik graag mensen wou helpen wist ik het zeker, ik wil social work studeren.

Ik heb veel gepraat over mijn studiekeuze met familie en vrienden. Op mijn werk zijn ook veel studenten, daar was het onderwerp dan ook vaak school en welke studie iemand doet. Daar hoorde ik voor het eerste over de studie Toegepaste Psychologie. Het leek mij meteen een interessante studie, ik heb veel informatie opgezocht en ben toen naar een open dag geweest.

De keuze tussen Toegepaste Psychologie en Social Work was moeilijk, de keuze heb ik gemaakt door op beide opleidingen een dag mee te lopen. Op die manier kwam ik erachter dat toegepaste psychologie het beste bij mij past.

toegepaste psychologie hbo opleiding saxion

Wat houdt de studie Toegepaste Psychologie in?

Sasha: De studie gaat vooral over het kijken en richten op gedrag van anderen. De studie richt zich in het eerste jaar vooral op kennis opdoen en een aantal groepsprojecten. In het tweede jaar zijn we vooral bezig met praktijk. Een aantal vakken uit het eerste jaar zijn ontwikkelingspsychologie, gezondheidspsychologie, biologische psychologie, diagnostisch onderzoek en cognitieve- en neuropsychologie.

In het tweede jaar hebben we meer groepsprojecten zoals praktijkgericht onderzoek, praktische gespreksvoering en training of een theorievak psychopathologie.

“De studie gaat vooral over het kijken en richten op gedrag van anderen”

Eva: Tijdens deze studie leer ik hoe ik psychologische kennis in de praktijk kan toepassen. Wat ik fijn vind aan deze studie is dat je veel verschillende vakken volgt, die je stuk voor stuk weer andere dingen leren.

Dit waren vakken als sociale psychologie, ontwikkelingspsychologie en gezondheidspsychologie. Ook had ik vakken zoals Diagnostisch onderzoek en Praktijk gericht onderzoek, waarbij wij in groepen zelf een onderzoek moesten opstellen en hierbij verslagen schreven. Daarnaast leren wij hoe we professioneel gesprekken moeten voeren.

Kortom, tijdens deze opleiding krijg je een breed aanbod aan vakken die verschillende gebieden van de psychologie betreffen.

Quiline: In het eerste jaar was er veel theorie, er waren veel toetsen en weinig opdrachten en verslagen. We kregen de vakken: inleiding in de psychologie, biologische psychologie, sociale psychologie etc. We kregen de vakken gezondheidspsychologie, arbeid en organisatiepsychologie, en gedrag en technologie, dit zijn de profielen die je moet kiezen in het derde jaar.

Het tweede jaar staat veel meer in het teken van praktijk, dit jaar hebben we amper kennistoetsen, maar voornamelijk veel opdrachten en projecten. Een opdracht die ik interessant vind, maar ook ontzettend moeilijk vind, is leren hoe je een test kan afnemen bij iemand. We moesten een echte cliënt een intelligentietest laten afnemen en de scores berekenen.

De eerste twee jaar van de opleiding leer je over veel verschillende soorten psychologie, in het derde jaar moet je je specialiseren in één van de drie stromingen.

Bekijk hieronder de video voor meer informatie:

Hoe verliep de inschrijving voor de studie?

Sasha: De inschrijving van deze studie verliep erg soepel. Je moet gewoon er even voor gaan zitten en goed opletten of je je gegevens wel goed invult, de studie klopt of de juiste school. Voor deze Hbo-opleiding was ook geen nummers fixus check waardoor ik eigenlijk al snel een mailtje had met dat ik was toegelaten tot de opleiding.

Eva: Voor deze opleiding op de Hogeschool Saxion in Deventer heb ik geen toelating toets hoeven doen. De inschrijving verliep makkelijk en je kunt met bijna alle vakkenpakketten terecht bij deze opleiding op deze Hogeschool.

Wat kan je later worden met de studie Toegepaste Psychologie?

Sacha: Enkele beroepen die je kan worden als je deze studie afrondt zijn: beleidsadviseur, trainer, preventiewerker, toegepast arbeidspsycholoog, assistent-psycholoog, mediator, loopbaanbegeleider of jongerenhulpverlener. Er zijn natuurlijk nog veel meer beroepen.

Ook zou je eventueel kunnen doorstuderen voor een wat meer specifiek beroep, zoals neuropsycholoog. Of je kan doorstuderen naar de universiteit om psycholoog te worden.

Eva: Na het afronden van de opleiding kun je veel kanten op. Je kunt gaan werken in de richting van de arbeid en organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van re-integratie. Ook kun je de kant op van de gezondheidspsychologie of bezig zijn met het coachen van mensen waarbij je gebruik maakt van technologie.

“Na het afronden van de opleiding kun je veel kanten op”

Quiline: Met deze opleiding is er een breed toekomst perspectief. Je wordt breed opgeleid en kan veel verschillende kanten opgaan. Ik wil doorstuderen en naar de universiteit Utrecht om daar psychologie te studeren, daardoor heb ik mij niet goed verdiept in wat je hiermee kan doen.

Ik weet wel dat je er ontzettend veel mee kan. Je kunt in de verslavingszorg werken, maar ook voorlichtingen geven of jongeren begeleiden met studiekeuzes. De keuze is groot, dat is ontzettend fijn. Eerst leek met kinderen werken mij niet zo leuk, maar na twee jaar deze studie te volgen lijkt het mij interessant en kan ik dat nog steeds later doen als ik dat zou willen.

inhoud toegepaste psychologie

Hoe bevalt de hogeschool?

Sasha: De Hogeschool bevalt mij echt prima. Je wordt zo vrijgelaten in alles wat je doet en dat vind ik wel erg fijn. Het is heel erg veel zelfstudie en je hebt bijna geen school. Ik heb meer thuis moeten leren dan dat ik op school ben geweest, maar dit kwam deels ook door corona.

Eva: Naast de opleiding bevalt ook de Hogeschool mij goed. Ik vind dat belangrijke informatie makkelijk te vinden is, en er wordt genoeg hulp geboden wanneer je tegen problemen aanloopt.

Quiline: De hogeschool bevalt goed, ik zit op het Saxion Deventer. Wanneer je een docent mailt krijg je snel een reactie terug en er is goede hulp wanneer je er om vraagt. Het enige nadeel is dat je een zeer verschillend rooster hebt en de tijden soms vervelend zijn. De vorige periode hadden we vaak dinsdags van 15:00 tot 18:00 les, doordat ik in Vriezenveen woon en de verbindingen van de trein niet goed zijn, was ik dan pas om 19:30 thuis.

Verder zijn de lessen goed, vaak krijg je goede uitleg maar is er daarnaast ook tijd om bezig te gaan met opdrachten. Veel lessen zijn op school en niet zoveel online, alleen de hoorcolleges zijn op dit moment online, maar daar ben ik zelf heel blij mee, anders moet je voor een uurtje naar school reizen.

Het enige wat soms lastig is, is het vinden van informatie of bepaalde documenten. Online is het duidelijk aangegeven, toch is het soms wel even zoeken.

Wat is je advies voor jongeren die bezig zijn met een studiekeuze?

Sasha: Mijn advies voor iedereen die nog een studiekeuze moet maken en dit lastig vinden is vraag om hulp van je ouders of vrienden. Zorg gewoon dat je dit niet alleen doet het is namelijk een lastige keuze en daarom is het fijn om gesteund te worden en hulp te hebben. En voor iedereen die een andere studie heroverweegt, als de studie niet bij je past zal ik gewoon stoppen je bent vaak nog jong en je hebt nog tijd zat. Verdiep je is in hele andere studies en kijk waar dat je naar leidt.

Eva: Mijn advies voor jongeren die moeite hebben met het maken van hun studiekeuze: kijk goed waar je interesses liggen en vooral wat je leuk vind om te doen. Vraag ook hulp bij het maken van een studiekeuze, dit maakt het soms net wat makkelijker als je er zelf niet meer uitkomt.

Quiline: Mijn advies voor andere jongeren die deze studie willen kiezen is praat veel met familie en vrienden, maar doe ook een meeloopdag, op die manier voel je de sfeer en krijg je veel informatie.

Een meeloopdag heeft mij heel erg geholpen bij het maken van een keuze, op die manier zag ik dacht ik de vakken heel interessant vond en de opleiding een leuke sfeer had.
Daarnaast moet je goed bij jezelf nagaan wat jij een fijne manier van leren vind. Deze opleiding bestaat in het eerste jaar vooral uit veel dingen leren. In het tweede jaar ga je pas meer dingen toepassen. Je moet wel bij jezelf nagaan dat je in het eerste jaar meer aan het leren bent dan je vrienden.

Daarnaast kan het zijn dat je jezelf soms tegen komt in de opleiding. Voordat jij een ander kan helpen, moet je jezelf goed kennen. Je moet weleens op jezelf reflecteren, daarbij kom je jezelf ook tegen. Je ziet niet alleen je eigen kwaliteiten, maar ook de mindere dingen aan jezelf, daar moet je wel tegen kunnen.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE