Zelf heb ik al een heleboel open dagen bezocht en weet ik dat zo’n dag best een onderneming is. Slim dus om je er goed op voor te bereiden. Dus voor iedereen die een open dag gaat bezoek, ongeacht de opleiding of plek, zijn hier wat handige tips, goeie vragen en strategieën.

Voorbereiden vóór de Open Dag

Als je hebt besloten naar een Open Dag te gaan, kan je het beste eerst even de website van de universiteit of school doorlezen. Of heb je dit allang gedaan? Misschien wel, maar toch is het slim om bijvoorbeeld één week van tevoren nog een keer de website te bezoeken.

Kijk dan vooral op de pagina’s van specifieke opleidingen die je interessant vindt. Vaak komen er zowel studenten als leraren aan het woord en zo krijg je al een snel een idee van of de studie of universiteit misschien bij jou past.

Denk er ook even aan de brochure te downloaden of aan te vragen. Bijna elke universiteit heeft wel een brochure, die je online kunt downloaden of gratis opgestuurd wordt. Hoewel je die ook vaak op de Open Dag zelf krijgt, is het handig om hem van tevoren al een beetje door te lezen. Zo onthoud je alles een stuk beter!

open dag bezoeken studiekeuze

Gratis Download: de Open Dag Veldgids

Download nu ook de gratis ‘Open Dag Veldgids’ zodat je je optimaal kan voorbereiden en het maximale uit een open dag haalt.

DOWNLOAD NU

Het doel van een Open Dag

Als je van plan bent om naar een open dag te gaan, moet je natuurlijk wel weten wat je doel is. In andere woorden:

Waarom ga je naar een Open Dag? Wat wil je eruit halen?

Gelukkig is het best makkelijk om die vraag te beantwoorden als je jezelf hebt ingelezen (en de vorige tips hebt gevolgd). Er zijn een aantal verschillende veelvoorkomende doelen die je jezelf kan stellen als je naar een Open Dag gaat.

Stel bijvoorbeeld dat je naar een open dag van de universiteit Utrecht gaat om een kijkje te nemen bij de studie psychologie. Je wilt je bijvoorbeeld oriënteren, of misschien heb je je keuze al bijna gemaakt. Hoe je er ook voor staat, je doel kan zijn om:

 • Gewoon eens te kijken bij verschillende studies omdat je het nog niet echt weet.
 • Te kijken of psychologie in Utrecht wat voor je is.
 • De sfeer te proeven bij de studie en de universiteit.
 • Beter te weten of je psychologie in Utrecht wilt studeren of juist in een andere stad.
 • Je ouders te laten zien waar en wat je volgend jaar gaat studeren.

Lijkt dit ongeveer op wat jij voor ogen hebt voor wanneer je naar de open dag gaat? Bedenk eens wat je doel is. Dan kan je veel gerichter aan de slag.

open dag bezoeken

De beste vragen voor een Open Dag

Als je ongeveer weet wat je doel is voor die dag (en je de relevante websites hebt doorgenomen), kan je beginnen met het bedenken van een aantal vragen. Schrijf ze op of onthoud ze gewoon.

Maar wat zijn de meest geschikte vragen voor een open dag?

Hier vind je de drie beste vragen die je moet stellen. Maar daarnaast zijn er natuurlijk een hele hoop andere vragen te bedenken.

Je kan bijvoorbeeld een vraag stellen over:

 • De verhouding tussen theorie en praktijk in de studie
 • De toelatingseisen
 • Een gemiddelde week van een eerstejaarsstudent
 • De kansen op een baan en het toekomstperspectief
 • Studeren in het buitenland
 • Verhouding tussen lesuren en zelfstudie
 • En nog veel meer.

Dus neem dit lijstje door en bedenk tussen de 3 en 10 vragen die je in elk geval beantwoord wilt hebben. Als je die weet te onthouden (of op te schrijven), weet je zeker dat je alle kansen van de Open Dag benut.

Open dag voorbereiden: Extra tips

Als je je wilt voorbereiden op een open dag, kan je het beste dus de 3 dingen doen die we hier hebben genoemd:

1. Voldoende informatie doorlezen
2. Bedenken met welk doel je naar de open dag gaat
3. Enkele relevante vragen bedenken

Maar natuurlijk zijn er nog meer manieren waarop je je kan voorbereiden. Daarom hebben we hier wat extra info opgeschreven. Dus als je deze tips doorneemt bereid je je nog beter voor op de open dag!

 • Besef je dat de universiteit of school zich zo goed mogelijk willen laten zien. Dus ook al vind je de sfeer super, misschien is dat wel heel anders op een normale school- of studiedag. Een universiteit kiest er bijvoorbeeld vaak voor om de leukste leraar een proefcollege te laten geven. Vraag huidige studenten dus eens naar wat ze minder leuk vinden aan hun studie.
 • Misschien is de opleiding die jij bij de open dag gaat bezoeken wel de beste van heel Nederland! Dat is natuurlijk hartstikke mooi! Maar ook scholen die heel goed aangeschreven staan kunnen slechte les aanbieden. Dus net zoals bij het vorige punt: vraag hier naar!
 • Stel jezelf de vraag: Wat zoek ik in een studie? Misschien vind je het belangrijk om veel lesuren te hebben, of vind je juist fijn als er een goede sfeer heerst. Als je weet wat je belangrijk vind, kan je hier tijdens de open dag extra op letten.
 • Neem pen en papier mee. Je hoeft niet alles op te schrijven, maar soms is het handig om even wat dingen makkelijker te kunnen onthouden.

En wil je nog meer informatie en tips, download dan de Open Dag Veldgids!

Tagged with →