Zelf heb ik al een heleboel open dagen bezocht en weet ik dat zo’n dag best een onderneming is. Slim dus om je er goed op voor te bereiden. Dus voor iedereen die een open dag gaat bezoek, ongeacht de opleiding of plek, zijn hier wat handige tips, goeie vragen en strategieën.
Inhoudsopgave
Voorbereiden vóór de Open Dag
Als je hebt besloten naar een Open Dag te gaan, kan je het beste eerst even de website van de universiteit of school doorlezen. Of heb je dit allang gedaan? Misschien wel, maar toch is het slim om bijvoorbeeld één week van tevoren nog een keer de website te bezoeken.
Kijk dan vooral op de pagina’s van specifieke opleidingen die je interessant vindt. Vaak komen er zowel studenten als leraren aan het woord en zo krijg je al een snel een idee van of de studie of universiteit misschien bij jou past.
Denk er ook even aan de brochure te downloaden of aan te vragen. Bijna elke universiteit heeft wel een brochure, die je online kunt downloaden of gratis opgestuurd wordt. Hoewel je die ook vaak op de Open Dag zelf krijgt, is het handig om hem van tevoren al een beetje door te lezen. Zo onthoud je alles een stuk beter!
Gratis Download: de Open Dag Veldgids
Download nu ook de gratis ‘Open Dag Veldgids’ zodat je je optimaal kan voorbereiden en het maximale uit een open dag haalt.
Het doel van een Open Dag
Als je van plan bent om naar een open dag te gaan, moet je natuurlijk wel weten wat je doel is. In andere woorden:
Waarom ga je naar een Open Dag? Wat wil je eruit halen?
Gelukkig is het best makkelijk om die vraag te beantwoorden als je jezelf hebt ingelezen (en de vorige tips hebt gevolgd). Er zijn een aantal verschillende veelvoorkomende doelen die je jezelf kan stellen als je naar een Open Dag gaat.
Stel bijvoorbeeld dat je naar een open dag van de universiteit Utrecht gaat om een kijkje te nemen bij de studie psychologie. Je wilt je bijvoorbeeld oriënteren, of misschien heb je je keuze al bijna gemaakt. Hoe je er ook voor staat, je doel kan zijn om:
- Gewoon eens te kijken bij verschillende studies omdat je het nog niet echt weet.
- Te kijken of psychologie in Utrecht wat voor je is.
- De sfeer te proeven bij de studie en de universiteit.
- Beter te weten of je psychologie in Utrecht wilt studeren of juist in een andere stad.
- Je ouders te laten zien waar en wat je volgend jaar gaat studeren.
Lijkt dit ongeveer op wat jij voor ogen hebt voor wanneer je naar de open dag gaat? Bedenk eens wat je doel is. Dan kan je veel gerichter aan de slag.
De beste vragen voor een Open Dag
Als je ongeveer weet wat je doel is voor die dag (en je de relevante websites hebt doorgenomen), kan je beginnen met het bedenken van een aantal vragen. Schrijf ze op of onthoud ze gewoon.
Maar wat zijn de meest geschikte vragen voor een open dag?
Hier vind je de drie beste vragen die je moet stellen. Maar daarnaast zijn er natuurlijk een hele hoop andere vragen te bedenken.
Je kan bijvoorbeeld een vraag stellen over:
- De verhouding tussen theorie en praktijk in de studie
- De toelatingseisen
- Een gemiddelde week van een eerstejaarsstudent
- De kansen op een baan en het toekomstperspectief
- Studeren in het buitenland
- Verhouding tussen lesuren en zelfstudie
- En nog veel meer.
Dus neem dit lijstje door en bedenk tussen de 3 en 10 vragen die je in elk geval beantwoord wilt hebben. Als je die weet te onthouden (of op te schrijven), weet je zeker dat je alle kansen van de Open Dag benut.
Open dag voorbereiden: Extra tips
Als je je wilt voorbereiden op een open dag, kan je het beste dus de 3 dingen doen die we hier hebben genoemd:
2. Bedenken met welk doel je naar de open dag gaat
3. Enkele relevante vragen bedenken
Maar natuurlijk zijn er nog meer manieren waarop je je kan voorbereiden. Daarom hebben we hier wat extra info opgeschreven. Dus als je deze tips doorneemt bereid je je nog beter voor op de open dag!
- Besef je dat de universiteit of school zich zo goed mogelijk willen laten zien. Dus ook al vind je de sfeer super, misschien is dat wel heel anders op een normale school- of studiedag. Een universiteit kiest er bijvoorbeeld vaak voor om de leukste leraar een proefcollege te laten geven. Vraag huidige studenten dus eens naar wat ze minder leuk vinden aan hun studie.
- Misschien is de opleiding die jij bij de open dag gaat bezoeken wel de beste van heel Nederland! Dat is natuurlijk hartstikke mooi! Maar ook scholen die heel goed aangeschreven staan kunnen slechte les aanbieden. Dus net zoals bij het vorige punt: vraag hier naar!
- Stel jezelf de vraag: Wat zoek ik in een studie? Misschien vind je het belangrijk om veel lesuren te hebben, of vind je juist fijn als er een goede sfeer heerst. Als je weet wat je belangrijk vind, kan je hier tijdens de open dag extra op letten.
- Neem pen en papier mee. Je hoeft niet alles op te schrijven, maar soms is het handig om even wat dingen makkelijker te kunnen onthouden.
En wil je nog meer informatie en tips, download dan de Open Dag Veldgids!
[…] 2. Bezoek de open dag(en) Natuurlijk hoort het bezoeken van een open dag er ook bij. Vaak is het slim om meerdere open dagen te bezoeken. Aan de ene kant kan je natuurlijk zo meerdere studies ontdekken, om echt zeker te worden van je keuze. Maar je moet ook niet vergeten dat je dezelfde studie of opleiding ook in een andere stad kan gaan doen. Tijdens een open dag kan je een andere stad ook goed ontdekken! Want misschien vind je Groningen bijvoorbeeld veel leuker dan Wageningen (of andersom!). Om hier echt achter te komen, moet je een aantal… Lees verder »
[…] Bekijk ook: DIT is de beste voorbereiding voor een open dag […]
Thx voor de tip! Ik ga binnenkort een open dag bezoeken in Amsterdam en hier zal ik aan denken.
[…] Bekijk ook: Dit is de beste voorbereiding voor een open dag […]
[…] gekeken had. Wat het nog lastiger maakte, was dat ik na februari gestopt was waardoor de eerste open dagen al allemaal aan mij voorbij waren gegaan. Ik ben op heel wat meeloopdagen geweest, maar geen enkele […]
[…] Bekijk ook: Dit is de beste voorbereiding voor een Open Dag […]
[…] Bekijk ook: Dit is de beste voorbereiding voor een open dag […]
[…] de jaren voordat ik mijn studiekeuze heb gemaakt, ben ik veel naar open dagen, websites en markten gegaan. Ik wilde graag een studie volgen waarbij theorie gecombineerd zou […]
[…] ben toen verschillende open dagen gaan bezoeken op de universiteit en het HBO. Pedagogische wetenschappen, sociaal werk, […]
[…] Bij het bezoeken van de open dag sprak vooral de studie Creative Writing me heel erg aan. Daar schreef ik me dan ook in voor het toelatingsexamen. De eerste ronde kwam ik door. Maar voor de tweede ronde was ik helaas niet geselecteerd. In totaal had ik toen al 9 hogescholen bezocht en 15 studies, ik was bijna expert in het bezoeken van open dagen. […]
[…] open dagen. Ben je bezig met je tussenjaar plan? Vergeet dan niet om belangrijke open dagen in het schema te […]
[…] ik weer meer studies weg kon strepen. Uiteindelijk heb ik de studies die overbleven bezocht op open dagen en de studies die daar weer uitkwamen nog een keer bezocht tijdens een […]
[…] Bekijk ook: Dit is de beste voorbereiding voor een open dag […]
[…] In mijn examenjaar ben ik naar de onderwijsbeurs gegaan met in mijn hoofd een aantal vragen die ik wilde stellen over specifieke studies en ik heb me online aangemeld voor online meeloopdagen en open dagen. […]