In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de studie die ze nu volgen.

Elise begon op de middelbare school op tijd met haar studiekeuze en ontdekte tijdens een open dag de Academische Pabo in Groningen. Na een meeloopdag wist ze het helemaal zeker en nu zit helemaal op haar plek.

De Academische Pabo is een unieke combinatie van een universiteit en een hogeschool waarbij theorie en praktijk aan bod komen. Hieronder vertelt ze wat de studie inhoud en heeft Elise een aantal tips om te ontdekken welke studie bij je past.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

In de jaren voordat ik mijn studiekeuze heb gemaakt, ben ik veel naar open dagen, websites en markten gegaan. Ik wilde graag een studie volgen waarbij theorie gecombineerd zou worden met praktijk, maar die ook aansloot bij mijn interesses.

“Op tijd beginnen was voor mij belangrijk om een goede keuze te kunnen maken”

Op mijn middelbare school werd elk jaar een hbo-/wo-markt georganiseerd, vanaf klas 3 ben ik mij hier al gaan oriënteren, daardoor had ik veel tijd om na te denken. Op tijd beginnen was voor mij belangrijk om een goede keuze te kunnen maken. Ik had namelijk al vroeg een idee wat ik wilde gaan doen, maar tijdens de open dagen en meeloopdagen is mijn plan totaal verandert.

Hoe is je studiekeuze tot stand gekomen?

Toen ik begon met oriënteren wilde ik graag Industrieel ontwerpen of Bouwkunde gaan doen, maar tijdens de open dagen en meeloopdagen merkte ik dat ik bij deze studies niet op mijn plek zat.

Gelukkig had ik nog veel tijd en was ik mij ook al breed aan het oriënteren geweest, tijdens een open dag in Groningen had ik de Academische Pabo bezocht. Hier had ik nog niet serieus over nagedacht, maar het sloot wel aan bij mijn interesses en het vrijwilligerswerk dat ik doe.

Toen heb ik besloten om een meeloopdag te doen, tijdens deze dag werd mijn studiekeuze bevestigd, hier voel ik mij goed en op mijn plek. Het is iets wat ik fijn vind om te doen en ik kan mij hier ontwikkelen en voor inzetten.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat houdt de studie Academische Pabo in?

Op dit moment ben ik mijn eerste jaar van de Academische Pabo aan het afronden. Dit is een studie die je volgt op zowel het hbo als de universiteit. De studie bestaat uit de pabo(hbo) en pedagogische wetenschappen(wo). Een deel van de vakken volg je aan de universiteit en de rest aan de hogeschool.

Je leert niet alleen over de praktijk, het lesgeven op zich, maar ook over de theorie die je kunt toepassen in de praktijk. Zo heb ik het afgelopen jaar geleerd over de ontwikkeling van kinderen, stage gelopen, lessen gegeven en hierdoor een basis ontwikkelt voor lesgeven in het basisonderwijs.

Voorbeeld: Een van de vakken die ik in mijn eerste jaar heb gehad was Onderwijs- en ontwikkelingspsychologie, een vak waarin de ontwikkeling van kinderen naar voren komt. Je leert over de verschillende fases die kinderen doorlopen en theorieën achter deze fases. Ook is Leren lesgeven en reflecteren aan bod gekomen, want hoe pak je het geven van een les nu aan?

In het eerste jaar kun je voor de Pabo 60 punten halen en voor Pedagogische wetenschappen 25. Als je voor de Pabo 45 punten hebt gehaald en 20 voor Pedagogische wetenschappen mag je de studie vervolgen. Haal je deze punten niet, dan krijg je helaas een negatief, bindend studieadvies.

academische pabo studiekeuze Elise

Hoe verliep de inschrijving en de toelating?

Als je je hebt aangemeld voor deze studie moet je normaal gesproken een dagje meelopen op een basisschool, een studiekeuzecheck doen en heb je een gesprek in tweetallen met een docent.

Hierbij krijg je dan een niet-bindend studieadvies. Corona gooide voor mij roet in het eten, waardoor het voor ons iets anders ging, wij waren automatisch toegelaten.

Je had wel de keuze om in gesprek te gaan met een docent online om te kijken of de studie de juiste keuze was voor jou. Daarnaast kan het zijn, afhankelijk van je niveau, dat je enkele toetsen moet doen om toegelaten te worden.

Wat zijn de toekomstperspectieven als je de studie afrond?

Nadat je de studie hebt afgerond, kun je op vele plekken terechtkomen. Als eerste zou je een master kunnen gaan doen aan de universiteit, bijvoorbeeld onderwijswetenschappen.

Daarnaast kun je aan de slag gaan als leerkracht in het basisonderwijs, je bent hier bevoegd voor en je mag voor alle groepen staan. Ook kun je gaan werken als ontwikkelaar voor methodes, je hebt ervaring uit de praktijk en weet wat wel en niet werkt voor leerlingen. Hiernaast zijn er nog vele andere mogelijkheden.

academische pabo juf

Hoe bevalt de hogeschool/universiteit?

De hogeschool en universiteit bevallen mij tot nu toe erg goed, ook al was het grootste gedeelte van het onderwijs online.

In de eerste periode ben ik een aantal keren op de hogeschool geweest voor onder andere schrijfvaardigheid en studie-/stagebegeleiding. Veel van de vakken waren toen al online, docenten hebben zich hier prima aan aangepast, maar je mist toch wel de onderlinge discussies die je in een collegezaal kunt hebben.

De studie gaat mij gemakkelijker af dan gedacht, maar er zijn natuurlijk ook momenten dat ik enorme twijfels heb. Zo heb ik in december moeite gehad met enkele vakken, waardoor ik het gevoel kreeg dat de studie niet geschikt was voor mij. Na een aantal weken had ik het plezier weer teruggevonden in mijn studie en nu ben ik erg blij dat ik heb doorgezet.

Wat is je advies voor andere jongeren die deze studie overwegen?

Als je overweegt de Academische pabo te doen, raad ik je aan om een keertje mee te gaan lopen op een basisschool bij jou in de buurt. Zo merk je gelijk of stagelopen iets voor jou is, want dit is wel een groot onderdeel van de studie.

Daarnaast is het belangrijk om een meeloopdag te doen, hier ontdek je of je op de juiste plek bent, of de studie echt iets voor jou is.

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met een studiekeuze?

Een aantal tips die ik jongeren mee wil geven, begin op tijd! Het kan zijn dat de studie die je wilde doen, niet de juiste studie voor jou is, als je vroeg begint, kun je nog naar andere studies kijken.

“Laat je niet beïnvloeden door de keuze van je klasgenoten”

Ook is het belangrijk dat je kijkt naar je eigen interesses, wat vind je leuk om te doen en waar haal je plezier uit. Door jezelf deze vragen te stellen, krijg je een beeld van wat je zou kunnen gaan doen. Bij alle interesses is een passende studie te vinden, dit kan tijd kosten, maar neem deze tijd ook. Liever in een keer een goede keuze, dan halverwege het jaar merken dat de studie toch niet is wat jij in gedachte had.

Als laatste wil ik zeggen, laat je niet beïnvloeden door de keuze van je klasgenoten. Jij bent degene die de studie moet volgen, wees overtuigd van je keuze en maak deze keuze zelf. Het gaat om jouw toekomst en in je studententijd maak je genoeg vrienden, maar contact met je oud-klasgenoten blijf je houden!