Studiekeuze check, Duo, studielink, studiebeurs, aanvullende beurs, uitwonende beurs, studenten reisproduct: allemaal termen die nog redelijk onbekend in de oren klinken als je kind nog op de middelbare school zit, maar waar je mee te maken krijgt als je kind gaat studeren.
Er komt best wel wat op je af als je kind gaat studeren, ook op financieel gebied, en als je kind datzelfde jaar 18 is geworden, komt daar nog wat geregel bij. Ik dacht eigenlijk dat ik van het geregel af was nu mijn ene dochter is afgestudeerd en mijn andere dochter in het derde jaar van het mbo zit, maar dat is niet helemaal het geval. Ze gaat namelijk vanaf januari 3 maanden in Spanje stage lopen en dat brengt ook weer een hoop geregel met zich mee.
Maar zover is het voor jullie waarschijnlijk nog niet. Eerst maar het studeren zelf en wat daar allemaal bij hoort. Ik moest me er echt even in verdiepen, toen mijn dochters gingen studeren, maar ik ben er nu aardig in thuis. Daarom deel ik graag in deze blog mijn ervaring, tips en de verschillen die ik heb ervaren op algemeen regelgebied en op financieel gebied, voor het mbo en hbo.
Inhoudsopgave
Inschrijven voor een studie
De allereerste stap als je kind de studiekeuze heeft gemaakt, is een account aanmaken op Studielink. Dit geldt wel alleen voor hbo opleidingen en universitaire opleidingen. Als je kind een mbo opleiding gaat doen, dan moet hij of zij zich inschrijven bij de school zelf.
Als je kind een account heeft aangemaakt, moeten eerst de persoonsgegevens en vooropleiding worden toegevoegd. Daarna kan je kind een verzoek tot inschrijving indienen door ‘Nieuwe inschrijving toevoegen’ te selecteren. Je doet dus allereerst een verzoek tot inschrijving. Studielink verstuurt deze aanvraag naar de betreffende hogeschool of universiteit en dan wordt daar de toelaatbaarheid bepaald.
Je kind krijgt vervolgens bericht als de inschrijving is goedgekeurd. Ook als er acties zijn, zoals de herinnering om je voor het nieuwe studiejaar in te schrijven, dan krijgt je kind daarover bericht. Je kind moet zich namelijk elk jaar opnieuw inschrijven voor het nieuwe studiejaar. Als je kind dit niet doet, dan is het per 1 september uitgeschreven. Ik zou dus ook een reminder in je eigen agenda zetten om te voorkomen dat je kind het vergeet. De nieuwe inschrijving regel je in Studielink tussen 18 juni en half augustus.
Wat kost studeren op mbo/hbo?
Aan een studie zijn kosten verbonden. Voor het mbo geldt dat er pas lesgeld betaald dient te worden als je kind op 1 augustus van een studiejaar 18 jaar of ouder is. Mijn jongste dochter was 16 toen ze aan haar mbo studie begon, dus de eerste twee studiejaren hebben we geen lesgeld hoeven betalen.
Bij het hbo en de universiteit gaat dat anders. Dan betaal je meteen vanaf het begin van de studie collegegeld, ongeacht de leeftijd van je kind. De hoogte hiervan verschilt ook. Voor het mbo zal dit in 2022 rond de 1200 euro per studiejaar zijn en voor het hbo en universiteit rond de 2200 euro per studiejaar.
Voor de studiekosten kan een studiebeurs worden aangevraagd. Deze beurs is opgebouwd uit een basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs. Op de aanvullende beurs heeft niet iedereen recht. Deze is namelijk inkomensafhankelijk.
Na de aanloopfase begint je kind met afbetalen. Dat gebeurt maandelijks en is afhankelijk van het inkomen. De periode waarin afgelost moet worden is afhankelijk van de terugbetalingsregels waar je onder valt: 15 of 35 jaar. Het is dus allemaal wel heel goed geregeld.
Aanvragen bij DUO
Betaling van het collegegeld gebeurt via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiervoor heeft je kind een DigiD nodig dus het is belangrijk dat je kind een DigiD heeft. Via DUO kan je ook een studiebeurs voor je kind aanvragen.
Daarnaast kan je kind op DUO het studentenreisproduct aanvragen. Dat betekent door de week gratis reizen met het openbaar vervoer en in het weekend met 40% korting op treinreizen en 34% korting op reizen met bus, tram of metro. En het reisproduct is een gift zolang je kind binnen 10 jaar afstudeert. Het studentenreisproduct is voor alle studenten, mbo, hbo en universiteit.
Bekijk hieronder de video voor alle uitleg over studiefinanciering:
Overige kosten
Naast studiekosten zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden als je kind gaat studeren. Voor allebei mijn dochters heb ik bijvoorbeeld een nieuwe laptop gekocht. Ze moesten allebei veel verslagen maken en ook voor eventuele online lessen is een goede laptop heel belangrijk. Mijn oudste dochter moest ook video’s bewerken dus zij had een wat geavanceerder laptop nodig. Het is dus afhankelijk van de studie die je kind gaat doen wat voor laptop hij of zij nodig heeft.
Op kamers
Het kan zijn dat je kind een studie heeft gekozen die alleen op een school ver van de woonplaats gevolgd kan worden.
In dat geval kan je kind dus niet elke dag met het ov heen en weer en moet het op kamers. Dat is een hele stap, zeker voor de ouders, ik kijk er al tegenop dat mijn dochter straks 3 maanden naar Spanje is. Maar voor je kind is het wel een super goede en meestal ook een hele leuke ervaring.
En ook hier moet het een en ander voor geregeld worden. De prijzen van de kamers verschillen nogal per stad, dus financieel hangt het van de stad af hoeveel je kind per maand kwijt is.
Veel studenten betalen teveel huur. De kale huur ligt echter wettelijk vast dus onderzoek dit eerst goed voordat je kind maandelijks aan een te hoge huur vastzit. Meer informatie op de website van de Landelijke Studentenvakbond.
Zoals je kunt lezen moet er dus aardig wat geregeld worden als je kind na de gemaakte studiekeuze gaat studeren, ook op financieel gebied. Daarom mijn tip: verdiep je er op tijd in en laat ook je kind zich erin verdiepen. Doe het samen zodat hij of zij ook weet wat zijn of haar rechten en eventuele kosten zullen zijn. Heel veel succes met regelen!
De juiste studie voor uw kind?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.
Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.
[…] Bekijk ook: Mijn kind gaat studeren: wat moet ik financieel allemaal regelen? […]