Wil jij vanaf september 2020 beginnen met de opleiding fysiotherapie, toegepaste psychologie, geneeskunde, criminologie of een andere numerus fixus opleiding? Dan is het belangrijk dat je deze blogpost leest zodat je ook kan starten met jouw studie.

Hbo- en wo opleidingen met een numerus fixus hebben een beperkte instroom en dus ook andere toelatingseisen! Check snel of je opleiding een numerus fixus heeft en vergeet niet om je aan te melden vóór 15 januari!

Waarom de numerus fixus?

Voor het studiejaar 2020/2021 zijn er in totaal 30 hbo opleidingen en 56 universitaire opleidingen met een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal studenten aan deze opleidingen mogen beginnen. Als je niet wordt toegelaten is dit natuurlijk ontzettend vervelend. Maar waarom is er eigenlijk een numerus fixus?

De numerus fixus is er om ervoor te zorgen dat studenten op de juiste plek terecht komen. Voor sommige opleidingen is het nodig om alleen de beste en meest gemotiveerde studenten toe te laten. Bijvoorbeeld omdat:

  • De opleiding te duur is. Sommige studies, bijvoorbeeld studies met veel praktijkopdrachten (bijvoorbeeld geneeskunde) zijn te duur om op grote schaal aan te bieden.
  • De kwaliteit gewaarborgd moet worden. Te veel studenten toelaten gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Hebben te veel studenten interesse in een bepaalde studie, maar kan de onderwijsinstelling deze aantallen niet aan? Dan kan er een numerus fixus worden ingezet.
  • De concurrentie op de arbeidsmarkt te groot is. Hogescholen en universiteiten willen natuurlijk dat zoveel mogelijk studenten na het afstuderen snel een baan vinden. Als de verwachting is dat er in de toekomst niet veel studenten aan een baan kunnen komen, biedt de numerus fixus een uitkomst.

Een numerus fixus is dus in het belang van elke onderwijsinstelling en student!

numerus fixus 15 januari studiekeuze

Heeft mijn opleiding een numerus fixus?

Weet je al welke opleiding je wilt gaan doen? Controleer dan of er sprake is van een numerus fixus. De nodige informatie is vaak te vinden onder ‘toelating’ op de website van je onderwijsinstelling. Ben je op zoek naar een handig overzicht van alle opleidingen met een numerus fixus voor 2020/2021?

Studiekeuze123 heeft een pdf bestand gemaakt met alle numerus fixus opleidingen. In dit bestand vind je niet alleen een lijst van alle hbo en universitaire opleidingen, maar ook het aantal studenten dat wordt toegelaten. Per opleiding kan je dus ook eenvoudig de verschillende onderwijsinstellingen met elkaar vergelijken.

Hoe werkt de numerus fixus?

Vanaf studiejaar 2017-2018 zijn de lotingstudies vervangen door selectiestudies. Dit houdt in dat centrale loting is afgeschaft en onderwijsinstellingen zelf hun studenten mogen selecteren. Hierdoor wordt er niet alleen langer gekeken naar cijfers, maar ook naar de persoonlijkheid en motivatie van de student.

Het doel van de selectieprocedure is om studenten te selecteren die een hoge kans hebben om de opleiding succesvol af te ronden!

De loting is dus vervangen met een selectieprocedure. Hoe deze procedure eruit ziet kan per onderwijsinstelling verschillen. Zo kan het zijn dat je een aantal testen moet maken, een studiekeuzecheck moet doen en/of een motivatievragenlijst moet invullen.

Sommige onderwijsinstellingen organiseren selectiedagen of nodigen je uit voor een persoonlijk gesprek. Kijk op de website van je onderwijsinstelling voor meer informatie over de procedure. Kim heeft net de selectieprocedure achter de rug en is nu eerstejaars student Geneeskunde. Hieronder vertelt ze haar verhaal:

Aanmelden voor een numerus fixus opleiding

Numerus fixus opleidingen hebben een andere aanmelddeadline dan opleidingen zonder numerus fixus. De deadline voor de numerus fixus 2020/2021 is 15 januari 2020. Uiterlijk deze datum moet jij je hebben aangemeld voor de opleiding.

Dit is wat je moet weten over het aanmelden:

  • Aanmelden gaat via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Zorg ervoor dat je deze van te voren hebt aangevraagd.
  • Je mag je maximaal voor twee selectiestudies aanmelden. Je mag je ook voor dezelfde studie bij twee verschillende onderwijsinstellingen aanmelden. Dit geldt echter niet voor de volgende vijf studies: geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie, verloskunde en tandheelkunde. Wel is het mogelijk om je in te schrijven voor één van deze opleidingen en een andere numerus fixus opleiding.
  • De selectieprocedure vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Zorg ervoor dat je in deze maanden beschikbaar bent voor eventuele selectiedagen.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wanneer is de uitslag bekend?

Uiterlijk 15 april ontvang je bericht via Studielink met de uitslag. Als je aan de toelatingseisen voldoet, ontvang je een bewijs van toelating. Deze moet je binnen 2 weken accepteren. Doe je dit niet, dan gaat je plek naar iemand anders.

Uiterlijk 15 april weet je of je bent toegelaten tot de numerus fixus opleiding.

Heb jij je ingeschreven voor twee numerus fixus opleidingen en ben je tot beiden toegelaten? Dan heb jij een belangrijke keuze te maken. Denk er niet te lang over na, binnen 2 weken moet je de toelating accepteren.

Zijn er toch minder aanmeldingen dan plekken? Dan hoeft er waarschijnlijk geen decentrale selectie plaats te vinden. Wel kan het voorkomen dat de onderwijsinstelling een verlengde aanmeldtermijn instelt.

numerus fixus 15 januari kalender

Wat als ik niet ben toegelaten?

Ben je niet tot de opleiding toegelaten, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

  • Je aanmelden voor een andere opleiding. Tot 1 mei kan jij je nog aanmelden voor een opleiding zonder numerus fixus.
  • Dezelfde opleiding aan andere universiteit studeren. Sommige opleidingen hebben bij de ene onderwijsinstelling wel een numerus fixus en bij een andere niet. Ook kiezen sommige studenten ervoor om dezelfde studie, maar dan in België te gaan doen.
  • Een tussenjaar nemen. Weet jij (nog) niet wat je anders wilt studeren? Kies dan voor een tussenjaar. Ga backpacken, een taalcursus doen of begin je eigen bedrijf.
  • Het volgend jaar nog een keer proberen. Voor de meeste numerus fixus opleidingen mag je drie keer mee doen. Let op! Voor sommige opleidingen is dit maar twee of zelf een keer.

Deelname selectieprocedure ongedaan maken

Ben jij toegelaten tot de opleiding, maar niet geslaagd voor je eindexamen? Dan is het belangrijk dat je vóór 1 september je deelname ongedaan maakt. Hiervoor kan je een verzoek indienen bij de onderwijsinstelling.

Ben jij toegelaten tot de opleiding? Dan wensen wij je veel succes! Ben jij niet toegelaten en weet jij niet wat je dan wel wilt studeren? Doe dan onze 7-vragen studiekeuzetest.