Wil jij vanaf september 2023 beginnen met de opleiding Mondzorgkunde, Toegepaste Psychologie, Geneeskunde, Criminologie of een andere numerus fixus opleiding? Dan is het belangrijk dat je dit artikel leest zodat je ook kan starten met jouw studie.
Hbo- en wo opleidingen met een numerus fixus hebben namelijk een beperkte instroom en dus ook andere toelatingseisen! Check snel welke studies een numerus fixus hebben voor het studiejaar 2023/2024 en vergeet niet om je aan te melden vóór 15 januari 2023!
Inhoudsopgave
- Waarom de numerus fixus?
- Welke opleidingen hebben een numerus fixus?
- Hoe werkt de numerus fixus?
- Inschrijven voor een numerus fixus opleiding
- Moeite met je studiekeuze?
- Wanneer is de uitslag bekend van de numerus fixus opleidingen?
- Wat als ik niet ben toegelaten?
- Deelname selectieprocedure ongedaan maken
- Overweeg je een tussenjaar?
- Veelgestelde vragen over numerus fixus
Waarom de numerus fixus?
Voor het studiejaar 2023/2024 zijn er in totaal 17 hbo opleidingen en 29 universitaire opleidingen met een numerus fixus. Dit betekent dat er een beperkt aantal studenten aan deze opleidingen mogen beginnen. Dit nummer is ‘gefixeerd’.
De numerus fixus is er om ervoor te zorgen dat studenten op de juiste plek terecht komen en is dus in het belang van elke onderwijsinstelling en van de student. Voor sommige opleidingen is het nodig om alleen de beste en meest gemotiveerde studenten toe te laten.
Bijvoorbeeld omdat:
- De opleiding te duur is. Sommige studies, bijvoorbeeld studies met veel praktijkopdrachten (bijvoorbeeld geneeskunde) zijn te duur om op grote schaal aan te bieden.
- De kwaliteit gewaarborgd moet worden. Teveel studenten toelaten gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Hebben teveel studenten interesse in een bepaalde studie, maar kan de onderwijsinstelling deze aantallen niet aan? Dan kan er een numerus fixus worden ingezet.
- De concurrentie op de arbeidsmarkt is (te) groot. Hogescholen en universiteiten willen natuurlijk dat zoveel mogelijk studenten na het afstuderen snel een baan vinden. Als de verwachting is dat er in de toekomst niet veel studenten aan een baan kunnen komen, biedt de numerus fixus een uitkomst.
Welke opleidingen hebben een numerus fixus?
Weet je al welke studie je wilt gaan doen? Controleer dan of er sprake is van een numerus fixus. De nodige informatie is vaak te vinden onder het kopje ‘toelating’ op de website van de hogeschool of universiteit.
Studiekeuze123.nl publiceert ieder jaar een volledig overzicht van alle opleidingen met een numerus fixus. In dit bestand vind je niet alleen een lijst van alle hbo en universitaire opleidingen, maar ook het aantal studenten dat wordt toegelaten. Per opleiding kan je dus ook eenvoudig de verschillende onderwijsinstellingen met elkaar vergelijken.
Hoe werkt de numerus fixus?
Vanaf studiejaar 2017/2018 zijn de loting studies vervangen door de selectiestudies. Dit houdt in dat centrale loting is afgeschaft en onderwijsinstellingen zelf hun studenten mogen selecteren. Hierdoor wordt er niet alleen maar gekeken naar cijfers, maar ook naar de persoonlijkheid en de motivatie van de student.
“Het doel van de selectieprocedure is om studenten te selecteren die een hoge kans hebben om de opleiding succesvol af te ronden”
De loting is dus vervangen door een selectieprocedure. Hoe deze procedure eruit ziet kan per onderwijsinstelling verschillen. Zo kan het zijn dat je een aantal testen moet maken, een studiekeuzecheck moet doen en/of een motivatievragenlijst moet invullen.
Sommige onderwijsinstellingen organiseren selectiedagen of nodigen je uit voor een persoonlijk gesprek. Kijk op de website van je onderwijsinstelling voor meer informatie over de procedure.
Kim heeft net de selectieprocedure achter de rug en is nu eerstejaars student Geneeskunde. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen:
Inschrijven voor een numerus fixus opleiding
Numerus fixus opleidingen hebben een andere aanmelddeadline. De deadline voor de numerus fixus 2023/2024 is 15 januari 2023. Uiterlijk deze datum moet jij je hebben aangemeld voor een numerus fixus opleiding.
Dit is wat je moet weten over het aanmelden:
- Aanmelden gaat via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Zorg ervoor dat je deze van te voren hebt aangevraagd.
- Je mag je maximaal voor twee selectiestudies aanmelden. Je mag je ook voor dezelfde studie bij twee verschillende onderwijsinstellingen aanmelden. Dit geldt echter niet voor de volgende vijf studies: geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie, verloskunde en tandheelkunde. Wel is het mogelijk om je in te schrijven voor één van deze opleidingen en een andere numerus fixus opleiding.
- De selectieprocedure vindt plaats tussen 15 januari en 15 april. Zorg ervoor dat je in deze maanden beschikbaar bent voor eventuele selectiedagen.
Moeite met je studiekeuze?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.
Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.
Wanneer is de uitslag bekend van de numerus fixus opleidingen?
Uiterlijk 15 april ontvang je bericht via Studielink met de uitslag. Als je aan de toelatingseisen voldoet, ontvang je een bewijs van toelating. Deze moet je binnen 2 weken accepteren. Doe je dit niet, dan gaat je plek naar iemand anders.
“Uiterlijk 15 april weet je of je bent toegelaten tot de numerus fixus opleiding”
Heb jij je ingeschreven voor twee numerus fixus opleidingen en ben je tot beiden toegelaten? Dan heb jij een belangrijke keuze te maken. Denk er niet te lang over na, binnen 2 weken moet je de toelating accepteren.
Zijn er toch minder aanmeldingen dan plekken? Dan hoeft er waarschijnlijk geen decentrale selectie plaats te vinden. Het kan wel voorkomen dat de onderwijsinstelling een verlengde aanmeldtermijn instelt.
Wat als ik niet ben toegelaten?
Als je niet wordt toegelaten is dit natuurlijk ontzettend vervelend. Ben je niet tot de opleiding toegelaten, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen:
- Je aanmelden voor een andere opleiding. Tot 1 mei kan jij je nog aanmelden voor een studie zonder numerus fixus.
- Dezelfde opleiding aan een andere hogeschool/universiteit studeren. Sommige opleidingen hebben bij de ene onderwijsinstelling wel een numerus fixus en bij een andere niet. Ook kiezen sommige studenten ervoor om dezelfde studie, maar dan in België te gaan doen.
- Een tussenjaar nemen. Weet jij (nog) niet wat je anders wilt studeren? Kies dan voor een tussenjaar. Ga backpacken, een taalcursus doen of begin je eigen bedrijf.
- Het volgend jaar nog een keer proberen. Voor de meeste numerus fixus opleidingen mag je drie keer mee doen. Let op! Voor sommige opleidingen is dit maar twee of zelf één keer.
Deelname selectieprocedure ongedaan maken
Ben jij toegelaten tot de opleiding, maar niet geslaagd voor je eindexamen? Dan is het belangrijk dat je vóór 1 september je deelname ongedaan maakt. Hiervoor kan je een verzoek indienen bij de onderwijsinstelling.
Ben jij toegelaten tot de opleiding? Dan wensen wij je veel succes! Zo ziet het leven van een startende student er ongeveer uit. Ga je op kamers? Dit zijn de 5 stappen voor een goeie voorbereiding.
Ben jij niet toegelaten en weet jij niet wat je dan wel wilt studeren? Maak dan de 7-vragen studiekeuzetest en gebruik het online studiekeuzeprogramma Passende Studiekeuze Stap voor Stap.
Overweeg je een tussenjaar?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Veelgestelde vragen over numerus fixus
Ja, in december wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld welke opleiding een numerus fixus krijgen. Een aantal studies komen ieder jaar terug, zoals Geneeskunde. Andere studies zijn soms eenmalig toegevoegd.
De selectieprocedure gaat van start nadat je je inschrijving hebt voltooid (vóór 15 januari). Dit kan bestaan uit het schrijven van een motivatiebrief, het afleggen van een intelligentietest, een persoonlijkheidstest en soms een persoonlijk gesprek. Welke onderdelen je moet afronden, verschilt sterk per universiteit/hogeschool.
Als je niet bent geselecteerd bent, kan je een aantal dingen doen: 1) volgend jaar nog een keer proberen 2) op een andere hogeschool/universiteit inschrijven zonder numerus fixus 3) Plan B en inschrijven voor een andere studie zonder numerus fixus. Bekijk ook: Numerus fixus en niet geselecteerd, wat nu?
Thanks voor deze info! Ik ben helaas uitgeloot voor Geneeskunde :-/
[…] op! Houd bij een nieuwe studiekeuze ook rekening met de numerus fixes die sommige opleidingen hebben. Dan moet je kind zich vóór 15 januari […]
[…] kind moet zich uiterlijk 1 mei aanmelden voor een hbo- of wo studie. Bij numerus fixus opleidingen (opleidingen waarvoor een maximum aantal studenten geldt), is dat 15 […]
[…] de studie Verpleegkunde was er een nummers fixus. Dat houdt in dat er maar een maximum aantal studenten aan de opleiding mag […]
[…] Bekijk ook: Numerus fixus 2020/2021: Hier lees je alles wat je moet weten […]
[…] heb VWO gedaan. Ik wilde altijd al geneeskunde gaan studeren, maar dit is een numerus fixus studie, dus je moet een decentrale selectie doen om de studie in te komen. Deze decentrale selectie viel […]
Ik wil me aanmelden voor een buitenlandse studie met beperkte aantal intake, telt dat als een numerus fixus of kan ik me nog voor twee andere studies?
Hoi Mees, de inschrijving voor een buitenlandse studie valt niet onder het Nederlandse stelsel voor numerus fixus. Je kan je dus inderdaad aanmelden voor twee andere studies
[…] inschrijving doorlopen, betreffende een studiekeuzecheck en motiverende tekst. Gelukkig had ik geen numerus fixus studie, waardoor het minder inspanning koste om toegelaten te worden bij de opleiding. Van alle […]
[…] er belangrijke info gegeven over de selectieprocedures. Zo zie je meteen voor welke studies er een numerus fixus geldt, en of er nog andere toelatingseisen gelden. Tot slot vind je er cijfers over de […]