Er zijn steeds minder mbo’ers die doorstromen naar het hbo. Maar ook zijn de mbo’ers die wél doorstromen minder succesvol op het hbo. Als je na je mbo-opleiding wilt doorstuderen op het hbo is het erg belangrijk om je goed voor te bereiden.

Om hier wat meer over te kunnen zeggen, spraken we met Madelon Roks. Zij begon met een mbo-opleiding in diermanagement, ging toen anderhalf jaar pedagogiek studeren aan het hbo, en is uiteindelijk leraar Engels geworden. Met haar hulp zetten we hier 6 valkuilen op een rijtje voor iedereen die na het mbo wilt doorstuderen op het hbo.

Valkuil 1. Meer theorie, minder praktijk

Het ligt er een beetje aan welke opleiding je hebt gedaan en welke je gaat doen. Maar over het algemeen is er een groot verschil tussen de hoeveelheid theorie en praktijk die je krijgt op het mbo en hbo.

Madelon gaf aan dat ze bij de mbo-opleiding diermanagement vanaf het begin al 1 dag per week stage liep. Naarmate de opleiding vorderde, werd dat alleen maar meer. Maar op het hbo stond haar een verrassing te wachten. De eerste keer dat ze stage moest lopen op het hbo was pas na één jaar, en het ging om maar 4 uur per week! Veel klasgenoten vonden dit spannend, maar voor iemand die mbo heeft gedaan is dat natuurlijk niet zo moeilijk.

Je moet je dus beseffen dat je in het begin van een hbo-opleiding een stuk minder stage zal gaan lopen. Je zal meer in de boeken moeten zitten en meer moeten studeren. Dat is even wennen, maar als je je daar op instelt, komt het zeker wel goed!

Valkuil 2. Op het hbo ligt het tempo wat hoger

De meeste mensen verwachten dat er op het hbo in een hoger tempo wordt geleerd en gestudeerd. Over het algemeen is dat zo, hoewel dat wel ligt aan de opleiding en je vooropleiding. Misschien moet je bijvoorbeeld wel 2 hoofdstukken lezen in 3 dagen. Op het mbo zal je zo’n opdracht niet zo snel tegenkomen, maar op het hbo ligt dat anders. Het tempo ligt op het hbo dus echt hoger.

Daarnaast worden de onderwerpen die je moet leren niet zo vaak herhaald als op het mbo. Zodra de lesstof is behandeld, wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn. Zo merken sommige ex-mbo’ers dat ze een tekst wel drie of vier keer moeten lezen, voordat ze helemaal begrijpen wat er staat.

Natuurlijk ligt dit aan hoe goed je met taal bent, en of je al eerder met het onderwerp te maken hebt gehad. Toch zal je jezelf voor moeten bereiden op meer studie-uren. Je moet op het hbo immers meer leren, en de inhoud is lastiger te begrijpen.

Valkuil 3. Neem je verantwoordelijkheid

Dit is misschien wel het grootste verschil tussen het hbo en het mbo: de verantwoordelijkheid die je als student krijgt. Madelon gaf aan dat er van je wordt verwacht dat je alle teksten en boeken ook echt leest. Maar tegelijkertijd maakt het de leraar ook niet uit als je het niet doet. Het is tenslotte je eigen verantwoordelijkheid of je dingen leest – en of je je tentamens haalt.

Er wordt dan ook niet telkens herhaald wat je huiswerk precies is. De leraar kauwt het gewoon niet meer voor je voor. Wat je precies moet leren, wanneer en waarom wordt niet meer zo duidelijk aangegeven als op het mbo. Je ontvangt bijvoorbeeld een planner aan het begin van het jaar, en daar moet je het mee doen. Je moet de stof bijhouden door in de planner te kijken wat je voor de volgende les moet leren. Dus als je bij de les aankomt terwijl je niets hebt gelezen, zegt leraar snel:

“maar het stond gewoon in de planner hoor!”

In ons gesprek merkte Madelon ook op dat door de verantwoordelijkheid die je op het hbo hebt, er ook veel mensen zijn die niet zoveel doen. Er hangt een soort sfeer, waarbij veel studenten helemaal geen zin hebben om de stof goed bij te houden. Dat is jammer, want als je daar in meegaat kan je dat duur komen te staan. Natuurlijk zijn er studenten die zonder veel voor te bereiden nog steeds hun tentamens halen, maar dat zijn er niet veel.

Het is daarom verstandig om goed de lesstof bij te houden en echt gebruik te maken van alle planners, samenvattingen en studiegroepjes!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Valkuil 4. Doet je mbo-opleiding er nog toe?

De overstap van het mbo naar het hbo is best groot voor veel mensen. Dat is met name het geval als je een opleiding hebt gedaan die niet past bij je vervolgopleiding. Madelon, die van diermanagement naar een studie pedagogiek ging, vond dit soms erg frustrerend. Die frustratie komt bij veel mbo’ers voor, omdat je dan net bent opgeleid in een specifiek onderwerp. Je hebt het idee dat je veel van dat onderwerp weet, of het nou gaat om een opleiding diermanagement of toeristisch medewerker. Of zoals Madelon zei:

“Je hebt het gevoel dat je al iets kan en in één keer is dat helemaal niet meer van belang”

Daarbij merkte ze ook op dat veel mensen hier overmoedig van worden. Je kan bijvoorbeeld denken: “ik heb al een diploma, hbo wordt een eitje”. Als je in hetzelfde vakgebied blijft, dan is het gat tussen mbo en hbo natuurlijk een stuk minder groot. En misschien wordt je vervolgopleiding dan wel niet zo moeilijk. Maar veel mbo’ers gaan op het hbo iets heel anders doen. En dat zorgt ervoor dat je nieuwe opleiding best pittig kan zijn. Daar moet je dan wel rekening mee houden.

Valkuil 5. Je kennis toepassen

De een-na-laatste valkuil betreft het nut van alles wat je leert. Op het mbo is het vaak meteen duidelijk waar je je kennis op kan toepassen. Je leert iets, en er wordt uitgelegd wanneer die kennis handig is. Dat komt gedeeltelijk natuurlijk omdat het mbo zo gericht is op de praktijk. Je leert meteen je kennis toe te passen, bijvoorbeeld wanneer je stage loopt.

Maar bij veel hbo-opleidingen ligt dit anders. Op het hbo word je niet altijd uitgelegd waarom je iets moet weten. Misschien geeft de leraar wel als reden: “omdat je de toets moet halen”. Dat is soms lastig, want als je niet weet waarom je iets leert, wordt het ook minder leuk om het te leren. Belangrijk dus om hier op te letten, en om echt je eigen verantwoordelijkheid te nemen als het op studeren aankomt – of het nou gaat om de les of het tentamen.

mbo naar hbo valkuilen

Valkuil 6. Wat wil je eigenlijk worden?

Een laatste valkuil die we willen noemen, gaat over wat je later wilt worden. Als je bijvoorbeeld diermanagement studeert, is je toekomstperspectief heel duidelijk. Je gaat later met dieren werken, waarschijnlijk als dierenverzorger of dierentrainer, bijvoorbeeld in een dierenspeciaalzaak, asiel of dierentuin. Je weet vanaf het begin van je opleiding al waar je naar toe gaat, en wat je later als werk zal gaan doen.

In sommige gevallen is dat op het hbo natuurlijk ook zo. Als je bijvoorbeeld een lerarenopleiding doet of verpleegkunde studeert, dan weet je al dat je leraar of verpleegkundige zal worden. Maar er zijn ook veel hbo-studies waarbij dat allemaal niet zo duidelijk is. Denk bijvoorbeeld aan pedagogiek of commerciële economie. Bij dit soort studies is op het eerste gezicht niet duidelijk wat precies je baan wordt later. Voor sommige studenten is dat helemaal geen probleem, maar anderen vinden het wel lastig als ze niet weten waar ze aan toe zijn. Je moet hier dus ook meer werk in steken, bijvoorbeeld door verschillende stages te lopen of door naar een voorlichtingsdag of carrièrebeurs te gaan.

Kies een passende vervolgstudie

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je na een afgeronde (mbo) opleiding weet welke vervolgstudie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

MBO naar HBO: Let op de valkuilen

Er zijn elk jaar heel veel mbo’ers die de switch maken naar het hbo. Dit is vaak een goede keuze, en het heeft zeker een positief effect op je carrière. Maar je moet je wel beseffen dat dit vaak een grote stap is. Er zijn gewoon een aantal valkuilen waar je goed op moet letten. Want als je dat niet doet, moet je misschien halverwege stoppen met je studie, en dat is erg zonde.

Houd dus goed rekening met alle valkuilen die we hier hebben genoemd. Want als je dat doet, weet je zeker dat je goed voorbereid bent. Zo kan je met plezier en gemak beginnen aan je nieuwe opleiding. Veel succes en vergeet niet om je in te schrijven!

Tagged with →