Je hebt je ingeschreven voor een studie die toch iets te ver van huis is, wat doe je dan? Veel studenten besluiten om dan op kamers te gaan wonen in de stad of nabije omgeving van hun studie. Er komt heel veel kijken bij het op kamers wonen, en daar ga ik het vandaag met jullie over hebben! Ga je op kamers? Hieronder vind je de 5 stappen voor een optimale voorbereiding.

Stap 1: Een studentenkamer zoeken

Het klinkt misschien wel logisch in de oren, maar toch is het lastiger dan je denkt. De grootste tip die ik je hierover kan meegeven is om op tijd te beginnen met de grote zoektocht naar een studentenkamer. Jij bent namelijk, helaas, niet de enige die besloten heeft om op kamers te gaan wonen. Rond de zomer (juli en augustus) en rond februari komen er veel kamers vrij, omdat studenten dan veelal zijn afgestudeerd en hun studentenstekkie verlaten.

“De zoektocht naar een studentenkamer is lastiger dan je denkt.”

Er zijn een aantal handige manieren die het je een stuk makkelijker maken om een studentenkamer te vinden. Er zijn websites waar advertenties op worden geplaatst, zoals Kamer.nl, Kamertje, maar ook websites als Pararius bieden vaak studentenkamers aan. Houd er wel rekening mee dat dit soort sites vaak geld vragen voor een abonnement.

Tip! Wat tegenwoordig ook vaak gebruikt wordt, is de kracht van Social Media. Je kan bijvoorbeeld je vrienden en familie een oproep laten plaatsen op al hun Social Media kanalen met de melding dat jij op zoek bent naar een kamer. Hierdoor bereik je automatisch een breed netwerk die wellicht iets voor je weten.


Je kan Facebook ook inzetten voor het zoeken naar een studentenkamer. Er zijn verschillende pagina’s die speciaal zijn aangemaakt en waar studentenkamers op worden aangeboden. Zoek je bijvoorbeeld een studentenkamer in Utrecht? Dan heet die Facebookpagina “Kamer in Utrecht”. Het is heel simpel om zo’n soort zoekopdracht op Facebook uit te voeren en via zo’n pagina je oproep te plaatsen en/of te reageren op de geplaatste advertenties.

Je moet overigens wel rekening houden met het feit dat jij, helaas, niet de enige bent die op zoek is naar een kamer. Daarom is het belangrijk dat je vaak en effectief reageert op advertenties. Schrijf je op zoveel mogelijk websites in en abonneer je op zoveel mogelijk Facebookpagina’s. Reageer op alle advertenties die je tegenkomt in jouw prijsklasse (zie het kopje financiën voor meer informatie).

Het is belangrijk om een leuk, uitnodigend verhaal over jezelf te schrijven, zodat de studenten die al in het studentenhuis wonen, gelijk een leuk beeld van jou krijgen en jou willen uitnodigen voor een kamer bezichtiging, want dat is gelijk stap twee.

“Yes! Na een eindeloze zoektocht komt er een positieve reactie binnen, je hebt een kamerbezichtiging!”

Ingerichte studentenkamer

Stap 2: Een kamer bezichtiging

Yes! Na een eindeloze zoektocht komt er eindelijk een positieve reactie binnen met het nieuws dat je langs mag komen op bezichtiging. Hartstikke spannend natuurlijk, vooral je allereerste bezichtiging voor een studentenkamer. Maar wat kan je verwachten en waar moet je rekening mee houden?

Wat ik vaak heb meegemaakt tijdens mijn zoektocht naar de perfecte studentenkamer, is dat de huidige bewoners van het studentenhuis vaak meerdere mensen tegelijk uitnodigen. Dit scheelt veel tijd voor de bewoners, maar daardoor krijgen ze ook al snel een duidelijk beeld van meerdere kandidaten. Twee vliegen in één klap. Het klinkt eng, want er zijn ‘tegenstanders’, maar dat is het niet!

Laat jezelf van je beste kant zien, zorg dat je er verzorgd uitziet en wees gewoon lekker jezelf. Doe jezelf niet voor alsof je iemand anders bent. Zorg dat je meerdere bezichtigingen hebt lopen, zodat je altijd een back-up achter de hand hebt.

Stap 3: Verhuizen!

Na het meest geweldige nieuws dat je eindelijk een studentenkamer gevonden hebt en dat het echte studentenleven kan beginnen, kan het verhuizen beginnen! Je hebt natuurlijk al talloze keren over de inrichting van je studentenkamer nagedacht en bent wellicht al op roadtrip naar de IKEA geweest om goedkope spullen in te slaan.

“Het is handig om de verhuizing goed door te spreken met je ouders.”

Het is handig om de verhuizing goed door te spreken met je ouders. Want, hoe ga je zo’n grote verhuizing plannen? Huur je een verhuis bus/vrachtwagen, of gaan je ouders en jij met hun, op dat moment, veel te kleine auto talloze keren op en neer rijden? De antwoord op deze vragen is natuurlijk volledig afhankelijk van waar je ouders zin in hebben.

Tip! Bij het huren van een busje of vrachtwagen is het handig om bij meerdere aanbieders de prijs én voorwaarden te vergelijken. Op die manier bespaar je meestal al flink veel geld.

Denk van te voren al na over een efficiënte inrichting over je kamer. Hoeveel vierkante meter is de kamer? Is de kamer hoog (voor een eventuele hoogslaper)? Zijn de muren nog mooi wit of moet je de muren eventueel een nieuw likje verf geven? Als je niet al te veel geld wilt uitgeven aan bijvoorbeeld muurverf, dan raad ik je aan om eens naar de Action te gaan, want daar kan je veel dingen extra goedkoop inslaan!

Wat ook belangrijk is, en wat je absoluut niet mag vergeten, is dat je je moet inschrijven bij de gemeente van je nieuwe studentenstad! Maar je moet ook je adres wijzigen bij andere instanties, denk aan DUO, je zorgverzekering, de bank, je tijdschriftenabonnement en ga zo maar door. Niet te vergeten: het is ook belangrijk om op te zoek te gaan naar een nieuwe huisarts, apotheek en tandarts in je studentenstad. Daardoor kun je altijd bij de dokter terecht en kun je bij je nieuwe apotheek gewoon je medicijnen ophalen, dat scheelt weer reizen naar je ouders.

Stap 4: Je studentenkamer inrichten!

Yes, eindelijk zijn ál je spullen overgebracht naar je eerste studentenkamer, nu kan het fijne studentenleven pas écht beginnen! Nu je officieel verhuist bent is het ook gelijk tijd om je kamer in te gaan richten, het fijnste gedeelte van het hele verhuisgebeuren.

Kijk goed naar de oppervlakte van je kamer en naar de plek waar je bed het beste past. Want, je bed neemt nu eenmaal veel ruimte in beslag. Hetzelfde geldt voor de kledingkast. Zodra alle belangrijke, en grote, meubels op de juiste plek staan, kun je aan de slag met de accessoires, de finishing touch van de kamer!

Heb je niet veel geld, maar wil je toch je kamer naar wens inrichten? Kijk dan eens bij winkels als de Action, IKEA (deze winkel heeft zelfs een koopjeshoek, nóg goedkoper dus!) en de Blokker, want ook daar heb je veel leuke, betaalbare spullen. Voor grotere dingen, zoals bijvoorbeeld een (slaap)bank, kun je het beste kijken op sites als Marktplaats , daar wordt heel veel op aangeboden voor verschillende prijzen. Iets overkopen op Marktplaats is eigenlijk een win-win situatie: jij koopt voor een prikkie het item wat jij heel graag wilt hebben, en de verkoper is eindelijk van het item af. Daarom zal een verkoper op Marktplaats nooit super veel geld vragen.

Ingerichte studentenkamer

Stap 5: Budget berekenen, je financiën regelen

Het allerbelangrijkste van op kamers wonen, is om je budget goed in te gaten te houden. Je weet natuurlijk al hoeveel je studentenkamer kost, maar je moet nog veel meer betalen. Daarom is het heel belangrijk om deze stap goed uit te voeren, want je wilt natuurlijk niet zonder geld komen te zitten.

Maak een overzicht van je inkomsten, denk aan je studiefinanciering, bijbaantje, eventuele financiële steun van je familie en zorgtoeslag. Het is ook belangrijk om je uitgaven goed in de gaten te houden, door dat te doen weet je hoeveel geld je al hebt uitgegeven, wat je nog moet betalen en hoeveel geld er uiteindelijk overblijft.

“Maak een kasboek, waar je al je inkomsten en uitgaven in bijhoudt.”

Aan uitgaven, en dus vaste lasten, moet je denken aan: de huur van je kamer, studieboeken en collegegeld (als je ouders dit niet voor je betalen), vervoer; voor als je in de weekenden naar bijvoorbeeld je ouders wilt gaan en je studenten OV niet geldig is, ontspanning, uitgaan, sporten, de boodschappen; ook heel belangrijk, je zorgverzekering en je telefoon.

Daarnaast is het handig om maandelijks een bepaald bedrag te sparen die bestemd kan zijn voor verschillende doeleinden. Het is natuurlijk hartstikke leuk om maandelijks te shoppen, maar of je bank rekening daar blij van wordt is nog maar de vraag. Als je een spaarrekening aanmaakt voor het shoppen en een leuk doel voor ogen hebt, bijvoorbeeld dat je die ene tas wilt kopen, dan zul je merken dat sparen eigenlijk hartstikke leuk is!

Tip! Het is handig om een soort kasboek bij te gaan houden. Dit is heel simpel; je koopt een schrift, schrijft er al je inkomsten voor de komende maand in, bewaart álle bonnetjes van je uitgaven (ja, ook van die koffie bij de Kiosk van €2) en gaat aan het einde van de maand kijken waar je al je geld aan hebt uitgegeven. Door dit kasboek bij te houden, zul je inzicht krijgen in je bestedingspatroon en kan je zien wat je aan het einde van de maand zoal overhoudt. Wellicht kom je dan zelfs tot de conclusie dat je in het vervolg beter kunt besparen op die koffie bij de Kiosk, of op de lunch bij de bakker door je eigen brood mee te nemen.