In ‘de Studiekeuze van…’ vertellen jongeren hoe ze hebben ontdekt welke studie het beste bij hun past en over de studie die ze nu volgen.

Geert maakte een verkeerde studiekeuze op het mbo en heeft erg getwijfeld om te stoppen met de opleiding. De mensen in zijn omgeving hebben hem uiteindelijk op een nieuw spoor gezet. Nu volgt hij met veel plezier de opleiding sportacademie.

Hieronder vertelt hij hoe hij zijn studiekeuze heeft aangepakt en wat de studie inhoud. Tot slot heeft Geert een belangrijk advies voor je als je nog niet weet welke studie bij je past.

Wat ging er vooraf aan je studiekeuze?

Op de middelbare school (vmbo-kader leerweg) had ik veel moeite met het leren van toetsen en om huiswerk te maken. Daarom wilde ik een kant op gaan waarbij je handen goed van pas komen en waarbij je niet de hele dag op een kantoor zit. Na het 2e jaar moest je een kant kiezen die jou aansprak. Daarbij had ik al snel de keuze gemaakt dat metaal wel iets voor mij zou zijn.
Dat leek mij wel iets wat ik later ook nog zou gaan doen en waar voldoening in zit.

In het derde en vierde leerjaar waren we 15 uur in de week bezig met werkstukjes maken dit vond ik natuurlijk super leuk! In mijn examenjaar moesten wij in de praktijk een werkstuk maken, dit ging me vrij gemakkelijk af. Maar ik had erg veel moeite met de theorie van het vak. Gelukkig ben ik wel geslaagd!

Had je al een specifieke studie op het oog?

Dat wist ik natuurlijk al: een MBO opleiding allround constructie werker (BBL) want daar hoef je geen huiswerk te maken en kan je lekker met je handen gaan werken in de metaal.

Deze studie duurt 3 jaar. Het eerste jaar vond ik echt super leuk en had het erg naar mijn zin. Ik had leuke klasgenoten en alles verliep vlekken loos. Maar op de helft van het tweede studiejaar kwam corona en kwam bijna iedereen thuis te zitten.

“In die tijd ben ik erg gaan twijfelen of deze studie wel echt bij mij past en het antwoord was nee!”

Hier had ik veel moeite mee. Ik had geen sociale contacten meer met mijn leeftijdsgenoten omdat ik 5 dagen in de week moest werken met oudere mensen op mijn stageplek. In die tijd ben ik erg gaan twijfelen of deze studie wel echt bij mij past en het antwoord was nee!

In het derde jaar heb ik daarom ook heel erg getwijfeld om te stoppen met de opleiding. Gelukkig heb ik dit wel afgemaakt maar met veel tegenzin.

studiekeuze allround constructie werker mbo

Maar welke studie past dan wel bij jou?

Dat was de grote vraag. Ik wist nu dat metaal niks voor mij is en dat ik daar niet meer veder in wilde.

Maar ga ik een tussenjaar nemen of een andere studie volgen? Dit was echt moeilijk om te beslissen vooral omdat we allemaal thuis zaten en we niks konden doen omdat alles dicht zat.

Meestal is het idee van een tussenjaar om erachter te komen wat je wel wilt of om te gaan reizen of leuke dingen te gaan doen met vrienden of familie. Vanwege corona en alle beperkingen was dit helaas niet mogelijk. Het leek me ook helemaal niks om elke dag verveeld thuis te zitten. Daarom had ik al snel de keuze gemaakt dat een andere studie de beste keuze was maar wat?

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Hoe heb je je nieuwe studiekeuze aangepakt?

Om erachter te komen welke studie ik wilde doen, ben ik op internet naar verschillende studies gaan kijken en wat mij aansprak. Ik heb ook veel ervaringen gelezen van studenten die het zelfde probleem hadden na een verkeerde studiekeuze.

Daarnaast heb ik aan vrienden en de familie de vraag gesteld: “wat past nou echt bij mij?” Hier kwam uit dat een sport opleiding wel iets voor mij is. Toen de mensen in mijn omgeving dat zeiden, ben ik goed gaan nadenken of een sport opleiding inderdaad bij mij past. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ze gelijk hadden!

Deze nieuwe richting gaf energie en ik zag alles weer positief in. Toen ik het eindelijk wist, ben ik op internet gaan zoeken naar een sport opleiding bij ons in de buurt. Ik heb een mailtje gestuurd dat ik de studie sport academie wil gaan volgen. Na een paar dagen kreeg ik al bericht dat er plek was maar dat ik wel een motivatie brief moest schrijven en een paar vragen moest beantwoorden.

“Deze nieuwe richting gaf energie en ik zag alles weer positief in”

Nadat ik dit gedaan had, waren ze erg enthousiast over mijn verhaal waarom ik deze opleiding wou gaan volgen en was ik aangenomen! Hier was ik erg bij mee, een paar weken later had ik een kennismakingsdag waarbij je informatie kreeg over de studie en je kleren ging bestellen van de school. De eerste indruk was al gelijk goed het zag er verzorgd uit en er waren leuke docenten.

Wat houd de mbo opleiding sport academie in?

Op deze opleiding ben je veel bezig met hoe je voor een groep moet staan als sport docent. Je leert ook hoe je met verschillende leeftijdsverschillen omgaat en waar je rekening mee moet houden. Je leert ook veel over het menselijk lichaam en hoe je klanten kan helpen met een specifiek doel.

Goed om te weten: In deze studie krijg je ook de mogelijkheid om veel certificaten te halen. Zo kan je in het eerste jaar een bootcamp certificaat halen en een certificaat over obesitas en eetgedrag. Met deze twee certificaten kan je al een sportles geven en iemand begeleiden die bijvoorbeeld wilt afvallen.

In leerjaar twee en drie kan je diploma’s halen om een personal trainer te worden en je kan een certificaat halen voor gymdocent.

Bij deze studie heb je veel kanten die je op kan gaan dat is erg fijn! In de toekomst kun je ook in het werk veld alle kanten op, je kan personal trainer worden fysiotherapeut, zwemcoach, gymdocent, bootcamp trainer en zo heb je nog veel meer beroepen die je kan gaan uitvoeren. Bekijk hieronder ook de video over de opleiding:

Wat is je advies voor andere jongeren die deze studie overwegen?

Als je het leuk vindt om met mensen om te gaan en samen een doel te bereiken is dit echt een opleiding voor jou. Er zit veel afwisseling en diversiteit in de opleiding. Je leert super veel over de sport wereld en over het menselijk lichaam.

studiekeuze Geert Verkeerde studiekeuze

Wat is je advies voor jongeren die moeite hebben met een studiekeuze?

Als je niet weet wat je wilt doen of je hebt het niet naar je zin stel je dan de vraag: “waar wordt ik gelukkig van en wat vindt ik leuk om te doen?”. Sta hier ook wat vaker bij stil.

Het is ook erg belangrijk om je eigen gevoel achterna te gaan en niet te kijken wat jou vrienden doen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je meer gaat twijfelen.

Laat je ook helpen door mensen die meer over studiekeuze weten dit helpt echt!

Als laatste wil ik je meegeven dat je moet genieten van de kleine dingen en alles lekker positief in moet zien. Dan komt altijd alles weer goed!