Een open dag is bedoeld om je een inkijkje te geven in de dagelijkse gang van zaken op een school zodat je kan bepalen of bepaalde studie bij jou past.

De realiteit is dat een open dag over alles behalve de dagelijkse gang van zaken gaat op een school.

Open dagen zijn vooral een showroom, een etalage voor alle prachtige en fantastische opleidingen van een geweldige hogeschool of universiteit. Het is niet voor niks dat er reclame wordt gemaakt op billboards en borden langs de weg om je te lokken naar deze open dagen.

Het belangrijkste doel van een open dag

Je wilt een realistisch beeld vormen van een opleiding om te bepalen of het bij je past, dat is jouw belangrijkste doel. Prik daarom een beetje door de suikerlaag heen die ze op een open dag zorgvuldig voor je opbouwen.

Durf kritisch te zijn en praat met de huidige studenten die de dagelijkse gang van zaken wel kennen

De ballonnen, de gratis catering en de aardige docenten die voor je klaar staan, zijn er niet als je straks 4 jaar of langer zit te zweten in de collegezalen. Durf kritisch te zijn en praat met de huidige studenten die de dagelijkse gang van zaken wel kennen.

Nu ik dat gezegd heb, kan een open dag zeker wel iets toevoegen aan het maken van een passende studiekeuze!

Het is ten eerste belangrijk dat je gericht een open dag bezoekt. Kies één, twee of maximaal drie opleidingen en plan de dag van te voren in. Er is veel informatie en prikkels en dan heb je echt de tijd om je richten op informatie die voor jou waardevol is.

open dag studiekeuze

De 3 beste vragen die je MOET stellen tijdens een open dag

Stel dan in ieder geval de volgende drie vragen aan een docent of huidige studenten van een opleiding die je interessant lijkt om te ontdekken of de studie echt iets voor je is:

1. Als studenten stoppen met deze opleiding, wat zijn dan hun belangrijkste beweegredenen?
Met deze vraag ontdek je de mogelijke struikelblokken en kan je nagaan of deze voor jou ook een probleem kunnen worden. Dit is een goede vraag om door te dringen tot de inhoud van een opleiding en om de rooskleurige sfeer op een open dag te doorbreken.2. Wat voor beroepen/functies bekleden afgestudeerde studenten?
Vooral op brede opleidingen is het soms lastig om concreet te maken waar je nu precies voor studeert. Stel deze vraag ook aan een aantal studenten in hun laatste jaar om erachter te komen wat voor ambities ze hebben met hun diploma. Hiermee ontwikkel je een beeld van de mogelijkheden.


3. Wat zijn de twee belangrijkste gemeenschappelijke kenmerken van studenten op deze opleiding?
De huidige studenten volgen allemaal dezelfde opleiding dus er zijn een aantal overlappende kenmerken. Terwijl je rondloopt, vraag jezelf af: wat zijn dit voor type mensen? Beperk je in eerste instantie tot de twee belangrijkste kenmerken. Als je begrijpt wat de huidige studenten met elkaar overeen hebben, kan je checken of jij ook aan die kenmerken voldoet.

Het gaat over jouw toekomst dus wees niet bang om deze vragen gewoon te stellen! Als je op een open dag assertief bent met deze vragen, kan je een realistischer beeld vormen van de opleiding en beter bepalen of een studie echt bij je past.

“Successful people ask better questions, and as a result, they get better answers.”
– Tony Robins

Laat je tijdens een open dag niet verleiden, bereid je voor met een duidelijk doel en stel bovenstaande drie vragen zodat je zeker weet dat je het maximale uit een open dag haalt.

Gratis Download: de Open Dag Veldgids

open dag bezoeken studiekeuzeDownload nu ook de gratis ‘Open Dag Veldgids’ zodat je je optimaal kan voorbereiden en het maximale uit een open dag haalt.

DOWNLOAD NU

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studieselectie op basis van je belangrijkste passies en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE