In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen. Naomi had na het behalen van haar mbo diploma moeite om een passende hbo studie te kiezen.

Ze besloot om een tussenjaar te nemen, ging aan het werk in een bakkerij en nam de tijd om uit te zoeken welke vervolgopleiding het beste bij haar past.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Het was juni 2015. Daar stond ik, met mijn mavodiploma in mijn hand en de Nederlandse vlag wapperend aan het huis, niet wetende wat de toekomst mij zou gaan brengen. De confetti gooide ik (voor de foto) in de lucht, denkend aan wat mijn docenten mij meegaven:

“Kies iets waar je goed in bent, maar vooral ook iets dat je echt leuk vindt”

Welke opleiding ben je gaan volgen?

Het was september 2015. Mijn eerste schooldag op het mbo. Ik had gekozen voor de opleiding Onderwijsassistent omdat ik dacht dat dit wel bij mij zou passen. Vol goede moed begon ik eraan, maar al snel bleek dat de praktische kant van deze opleiding niet voor mij was weggelegd.

Hoe erg ik ook mijn best deed, elke maandagochtend begon ik weer met tegenzin aan de nieuwe school- en stageweek. Vooral op stage had ik het echt niet naar mijn zin.

“Ik ben niet iemand die vol zelfvertrouwen voor een groep staat en ik vond het toch best lastig om hier de leiding over te nemen”

Ik ben niet iemand die vol zelfvertrouwen voor een groep staat en ik vond het toch best lastig om hier de leiding over te nemen. De theoretische kant van de opleiding vond ik daarentegen wel interessant. Toetsen en verslagen haalde ik zonder er heel veel moeite voor te doen. Maar toch bleef de praktijk een dingetje.

Dat ik hier niet op mijn plek zat was duidelijk, maar ik was wel gemotiveerd om het af te maken. Met deze insteek mocht ik na drie jaar eindelijk mijn diploma in ontvangst nemen. Maar wat ik hierna wilde gaan doen was voor mij een groot vraagteken.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Tientallen gesprekken met mijn ouders, vrienden en studenten verder en ik wist nog steeds niet welke vervolgopleiding ik zou gaan kiezen. Ik besloot om zoveel mogelijk scholen en opleidingen te bezoeken waarna ik mijn keuze wel overwogen kon maken. Ook heb ik verschillende studiekeuzetesten gemaakt, maar helaas mocht dat ook niet baten.

Voor mezelf had ik op dat moment de keuze eigenlijk al gemaakt. Ik wilde een tussenjaar nemen, maar wist niet zeker of mijn ouders dit ook een goed idee zouden vinden. Gelukkig stonden zij hier positief tegenover, maar wel met de voorwaarde dat ik dat jaar goed zou gebruiken om erachter te komen wat ik echt leuk vond en dat ik niet stil ging zitten, maar ging werken.

Hier was ik het mee eens en ik dacht na over hoe ik mijn tussenjaar wilde invullen. Ik had niet de behoefte om naar het buitenland te gaan, dus ik besloot een baantje te zoeken in mijn eigen dorp.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Het was september 2018, precies drie jaar geleden begon ik aan mijn mbo-opleiding, maar nu was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik begon aan mijn eerste werkdag bij de bakkerij bij ons in het dorp. Licht gespannen reed ik ernaartoe, om vervolgens met mijn nieuwe collega’s en in een vreemde werkomgeving mijn plekje te gaan vinden.

Ik kwam terecht in een werkplaats waarin ik meteen overspoeld werd door allerlei overheerlijke geuren, zo’n geur waarvan je spontaan trek krijgt in broodjes, gebakjes en al het andere lekkers waarvan het eigenlijk beter is dat je er niet te veel van eet.

tussenjaar naomi werken bakkerij

En is het ook gelukt om een hbo studie te kiezen in je tussenjaar?

Naast het werken was het nog steeds mijn doel om een geschikte studie te vinden. Ik heb dat jaar voor de tweede keer veel open dagen bezocht en ook veel verschillende studies met elkaar vergeleken.

Ik ben iemand die perfectionistisch is, het leuk vind om creatief bezig te zijn, niet alleen in taal maar ook met beelden en ik vind het leuk om anderen te helpen. Met deze dingen in mijn achterhoofd bleven er uiteindelijk twee studies bij mij hangen: Logopedie en Communicatie. Twee totaal verschillende richtingen. De ene heel compact en de andere heel breed, maar beiden leuk, interessant en passend bij mij.

Bij logopedie leek het me leuk om een ander te helpen met een spraakprobleem, wat zij zelf niet op kunnen lossen. Bij communicatie leek het me weer heel leuk om mijn creatieve kant te uiten door teksten te schrijven en vraagstukken op te lossen binnen de communicatiewereld.

hbo studie communicatie naomi

Welke studie ben je gaan volgen na je tussenjaar?

Na heel lang twijfelen heb ik uiteindelijk gekozen voor Communicatie. Dit leek me toch meer de studie die mij in de toekomst gelukkig zou maken en waar ik lang plezier mee zou hebben. En dat is wat ik op dit moment doe. Ik ben nu 20 jaar en ik zit in het eerste jaar van de hbo-studie Communicatie op de Hogeschool in Rotterdam.

Ik heb voor het eerst het gevoel dat ik echt op mijn plek zit. Wat ik in de toekomst precies wil gaan doen, weet ik nog niet. Maar ik weet wel dat ik deze studierichting leuk vind en dat is voor mij op dit moment het belangrijkste.

hbo studie rotterdam naomi

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in je tussenjaar?

Ik heb in mijn tussenjaar vooral geleerd dat het soms verstandig is om de tijd nemen voor belangrijke beslissingen.

Als ik er achteraf aan terugdenk heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze. Op dat moment was het een gok, maar ik ben heel blij dat ik op het juiste moment een tussenjaar heb genomen. Ik had tenslotte een mbo-diploma en ik was er op dat moment niet klaar voor om een keuze te maken en te beginnen op het hbo.

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Kortom, een verkeerde studiekeuze maken kan, maar leer ervan om vervolgens wel de juiste te maken. Twijfel je net als ik over de juiste studierichting? Neem een tussenjaar en gebruik dat jaar om erachter te komen wat je leuk vindt en wat je graag zou willen. Bezoek veel open dagen, vergelijk studies met elkaar en ga eventueel proefstuderen.

Gebruik je tussenjaar wel nuttig door te gaan werken of nieuwe ervaringen op te doen en richt je vervolgens op het maken van de juiste studiekeuze. Mij heeft het in ieder geval enorm geholpen!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN