In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Guusje besloot om na het behalen van haar havo-diploma om een tussenjaar te nemen. Ze ging full-time modellenwerk doen in het buitenland. Ze heeft op deze manier werken en reizen in haar tussenjaar gecombineerd.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

In 2018 ben ik geslaagd voor mijn havo eindexamens. Dat is alweer een tijdje terug. Tijdens de laatste jaren van mijn middelbare school had ik voor mezelf al besloten om een tussenjaar te nemen. Ik deed toen al een jaar of twee modellenwerk en wilde dit na mijn examens full time gaan doen.

“Ik zag het vooral als een leuke kans om mezelf te ontwikkelen en geld te verdienen.”

Het plan om te werken en te reizen had ik al een hele tijd in mijn hoofd en daar wilde ik vol voor gaan. Bovendien kon ik geen studie vinden waar ik helemaal zeker van was en zag ik het niet zitten om weer een aantal jaar naar school te gaan. Ik zag het vooral als een leuke kans om mezelf te ontwikkelen en geld te verdienen.

Het was niet gelukt om de juiste studie te kiezen?

In de afgelopen jaren heb ik een aantal open dagen van scholen bezocht en mezelf ingelezen over studies die mij interessant leken. Echter lukte het niet om een studie te vinden waar ik echt zeker van was. Voor mij is het wel beter geweest om te wachten, zodat ik uiteindelijk een keuze maak waar ik helemaal achter sta.

“We moeten toch de rest van ons leven nog werken”

Als je geen studie kan kiezen, is een tussenjaar nemen echt niet verkeerd. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je jaar (of jaren) op te vullen en het geeft je meer tijd om de juiste beslissing te maken over een mogelijke vervolgstudie. Naar mijn mening hoeft het niet allemaal zo snel mogelijk, we moeten toch de rest van ons leven nog werken, haha.

reizen milaan tussenjaar guusje

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Toen ik klaar was met de middelbare school was ik 16 jaar oud. Toen wilde ik meteen weg om te reizen. Eerst heb ik in Amsterdam gewoond voor een tijdje en daarna ben ik voor het eerst twee maanden weg gegaan. Dat was mijn allereerste trip, naar Istanboel, Turkije. Het full time werken was iets nieuws en spannends.

In die tijd heb ik ontzettend leuke mensen ontmoet en met bijzondere mensen gewerkt, maar heb uiteindelijk bijna alles alleen moeten doen. Er werd ook wel verwacht dat ik voor mezelf kon zorgen. Op die manier word je ontzettend snel zelfstandig en leer je veel over jezelf en de wereld om je heen. Het waren een aantal wilde maanden waar ik hard gewerkt heb en veel heb geleerd.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je jouw tijd in het buitenland ervaren?

In eerste instantie wist ik echt niet wat me overkwam, ik verbleef die tijd in een appartement met een stuk of vijf andere modellen die daar ook modellenwerk deden. Ze kwamen overal en nergens vandaan. Er werd continue Russisch en Zuid Afrikaans geschreeuwd door het hele huis dus ik kon mijn moeder aan de telefoon alleen verstaan als ik op het balkon ging staan.

“Het is dus niet bepaald het fancy leven in een enorme villa”

Dat, en de gigantische bende waar ik in stapte zodra ik na een werkdag thuis kwam waren een aantal minpunten maar maakten het ook juist een bijzondere ervaring. Bovendien heb ik ook een aantal scheldwoorden geleerd in het Russisch dus dat was ook nog ergens goed voor.

Het is dus niet bepaald het fancy leven in een enorme villa wat we op televisie te zien krijgen en waar we allemaal als prinsesjes behandeld worden.

Het is voornamelijk wachten in de casting rij en op naar de volgende zes castings van de dag. Op werkdagen sta je vroeg op en ben je de hele dag bezig. Het is niet altijd easy peasy maar ook dat heeft veel geleerd en veel bijzondere herinneringen gebracht.

reizen zuid amerika tussenjaar guusje

Wat heb je de rest van jouw tussenjaar gedaan?

De rest van het jaar heb ik opgevuld met andere trips voor modellenwerk. Voornamelijk in Europa. In 2019 ben ik naar Milaan geweest voor een half jaar en naar Zuid Amerika voor een aantal maanden.

Dat was een van de meest bizarre reizen die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt. Een hele nieuwe cultuur en ver weg van huis. Gelukkig was er een goede vriendin er ook voor werk en konden we samen dingen ondernemen.

Ik heb toen een maand in Santiago gewerkt en een maand in Buenos Aires. Tussendoor heb ik korte tripjes gemaakt naar o.a. Colombia. Het was voornamelijk hard werken maar ik heb ook echt mijn ogen uitgekeken. Vooral als de beelden geschoten worden op een locatie in de natuur, zo zie je nog eens wat. Het was toen ook zomer in Zuid Amerika en winter in Europa, win win.

Op sommige dagen voelde het bijna als vakantie en kon ik met mijn huisgenootjes de stad in gaan en leuke dingen doen.

Elke reis die ik heb gemaakt is anders verlopen, van tevoren kon ik niet weten wat er te wachten stond en juist dat heeft het zo leuk gemaakt. Het is totaal niet te vergelijken met andere baantjes omdat er geen zekerheid is op hoeveel en waar je gaat werken. Je neemt continue een risico en of het goed wacht is maar afwachten.

Heb je inmiddels ook een studiekeuze gemaakt?

Op dit moment zit ik in mijn derde (en laatste) tussenjaar en de situatie is net wat anders i.v.m. Covid-19. Ik weet niet of ik beter een andere keuze had kunnen maken, om bijvoorbeeld dit jaar al te beginnen aan een studie.

Elke keuze heeft zo zijn voor en nadelen. Dit biedt ook wel de mogelijkheid en tijd om na te denken over de studie die ik graag zou willen kiezen en waar ik die zou willen volgen.

Ik heb er geen spijt van dat ik een tijd niet naar school ben geweest. Ik heb op andere manieren kunnen leren en ontwikkelen. Alleen heb ik wel de keuze gemaakt om volgend jaar te beginnen aan de studie journalistiek en daar heb ik ook ontzettend veel zin in.

De aankomende maanden houd ik mezelf vooral bezig met het volgen van online cursussen en modellenwerk en daarna vind ik het mooi geweest.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Ik ben van mening dat je kan leren op honderden verschillende manieren, niet alleen via een studie. Vooral als je niet zeker bent van een studie die je wilt doen is een tussenjaar een hele goede optie. Of als je simpelweg niet klaar bent voor een studie en liever een baantje neemt voor een jaar.

Alles gaat op je eigen tempo en als je zelf voelt dat je er niet klaar voor of niet zeker van bent dan hoeft het niet.

Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom je een tussenjaar kan nemen en een heleboel verschillende opties die aansluiten bij jouw interesses. Ik kan een tussenjaar zeker aan iedereen aanraden. Om een mooie reis te maken of om bijvoorbeeld te werken. Het is allemaal mogelijk. Succes!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN