Als je eindexamen doet op het VWO bestaat de ‘stille’ verwachting dat je WO (universiteit) moet gaan doen. Alsof het zonde is om met een VWO diploma HBO te gaan studeren. Deze verwachting is ‘stil’ omdat deze niet expliciet wordt uitgesproken door je ouders, vrienden of docenten maar wel subtiel aanwezig is.

Waarom heb je tenslotte het hoogste niveau (VWO) gedaan op de middelbare school om daarna te kiezen voor een lager niveau (HBO)?

Stille Verwachtingen omdat je VWO hebt gedaan

Een passende studiekeuze gaat ook over het onderzoeken van deze ‘stille’ verwachtingen en de invloed hiervan op jouw keuzeproces. Als je beter past op het HBO maar je ervaart de druk om toch te kiezen voor WO dan breng je jezelf uiteindelijk in de problemen.

Na het behalen van mijn VWO diploma heb ik bewust gekozen voor het volgen van een HBO opleiding. Ik ben praktischer ingesteld en de theoretische en wetenschappelijke inhoud van het WO past minder goed bij mij. Ik zag het meer zitten om op het HBO in projecten met anderen samen te werken naar een concreet doel in plaats van onderzoek te doen.

Als je VWO doet, is het dus goed om eerst voor jezelf te bepalen wat beter bij je past. Laat je daarin niet teveel leiden door de verwachtingen uit je omgeving. Blijf bij jezelf. Laten we een kijkje nemen naar de belangrijkste verschillen.

Verschillen HBO en WO

De 11 belangrijkste verschillen tussen HBO en WO

HBO WO
Gericht op de arbeidsmarkt Gericht op de wetenschap
Verbreding Verdieping
Bachelor in 4 jaar Master in 6 jaar
Gericht op de praktijk Gericht op de theorie
Ontwikkeling van competenties Leren voor een vak
Normaal studietempo Hoog studietempo
Groepsverband Individueel
Verplichte stage Vrijblijvende stage
Meer controle Meer vrijheid
Uitvoerende functies Management/Onderzoek functies
Duidelijk beroepenbeeld Onduidelijk beroepenbeeld

Bekijk hieronder ook de video van studenten die vertellen waarom ze hebben gekozen voor het hbo na het vwo:

Waarom zou je als vwo’er een HBO opleiding overwegen?

Met deze verschillen in het achterhoofd zijn er een aantal redenen waarom je als vwo’er voor het HBO kan kiezen:

  • Je bent praktisch en resultaatgericht ingesteld en je bent minder geschikt voor onderzoek, statistiek en wetenschap.
  • Je werkt graag in projecten samen aan één doel in plaats van je alleen te verdiepen in een onderwerp.
  • Vier jaar studeren is lang genoeg. Je wilt na vier jaar studeren aan het werk.
  • Je hebt een leuke en interessante HBO opleiding gezien waar je enthousiast van wordt.

Jij zit straks vier jaar of langer op de fiets en in de trein en het belangrijkste is dat je zelf nadenkt en afweegt waarom je wel of niet wilt studeren op de universiteit. Laat je daarin niet (teveel) leiden door de verwachtingen vanuit je omgeving omdat je nu eenmaal een VWO diploma hebt gehaald.

Als je twijfelt, is het goed om zowel op een hogeschool als een een universiteit eens een open dag te gaan bezoeken zodat je een goed beeld krijgt van de verschillen.

Aansluitende master na je hbo bachelor

Goed om te weten! Als je kiest voor een HBO studie sluit je daarmee zeker niet de weg af naar de universiteit. Het één sluit het ander niet uit. Zodra je een HBO studie afrondt, behaal je een bachelor diploma. Met dat bachelor diploma kan je altijd nog kiezen voor een aansluitende master.

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past en een verkeerde keuze voorkomt.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Tagged with →