De tijd van open dagen is weer begonnen. Ieder jaar kan je in deze periode open dagen bezoeken van mbo-scholen en hogescholen om een zo goed mogelijke studiekeuze te maken.

Het is zeker aan te raden deze open dagen met je kind te bezoeken. En gelukkig kan je ook weer echt naar de scholen toe en hoeft het niet online!

Mijn dochter zit op het moment in het derde jaar van haar Mbo studie Sociaal Werk en wil heel graag hierna de Hbo variant van deze studie doen Social Work. Ze hoeft dus geen studiekeuze meer te maken, omdat ze zeker weet wat ze wil. Ze moet echter wel een andere hele belangrijke keuze maken, namelijk op welke hogeschool ze deze studie wil doen.

Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige op het gebied van open dagen dus ik geef je in deze blog graag wat tips hoe je kind zoveel mogelijk uit een open dag kan halen om niet alleen de juiste studiekeuze te kunnen maken, maar ook om de juiste school te kiezen.

De sfeer van de school proeven

Zodra je een school binnenkomt merk je vaak meteen of de sfeer en het gebouw je kind aanspreekt. De hogeschool die ik als eerste bezocht met mijn dochter vond ze helemaal niks.

Ze vond het gebouw niet fijn, de docenten waren al een beetje op leeftijd en de studenten waren ook niet haar types. Ondanks dat de stad waar de school lag heel leuk was en de reistijd het kortst, vergeleken bij de andere scholen die op haar lijstje staan, kiest ze ervoor om niet op deze hogeschool te gaan studeren. Voor haar gaf het gebouw en de sfeer op de school hiervoor de doorslag.

meeloopdag bezoeken hogeschool

Nog geen studiekeuze gemaakt?

Op de begane grond vind je tijdens de open dagen vaak algemene informatie van de studies die op die betreffende locatie te volgen zijn. Dit is meestal in de vorm van een soort informatiemarkt.

Let op! Iedere MBO-school en Hogeschool heeft haar eigen studies, dus je kunt niet op iedere school dezelfde studies volgen. Kijk dus van tevoren goed op de websites van de scholen die je kind wil bezoeken.

Gaat je kind nog helemaal blanco de open dag in dan is het handig om eerst naar de informatiemarkt met algemene informatie over de verschillende studierichtingen te gaan. Daar staan vaak docenten die je van alles over de studie kunnen vertellen. Ook krijg je een folder mee zodat je kind het thuis nog een keer allemaal goed kan doorlezen.

Als je kind na het bezoek van de algemene informatie een paar studies heeft waarvan hij of zij denkt, ‘dat lijkt me wel wat’, dan kan je naar een van de gangen in de school waar je nog meer informatie krijgt over de studie. Daar staan dan ook altijd studenten en docenten, je kunt er boeken inzien, voorbeelden van stages bekijken en deelnemen aan een informatiebijeenkomst over de betreffende studie.

Het is dan het handigst om eerst de informatiebijeenkomst te volgen zodat je kind gericht vragen kan stellen aan de studenten en docenten. Vooral de gesprekken met studenten zijn heel interessant. Laat je kind eventueel vragen opschrijven die het aan de studenten wil stellen. Handige vragen om te stellen zijn vragen over bijvoorbeeld de vakken die je krijgt, de stages en studiedruk, maar ook vragen over de studievereniging of het op kamers gaan.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Inschrijven voor een informatiebijeenkomst

Bij het inschrijven voor de open dag, wat je bij iedere MBO of Hogeschool wel moet doen, kan je soms al aangeven in welke studierichtingen je geïnteresseerd bent. Dan kan je je namelijk gelijk inschrijven voor de informatiebijeenkomst over deze studie. En dat is ook zeker aan te raden.

In een informatiebijeenkomst wordt van alles verteld over de betreffende studie, meestal door docenten en studenten. Als je kind helemaal blanco naar de open dag gaat en echt niet weet wat hij of zij wil, kan je meestal ook ter plekke aanschuiven bij een informatiebijeenkomst. Al hebben we nu natuurlijk door de aangescherpte coronarichtlijnen wel weer te maken met een maximum aantal mensen bij elkaar.

Meeloopdag bezoeken

Tijdens een open dag ziet de hogeschool er anders uit dan op normale doordeweekse dagen. Het is natuurlijk een dag waarop de school er extra leuk uit wil zien om nieuwe studenten te werven.

Daarom raad ik zeker aan om je kind zich te laten inschrijven voor een meeloopdag. Mijn oudste dochter twijfelde tussen twee studies en twee hogescholen, maar door de meeloopdag is ze erachter gekomen welke studie ze op welke school wil doen.

Je krijgt tijdens zo een meeloopdag een heel goed beeld van de studie en de school omdat je er op een normale dag bent en een paar lessen volgt.

Vaak kan je je op de open dag al inschrijven voor een meeloopdag en anders staat het in ieder geval op de website van de school vermeld wanneer de meeloopdagen zijn en hoe je je moet aanmelden.

informatiebijeenkomst bezoeken hogeschool

Tweede open dag bezoeken

Vaak kun je open dagen bezoeken in oktober/november maar ook in januari/februari. Twijfelt je kind nog, dan zou ik zeker adviseren nog een open dag te bezoeken. Het is een belangrijke keuze die je kind moet maken dus het is belangrijk om deze keuze goed overwogen te maken.

Ook zou ik adviseren om al op tijd te beginnen met het bezoeken van open dagen. Bijvoorbeeld al in 3 Vmbo of 4 Havo. Zeker als je kind veel studies leuk vindt of juist helemaal niet weet wat hij of zij wil studeren.

En help je kind daarbij, want de open dagen en studiekeuze zijn vaak niet ‘top of mind’ bij 15- tot 17 jarigen. Die zijn met hele andere dingen bezig. Ik ben op een zaterdagochtend echt even met mijn kinderen gaan zitten om samen in te schrijven voor de open dagen en ons te verdiepen in de verschillende studies.

Maak er een uitje van!

Ik maak van het bezoek van de open dagen met mijn kinderen altijd een uitje. De scholen liggen vaak in een leuke stad dus wij gaan ook altijd even de stad in. We zijn zelfs een keer in Leeuwarden terecht gekomen. Ook een erg leuke stad. En natuurlijk brengen we ook altijd een bezoekje aan de kantine want we moeten wel even het eten op school testen.

Mijn tip! Maak er een leuke dag van. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende open dag!

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Tagged with →