De studiekeuze is gemaakt, jullie staan er allemaal voor 100% achter en je kind heeft zich ingeschreven voor de studie van zijn of haar keuze. Het hoofdstuk middelbare school is afgesloten. Nog een paar maanden en dan is het zover, dan gaat een nieuw hoofdstuk beginnen. Dat is spannend zowel voor jullie als ouders als ook voor jullie zoon of dochter. Niemand weet precies wat te verwachten.

Daarom neem ik jullie in deze blog mee naar het leven van een startende student en het hierbij horende leven van de ouders. Ik ga er hierbij trouwens van uit dat alles weer ‘normaal’ is en alle studenten weer naar school kunnen.

“Oeps, weer te laat”

De plaats van studeren is voor de studiekeuze misschien doorslaggevend geweest. De kans is wel groot dat je kind verder moet reizen dan naar de middelbare school. Vaak is dat in het begin echt even wennen. Het is belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken wat de beste manier van reizen is.

Mijn dochter studeerde aan de Hogeschool Inholland in Haarlem en ze is de eerste weken wel een paar keer te laat gekomen omdat ze aansluitingen miste. Op een gegeven moment had ze helemaal door hoe ze het best kon reizen dus kwam ze netjes op tijd.

Kennismakingsactiviteiten
Vaak worden in de eerste weken ook leuke activiteiten georganiseerd zodat de studenten elkaar een beetje kunnen leren kennen. Dit verschilt in een paar dagen in een huisje tot bijvoorbeeld sport- en teambuildingsactiviteiten. De activiteiten zijn bovendien afhankelijk van de studie die je kind volgt.

Nieuwe school, nieuwe vakken, nieuwe mensen, nieuwe stad

De kennismaking met alle nieuwe vakken zal ook wennen zijn die eerste weken van de studie. Super leuk natuurlijk dat je kind met vakken bezig is die gericht zijn op zijn of haar toekomst. Maar je kind zal dit niet altijd zo ervaren en dus ook zeker niet alle vakken leuk vinden.

Het kan zijn dat er op een gegeven moment een klein paniekmomentje komt bij je kind. Door al die nieuwe dingen: nieuwe mensen, nieuwe school, nieuwe vakken, nieuwe stad, kan het zijn dat je kind even onzeker wordt of dit wel de goede keuze was. Maar dat is heel normaal, dus steun je kind hier vooral in, luister naar hem of haar en sleep je kind er doorheen.

Veel, dikke, zware studieboeken

De biologie, geschiedenis en wiskunde boeken van de middelbare maken plaats voor bijvoorbeeld sportpsychologie, anatomie, communicatievaardigheden, marketing of wet- en regelgeving. Meestal zijn dit dikke boeken die aardig wat ruimte innemen in de tas van de student. Het voordeel is wel dat ze vaak niet allemaal in een keer aangeschaft hoeven te worden.

Sommige docenten gebruiken de boeken op de boekenlijsten namelijk helemaal niet. Dus het is handig om wel de boeken van het eerste blok te bestellen en daarna pas de boeken voor het tweede blok. Want dan weet je kind wat het echt nodig heeft. En het zijn vaak niet echt goedkope boeken dus als je daar op kunt besparen is dat wel fijn.

studieboeken eerste jaar studeren

Verschil in contacturen mbo en hbo

Wat mij de eerste periode dat mijn dochter naar de hogeschool ging opviel, was dat ik vond dat ze best weinig lessen had en veel thuis moest doen. Op de universiteit is dat ook zo. Dan heb je bijvoorbeeld een college van 2 of 3 uur, dan 3 uur niets en dan weer een college van 2 uur. Op het mbo zijn het wel langere schooldagen die meer lijken op de middelbare school.

Maar daarbij viel mij weer op dat mijn dochter thuis helemaal geen huiswerk deed. “Dat hoeft ook niet”, zei ze. “Ik heb alles al op school gedaan”. En dat blijkt iets te zijn wat typisch is voor het mbo: de studenten doen bijna alles op school en hebben bijna geen huiswerk, alleen voor de tentamenwerken en voor de projecten die ze vaak in groepjes moeten uitvoeren.

Het tweede wat mij opviel, was dat geen week hetzelfde is. Het vaste rooster wat ik kende van de middelbare school was op het hbo helemaal weg. Ik had de app van Inholland geïnstalleerd op mijn telefoon want ik vond het wel fijn om te zien wanneer ze welke lessen had en dus ook wanneer ze naar school moest. Op deze app kan je ook de resultaten volgen dus dat is ook erg leuk om te zien. Het is eigenlijk vergelijkbaar met Magister.

Studiebegeleiding

Er wordt veel zelfstandigheid verwacht van studenten op het hbo en op de universiteit nog meer. Dat betekent niet dat ze jou als ouder niet meer nodig hebben. In tegendeel. Zeker in het begin hebben ze echt je hulp nodig, bijvoorbeeld bij het plannen en het schrijven van verslagen. Ik help mijn kinderen nog regelmatig met opdrachten voor de studie.

Bij mijn oudste dochter gaat het nu alleen nog om even alles goed nalezen en spelfouten eruit halen. Inhoudelijk kijk ik dan vaak of het een samenhangend geheel is. Mijn jongste moest ik echt heel erg helpen bij het schrijven van verslagen. Dat is iets wat je op de middelbare school niet veel moet doen, dus dat is echt iets wat ze moesten leren en waar ze begeleiding bij nodig hadden.

Eerste jaar: theorie

Bij veel hbo en mbo studies is het zo dat het eerste jaar vooral veel theorie behandeld wordt. Dat is iets waar veel studenten echt even doorheen moeten. Je wilt natuurlijk het liefst je toekomstige vak zoveel mogelijk in het echt oefenen, maar daarvoor moet je eerst belangrijke theorie beheersen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de studiekeuze die je kind heeft gemaakt, maar soms is dat een reden voor studenten om af te haken.

Hier zie ik ook een belangrijke rol voor ons als ouders. Wij kunnen onze kinderen stimuleren om door te gaan, maar we moeten ook realistisch zijn. Als echt de verkeerde studiekeuze is gemaakt, kunnen we helpen om de knoop door te hakken en te stoppen. De reden moet dan uiteraard niet zijn dat de studie te veel theorie omvat.

Tentamenweken: plannen, plannen, plannen

Een jaar is op hogescholen, universiteiten en op het mbo verdeeld in vier blokken van 10 weken. De eerste 8 weken zijn bedoeld als voorbereiding op de tentamenweken die plaatsvinden in week 9 en 10.

Als je kind op de middelbare school altijd op het laatste moment begon met leren, zou ik dat nu echt afraden. De stof is vele malen meer dan op de middelbare school dus kort van tevoren beginnen met leren is niet verstandig.

Het is vooral een kwestie van goed plannen. Studeren is namelijk niet alleen leren voor tentamens, het betekent vooral ook deadlines van projecten. En als je kind in de tentamenperiode verschillende deadlines heeft en ook nog moet leren voor tentamens, dan zullen dat twee hele stressvolle weken worden en bovendien is de kans groot dat de resultaten dan niet geweldig zullen zijn.

studieplanner studeren eerste jaar

Uitgaan

Een heel belangrijk onderdeel waar ik als ouder echt aan moest wennen toen mijn dochters gingen studeren, was het uitgaan. Als ze 18 zijn, mogen ze naar veel meer uitgaansgelegenheden dan als ze 17 zijn dus veel studenten nemen het er dan echt van.

Dat betekent in het geval van mijn oudste dochter tot ongeveer 22.00 uur thuis chillen en optutten, dan naar vrienden toe om in te drinken en dan rond 23.30 uur naar een club waar ze tot zeker 4 a 5 uur blijven. Tegen de tijd dat het weer licht wordt, komt ze thuis. Dat is bij mij zeker niet ieder weekend zo, maar ik ken studenten die dit wel ieder weekend doen.

Studeren is het begin van de weg naar zelfstandigheid

Het eerste jaar van de studie van je kind is zeker in het begin dus echt even wennen omdat het zo compleet anders is dan de middelbare school. Dit geldt vooral voor het hbo en de universiteit. Het mbo lijkt nog het meest op de middelbare school. Het mooie aan studeren vind ik ook dat je je kind echt ziet groeien, van middelbare scholier naar student. Er wordt heel veel zelfstandigheid van hen verwacht en dat maakt ook dat je ze ziet uitgroeien naar jonge, zelfstandige volwassenen en dat is heel mooi om te zien.

De juiste studie voor uw kind?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.

Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE