De kop van het schooljaar is er af en je kind is inmiddels gewend aan zijn of haar studentenleven. De nieuwe school, de vakken, medestudenten en de manier van lesgeven zijn inmiddels vertrouwd en je kind heeft waarschijnlijk zijn of haar studieritme gevonden.
Na een aantal maanden zal jouw kind ook ongeveer weten wat hij/zij van de studie vindt. Dat kan gaan van ‘super leuk’ tot ‘het gaat wel’ of ‘ik wil stoppen met de studie’.
Het kan dus zo zijn dat de studie helemaal niet bevalt en dat jullie er in deze maanden achter zijn gekomen dat de verkeerde studiekeuze is gemaakt. Dan twijfelt je kind nu waarschijnlijk heel erg om te stoppen met de studie. In deze blog geef ik tips wat je als ouder kunt doen om je kind bij dit proces te helpen en waar je aan moet denken als je kind wilt stoppen met studeren.
Inhoudsopgave
Overweging wel of niet stoppen met een studie
Als je kind twijfelt om te stoppen met de studie is het belangrijk dat je er als ouder achter komt wat je kind niet leuk vindt. Bij sommige opleidingen is het eerste jaar heel theoretisch en moet je daar even doorheen om in het tweede jaar de praktijk in te gaan.
Het kan ook zijn dat je kind het theoretische gedeelte niet leuk vindt, maar het praktische gedeelte, de stage wel. Dan zou ik je kind stimuleren om door te zetten. Want de kans is dan heel groot dat je kind de studie vanaf het tweede jaar wel heel leuk vindt.
Als je kind de studie helemaal niet leuk vindt en bijvoorbeeld de vakken en inhoud van de opleiding heel erg tegenvallen dan is de overweging om te stoppen met de studie helemaal niet zo gek. Het kan heel goed dat je kind erachter is gekomen dat de studie heel anders is dan hij of zij gedacht had en dus heel erg tegenvalt.
Praat er in dat geval goed met je kind over. Ook wat hij of zij niet leuk vindt aan de studie zodat jullie hier rekening mee kunnen houden bij de zoektocht naar de juiste studiekeuze. En dan kan je samen de knoop doorhakken om te stoppen met de studie.
Stoppen met de studie: wat moet je regelen?
Als blijkt dat het inderdaad beter is dat je kind met de studie stopt, zijn er een aantal dingen die je moet regelen:
Gestopt met studeren, en nu?
Voordat je kind gaat stoppen met de studie is het belangrijk samen te praten over wat je kind gaat doen als het gestopt is en dus een (gedwongen) tussenjaar neemt. Voor de coronatijd was reizen nog een goede optie, maar dat is nu veel lastiger en brengt de nodige risico’s met zich mee.
Ik zou adviseren om nog tijdens de studie, dus voordat je kind gestopt is, al op zoek te gaan naar een baantje. Dan weet je kind in ieder geval zeker dat het zich niet hoeft te vervelen en ook niet de hele tijd thuis op de bank gaat hangen. Dat is ook een fijn idee voor jou als ouder. Bovendien is het voor jongeren altijd erg fijn om geld te verdienen.
![tussenjaar mogelijkheden](https://www.studiekeuzemaken.nl/wp-content/plugins/dms-plugin-pro/libs/images/1x1.trans.gif)
Jouw (gedwongen) tussenjaar goed invullen?
Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.
Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:
Op zoek naar een nieuwe studie
Natuurlijk is het voor je kind ook belangrijk om na te denken wat de volgende stap is. Wil je kind wel studeren of wil het liever werken? Dan zouden jullie ook samen naar BOL en BBL opleidingen kunnen kijken. Dat zijn mbo opleidingen. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg, hierbij gaat je kind meestal een dag per week stage lopen en de rest naar school. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg waarbij je kind werken met leren combineert.
De toekomst van je kind
Het belangrijkste is dus om in de periode dat je kind niet studeert goed na te denken over de toekomst en alle opties af te wegen. Bij allebei mijn dochters werkte het om een lijstje van alle mogelijkheden te maken met daarachter de voor- en nadelen. Je zal dan ook zien dat de sommige voor- en nadelen zwaarder wegen dan andere.
Mijn dochter overwoog bijvoorbeeld om in Leeuwarden te studeren waarbij ze dan ook op kamers moest op haar 17e. De studie had heel veel voordelen maar het op kamers gaan, woog zo zwaar als nadeel dat ze toch voor een andere studie heeft gekozen. Een studie waarbij ze thuis kon blijven wonen en niet ver moest reizen.
Hou ook vooral in je achterhoofd dat stoppen met je studie niet het einde van de wereld is. Vaak is je kind nog te jong om echt te weten wat het wil. Ik weet dat mijn jongste dochter met hele andere dingen bezig was dan aan haar toekomst denken toen ze een studie moest kiezen. Het zou me dus ook niets verbazen als ze straks een hele andere kant opgaat dan de studie die ze nu doet.
En ook dat is niet erg. Ik heb er namelijk alle vertrouwen in dat ze goed terecht komt en dat is met veruit de meeste kinderen zo. Dus heb vertrouwen! Het komt zeker goed.
![](https://www.studiekeuzemaken.nl/wp-content/plugins/dms-plugin-pro/libs/images/1x1.trans.gif)
De juiste studie voor uw kind?
‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat uw kind op korte termijn weet welke studie het beste bij hem/haar past.
Hij/zij volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en ontvangt o.a. een persoonlijke top-3 studies op basis van de belangrijkste interesses en kwaliteiten.