In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren over hun tussenjaar, hoe ze het hebben ervaren en geven ze advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen.

Lea nam een tussenjaar zodat ze zich goed kon voorbereiden op de decentrale selectie van geneeskunde. Ze besloot haar tussenjaar nuttig in te vullen en ook te gaan werken, een mooie reis te maken en haar rijbewijs te halen.

Hieronder vertelt ze over haar reis- en werkervaringen in haar tussenjaar. Inmiddels heeft Lea ook een plan B voor haar studiekeuze.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Ik heb VWO gedaan. Ik wilde altijd al geneeskunde gaan studeren, maar dit is een numerus fixus studie, dus je moet een decentrale selectie doen om de studie in te komen. Deze decentrale selectie viel tegelijk met een toetsweek, pws en nog andere opdrachten voor school.

“Je hebt maar één kans om in geneeskunde te komen, dus besloot ik om deze kans met beide handen te kunnen grijpen”

Je hebt maar één kans om in geneeskunde te komen, dus besloot ik om deze kans met beide handen te kunnen grijpen in mijn tussenjaar. Dan hoefde ik waarschijnlijk alleen te werken en kon ik al mijn focus op geneeskunde zetten. Ook wilde ik dan graag gaan reizen, ervaringen opdoen en natuurlijk werken om te sparen voor de reizen.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

In het begin van mijn tussenjaar was ik nog twijfelachtig wat voor werk ik wilde gaan doen, omdat ik iets wilde gaan doen wat ik een jaar of langer kon volhouden. Na de eindexamens ben ik gelijk begonnen met werken. Bij de ene baan ben ik afgegaan op een tijdelijk contract, maar dit werk vond ik uiteindelijk zo leuk dat ik heb besloten om te blijven en ben in doorgestroomd in mijn functie.

Ook had ik al besloten dat ik wilde gaan reizen. Om zoveel mogelijk geld alvast te verdienen heb ik ook nog een andere baan genomen, zodat ik maandag t/m zaterdag en heel soms zondag aan het werk ben. Dit heb ik best een lange tijd gedaan, totdat de decentrale van geneeskunde eraan kwam. Toen ben ik even gestopt met mijn ene baan.

Ga je ook reizen in je tussenjaar?

Ik wilde natuurlijk ook gaan reizen in m’n tussenjaar. Ik ben als eerst samen met mijn moeder naar New York geweest, waar wij heel New York hebben gezien.

Daarnaast wilde ik nog een verre reis maken. Maar ja, waar naar toe en alleen of samen? Die vraag duurde even voordat ik daar een antwoord op wist. Ik heb uiteindelijk besloten om niet alleen te gaan, want ik ben wel een mensen mens en dan is het veel gezelliger om zo een reis samen te gaan doen.

Toen moesten mijn beste vriend en ik nog beslissen waar we naartoe willen. We twijfelden tussen midden Amerika en Zuidoost Azië. Uiteindelijk hebben we besloten om naar Zuidoost Azië te gaan. We wilden niet alleen reizen, maar ook de wereld een handje helpen. Maar ja, welk vrijwilligerswerk helpt de wereld echt en waarmee doe je eigenlijk niks nuttig? Hiervoor zijn wij naar een reisbureau gegaan en hebben we gekeken wat ons leuk leek en waar we ergens kunnen helpen.

Uiteindelijk hebben we besloten om in Bangkok naar een olifantenverblijf te gaan en in Bali naar de stranden met zeeschildpadden.

“En nog 2 weken op Bali tot rust komen”

In het olifantenverblijf zitten olifanten die bijvoorbeeld in een circus hebben gezeten en een minder leven hebben gehad. Wij gaan die olifanten helpen door middel van voeden, wassen en andere bezigheden.

In Bali gaan wij dus naar de stranden met zeeschildpadden. Hier gaan wij de stranden schoonmaken, plastic opruimen, zeeschildpadden helpen, mogelijke eitjes helpen en dergelijke klussen voor de zeeschildpadden. Ook doen we hier een wetenschappelijk onderzoek naar de zeeschildpadden om ze zo goed mogelijk te helpen.

reizen tussenjaar bali

De reis gaat beginnen in Bangkok, waar wij 1 week vrijwilligerswerk doen en nog een paar dagen zelf Bangkok gaan ontdekken. Daarna vliegen we naar Kuala Lumpur, waar we een paar dagen Kuala Lumpur gaan verkennen. En als laatste vliegen we naar Bali. Hier gaan we 2 weken op Nusa Penida vrijwilligerswerk doen en nog 2 weken zelf op Bali tot rust komen.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

En wat ga je nog meer doen in je tussenjaar?

Omdat ik erg van reizen houd is dit niet de enige reis die ik ga maken. Ik ben ook iemand die erg van uitgaan houd. Daarom ben ik gaan solliciteren bij een club in Albu Feira als propper. Ik was uiteindelijk wel aangenomen, maar je moet 4 weken beschikbaar zijn en dat was ik niet in de zomer. Wel ga ik nog kijken of ik weer even heen kan als vakantie in de examenperiode. Ook ga ik nog met een vriendin samen een week naar London.

Als laatste ga ik nog met mijn ouders een rondreis door Amerika maken in de zomervakantie. Maar ben ik natuurlijk wel op tijd terug voor de keiweek!

Tijdens mijn tussenjaar ben ik ook voor mijn rijbewijs gegaan. Achteraf had ik eerder willen beginnen, zodat het niet allemaal samen kwam met de decentrale van geneeskunde. Ook was het erg lastig om na een jaar weer te moeten voor in dit geval geneeskunde en hiernaast nog 5 dagen in de week te werken. Achteraf had ik veel meer vrij moeten vragen, want dit leverde heel veel stress op.

Welke studie wil je gaan volgen na je tussenjaar?

IK heb natuurlijk de decentrale van geneeskunde gedaan, dus in zou heel graag arts willen worden, maar helaas willen veel meer dat. Ik schat mijn kansen niet heel hoog in dat ik bij de top zit en de studie kan gaan doen, maar dat zie ik allemaal nog.

Anders heb ik een tweede keuze gevonden, namelijk bewegingswetenschappen, wat mij ook erg leuk lijkt. Stel ik vind deze studie toch niks, dan schrijf ik mij op tijd uit en ga ik geneeskunde in Utrecht proberen.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Mijn advies voor een tussenjaar is, doe er wat nuttigs mee! Ik heb vriendinnen die een tussenjaar hebben, maar eigenlijk er niks nuttigs mee doen. En dat vind ik echt weggegooide tijd. Ga lekker werken en als je reizen leuk vind ga dan lekker sparen daarvoor!

“Ik werkte op een gegeven moment een paar weken 7 dagen, waardoor ik alle feestjes en leuke dingen miste”

Stel je weet niet welke studie je wilt gaan doen, ga dan goed oriënteren in je tussenjaar wie je bent en wat je leuk vind. Ook als tip, ga niet TE veel werken, blijf ook sociaal. Ik werkte op een gegeven moment een paar weken 7 dagen, waardoor ik alle feestjes en leuke dingen miste. Zoek hier een balans in zodat je het samen kan gaan doen!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN