Studeren over de grens wint het aan populariteit onder de Nederlandse studenten. Inmiddels zijn er ieder jaar 10.000 studenten die gebruik maken van het feit dat ze hun studiefinanciering mee kunnen nemen naar het buitenland en zij kiezen het meest voor studeren in België.

Waarom Nederlandse studenten kiezen voor een studie in het buitenland heeft verschillende redenen. Zo staat een buitenlandse studie goed op het CV en dat zorgt voor meer kans op een goede baan na het afstuderen. Dat is echter niet alles, want met name studeren in België kent veel voordelen die gunstig zijn voor de Nederlandse student.

In dit artikel zetten we de voordelen op een rijtje en delen we praktische tips als je in België wilt gaan studeren.

Je bent dichtbij huis

Je kan in het buitenland studeren zonder dat deze daarvoor de halve wereld over hoeft te reizen. En laten we eerlijk zijn: Als Vlaamse frieten de grootste cultuurshock zijn die je kan verwachten, je net als ‘thuis’ naar de Albert Heijn kan voor je broodje frikandel en K3 stiekem allang niet meer als puur Vlaams erfgoed wordt gezien… Dan voelen we ons er een stuk sneller thuis, niet?


Je betaalt minder collegegeld

Studeren in België is (aanzienlijk) goedkoper dan in Nederland. In België bespaar je circa 1000 euro per jaar op je collegegeld en dat klinkt de ‘gierige’ Hollanders als muziek in de oren, niet waar? Nog een leuk weetje: Ook de huurprijs voor een studentenkamer ligt lager dan bij ‘ons’.

Er is geen loting

In België bestaat er geen lotingsysteem zoals we deze in Nederland kennen voor de studies geneeskunde, diergeneeskunde en journalistiek. Veel studenten die dus niet door de Nederlandse loting komen, proberen het in België. Wel moet je voor bepaalde opleidingen een toelatingsexamen doen.

Klinkt als meer dan genoeg redenen om je geluk in het zuiden te gaan beproeven, niet waar? Echter zijn er ook een paar punten waar je op moet letten alvorens je een studie in België overweegt:

Cultuur en taal

Hoewel Nederland en België best wel wat overeenkomsten hebben, zijn er toch verschillen qua cultuur en taal. Zo speelt Frans in België een grotere rol, maar wordt er ook Nederlands en Duits gesproken.

studeren in belgie taalgebieden

Verschillende programma’s

Veel studenten maken de ‘fout’ door te denken dat Vlaamse universiteiten hetzelfde programma aanbieden als Nederlandse universiteiten. Dit klopt niet en kan zelfs flink verschillen. Geen reden om op Hollandse bodem te blijven, maar wel om jezelf goed te oriënteren.

Heimwee

Dit is op zich al een lastig probleem, zelfs al zit je op kamers Nederland. Maar wanneer je over de grens studeert kan heimwee een nog groter probleem zijn, omdat je nu eenmaal zit met een langere reistijd richting thuis.

Heimwee is dan ook een reden dat sommige Nederlandse studenten er uiteindelijk toch weer voor kiezen om op Hollandse bodem te gaan studeren. Kortom: iets waar best rekening mee gehouden mag worden. Zeker als je van jezelf weet dat je hier wel eens last van hebt.

studeren in belgië

Moeite met je studiekeuze?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je op korte termijn weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Studeren in België: Praktische tips

  • Het is slim om een Belgisch abonnement, of prepaidkaart te nemen voor je mobiele telefoon. Dit is namelijk fors voordeliger dan wanneer je jouw Nederlandse abonnement meeneemt naar het buitenland
  • Vergeet je niet in te schrijven bij de gemeente waar je gaat wonen gedurende jouw studieperiode. Dit kan gewoon met een Nederlands ID-kaart
  • Ook kan het noodzakelijk zijn, als je van plan bent om tevens in België te gaan werken, om een Belgische zorgverzekering af te sluiten en een huisarts in de buurt te zoeken. Let op: in België heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Vergeet deze dus niet stop te zetten
  • In België ga je niet op kamers, maar op ‘kot’. Het aanbod koten is groter dan in Nederland, dus je hoeft je veelal geen zorgen te maken over het vinden van een kamer. Ook bieden veel universiteiten kamers aan. Hier moet je je echter wel voor ingeschreven hebben. Tip: http://www.kotzoeker.be is een website waar je (veel) beschikbare koten kan vinden.
  • Neem je tijdens je studie ook een (bij)baantje in België? Zorg dan dat je een goed CV hebt voor Belgische werkgevers.

Een studie in België is wat ons betreft zeker het overwegen waard. Vooral wanneer je niet door het Nederlandse lotingssysteem bent gekomen, of gebruik wilt maken van de andere voordelen van het studeren bij onze zuiderburen.

Echter is het belangrijk om je van te voren goed in te lezen over de verschillen, wat er allemaal geregeld dient te worden en ook over eventuele nadelen ten opzichte van een studie in Nederland. Niet om je te ontmoedigen, maar om te zorgen je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heb jij gestudeerd in België, of overweeg je dit te gaan doen? Laat hieronder een reactie achter en deel jouw ervaringen en tips!