Je hebt de keuze gemaakt: na ontvangst van je middelbare school diploma neem je een tussenjaar in het buitenland! Voor je het weet ben je elke minuut van de dag bezig met het regelen van je tussenjaar en krijg je van alle mensen om je heen goedbedoelde adviezen.

Veel van deze tips zullen absoluut bruikbaar zijn, maar hoe haal je nou echt alles uit je wereldreis? Wij geven je 3 tips voor elke fase van je tussenjaar: de voorbereiding, de reis zelf en de periode als je weer terug bent in Nederland.

3 tips voor de perfecte voorbereiding van je tussenjaar reis

Tip 1. Boek een Wereldticket

Wil je tijdens je reis zo veel mogelijk verschillende landen bezoeken? Boek dan een wereldticket. Met een wereldticket vlieg je naar verschillende landen voor een voordelige prijs. Daarnaast maak je misschien een tussenstop in een land waar je nog niet aan had gedacht. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een wereldticket op maat, maar deze zijn vaak minder voordelig.

Tip 2. Zoek uit wat je naast het reizen kan (en wil) doen

Wil je langer dan een half jaar weg? Dan moet je wel goed hebben gespaard. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om naast het reizen te gaan werken. Heb je ervaring met kinderen, dan is een baantje als au-pair misschien iets voor jou. Je kan ook Engelse les geven of in een restaurant gaan werken (zoek wel eerst uit of je een werkvisum nodig hebt). Geen werk gevonden, maar toch iets meer uit je reis halen? Vrijwilligerswerk of een taalcursus in het buitenland kunnen ook je CV nog verbeteren.

Tip 3. Leer de taal van het land dat je gaat bezoeken

Ga jij naar een land waar Engels niet de officiële taal is? Dan kan het helpen om een basiswoordenschat aan te leren. Of doe een taalcursus om ook zelf gesprekken met locals te kunnen voeren. De kans is groot dat je hierdoor NOG meer bijzondere ervaringen gaat opdoen.

tussenjaar

3 tips voor tijdens je reis die je niet wilt vergeten!

Tip 4. Wijk af van je plannen

Onderweg ga je veel leuke mensen tegenkomen. Het zou jammer zijn als je alles tot in het detail hebt gepland en hier niet van af kunt wijken (door bijvoorbeeld extra kosten). Maak een voorlopig plan, maar durf ook je plannen te wijzigen.

Tip 5. Geniet van je tussenjaar in het buitenland, maar denk ook na over wat je na je reis gaat doen

Waarom heb je voor een tussenjaar gekozen? Misschien wel omdat je nog niet weet wat je wilt studeren. Tijdens je reis heb je genoeg tijd om na te denken over wat je leuk vindt, waar je ambities liggen en wat je na je reis wilt doen. Vergeet niet de inschrijftermijn als je hebt besloten om gelijk na je tussenjaar te gaan studeren.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Tip 6. Deel je avonturen online

Bloggen over je tussenjaar reis heeft 2 voordelen. Ten eerste is het leuk voor als je “oud” bent. Je kan je verhalen altijd terug lezen. Daarnaast kan je het contact met je vrienden en familie een beetje verwaarlozen én toch iedereen op de hoogte houden.

Tip! Travel Diaries App is een aanrader als je nog op zoek bent naar een fijn online reisdagboek. Een goed alternatief is Polarsteps.

tussenjaar

3 tips voor als je terug bent van je tussenjaar in het buitenland

Tip 7. Sluit de reis af

Iedereen die tijdens zijn tussenjaar in het buitenland is geweest, heeft hetzelfde meegemaakt. De eerste weken na je reis zijn zwaar. Jij bent veranderd en je vertrouwde omgeving voelt niet meer zo vertrouwd. Om ervoor te zorgen dat je niet in een sleur belandt en alleen maar terugverlangt naar je reis, is het belangrijk om je reis goed af te sluiten. Berg je herinneringen op, maak een fotoboek van je reis en/of schrijf een afsluitende blogpost.

Jij bent veranderd en je vertrouwde omgeving voelt niet meer zo vertrouwd

Tip 8. Zoek je vrienden op die je tijdens de reis hebt gemaakt

Het maakt niet uit of je een rondreis hebt gemaakt door Azië, een cursus Engels hebt gedaan in Amerika of als au-pair hebt gewerkt in Australië. Overal kom je leuke mensen tegen en maak je nieuwe vrienden. Sommige vrienden wonen misschien wel in Europa! Maak plannen om ze tijdens je volgende vakantie op te zoeken, zodat jullie samen herinneringen kunnen ophalen.

Tip 9. Plan een nieuwe reis

Begint het na een tijdje weer te kriebelen? Stof dan je backpack af en plan een nieuwe reis. Bijvoorbeeld na je studie of ga stage lopen in het buitenland. Maak slim gebruik van je tijd, zodat je zo vaak mogelijk er even tussenuit kan. Je eerste wereldreis wordt waarschijnlijk niet je laatste. Ben jij tijdens je tussenjaar in het buitenland geweest? Deel hieronder in de comments jouw reistips!

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN