In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Fleur besloot om na de havo op haar 16e al een tussenjaar te nemen omdat ze niet goed wist welke opleiding bij haar paste.

Ze heeft in totaal bijna 8 maanden gereisd naar o.a. Singapore, Athene en Parijs. Ook tijdens corona vond ze nog mogelijkheden om te reizen en besteedde ze aandacht aan haar persoonlijke ontwikkeling. Hieronder vertelt ze over haar tussenjaar ervaringen tijdens corona.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Voor mijn tussenjaar heb ik de Havo afgerond. Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik ben namelijk zelf erg creatief en vond het daardoor soms moeilijk om mijn totale focus op school te leggen.

Toch heb ik er uiteindelijk gewoon 5 jaar over gedaan, dus mijn tussenjaar begon op mijn 16de. Super jong natuurlijk. Ik was namelijk ook nog eens een vroege leerling.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Ik wist al van jongs af aan dat ik graag wilde reizen maar hoe en wanneer, ik had geen idee. Wilde ik bijvoorbeeld als au pair aan het werk gaan in het buitenland of wilde ik juist eerst veel gaan werken in Nederland, geld verdienen en en dan pas gaan reizen?

En na de Havo wist ik eigenlijk nog niet goed wat ik wilde gaan doen. Voor mijn gevoel was ik hiervoor nog te jong, nog niet klaar om de juiste keuze te kunnen maken.

Toevallig kwam het op mijn pad om fulltime modellenwerk te doen. Ik werd namelijk op mijn 13e letterlijk op mijn schouder getikt door wat achteraf bleek de directrice van een serieus modellenbureau in Amsterdam (Elite). En zo ben ik uiteindelijk via mijn agency op allemaal verschillende plekken in de wereld terecht gekomen.

tussenjaar reizen Fleur Parijs

Welke reizen heb je gemaakt in je tussenjaar?

Op mijn 16de ging ik bijvoorbeeld al naar Singapore met nog een ander meisje. Ik heb daar in totaal ongeveer 8 weken gezeten. In deze weken heb ik zoveel meer geleerd dan al die 5 jaren op de middelbare school. Ik heb bijvoorbeeld hierdoor geleerd om mijn eigen boekhouding te doen, mijn eigen kleding te wassen en te moeten koken voor mezelf en nog veel meer andere dingen natuurlijk.

“Ik heb ook echt wel eens een traan gelaten en met mijn moeder gebeld omdat ik het even niet zag zitten.”

In het begin vond ik dit allemaal best heel spannend en heb ik mezelf ook echt zo nu en dan wel afgevraagd wat ik mezelf heb aangedaan. Ik heb ook echt wel eens een traan gelaten en met mijn moeder gebeld omdat ik het even niet zag zitten. Maar uiteindelijk was het het allemaal meer dan waard. Maarja, dat is achteraf…

Na een week begon al veel al wel wat te wennen. Het is ook zeker wel een cultuurshock maar uiteindelijk begint jouw bed ook wel weer als jouw bed te voelen. Je weet uiteindelijk waar je boodschappen liggen in de supermarkt en waar bijvoorbeeld de leukste eet-locaties zijn.

tussenjaar groepsreis modellenwerk

Welke plekken heb je nog meer bezocht?

Echter met mijn reizen hier hield het hier niet op. Ik heb in totaal ongeveer 8 maanden gereisd.

Ik ben op veel andere plekken geweest zoals Athene, daar ben ik 2 keer een maand geweest, maar ook Barcelona, Milaan en afgelopen september ben ik zelfs nog naar Parijs geweest. De meeste keren ging ik ook helemaal alleen en heb ik voornamelijk heel veel gewerkt.

Daarnaast had ik ook veel vrije tijd om de stad te verkennen maar je komt er natuurlijk vooral om te werken. Ik moest namelijk wel mijn eigen vliegticket en huur betalen dus je hoopt dat je genoeg kan werken om dat terug te kunnen betalen.

tussenjaar Fleur buitenland Europa

En heb je ook een studiekeuze kunnen maken?

Ik had ook wel een tussenjaar genomen omdat ik dus nog niet zo goed wist wat voor opleiding ik wilde doen. Natuurlijk, toen ik jonger was had ik zeker wel dromen, maar ik wist eigenlijk totaal niet wat voor studie daar bij paste.

Ik vond het heel fijn om daarom nog een extra jaar te hebben om er over na te kunnen denken wat voor studie ik wilde gaan volgen. Want op dat moment kon alle focus daar in gaan, in plaats van dat ik nog tentamens en examens moest maken.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar overwegen?

Ik kan iedereen echt aanraden om een tussenjaar te nemen als je daar over twijfelt. Mijn advies is dan wel om van te voren goed te gaan plannen hoe je het wilt gaan invullen en niet bijvoorbeeld pas op het laatste moment met het idee komen dat je wil reizen. Daar gaat natuurlijk nog veel aan vooraf.

Dat heb ik bijvoorbeeld wel gezien bij een vriendin van mij die een tussenjaar heeft genomen. Ze heeft een jaar gewerkt bij de Jumbo en kwam er na een half jaar achter dat ze wel graag wilde gaan reizen. Echter, zonder vooraf te sparen kom je er natuurlijk niet. Zij had namelijk al haar spaargeld opgemaakt.

Hoe kijk je nu terug op je tussenjaar?

Ik zelf vind dat ik niet het standaard tussenjaar genomen heb, maar er zijn zeker genoeg mogelijkheden. Wat ik al noemde is het een optie om als Au pair te gaan werken.

Of je gaat eerst lekker veel bij een supermarkt werken, zodat je een paar maanden kan gaan reizen. Iemand die ik ken heeft bijvoorbeeld een treinticket gekocht zodat hij door heel Europa kon reizen.

Ook zijn er reisbureaus waar je voor een jaar naar Amerika kan gaan om daar naar school te gaan, of om een paar maanden Spaanse les op Costa Rica te volgen. Er zijn in ieder geval genoeg opties.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Natuurlijk is een tussenjaar niet alleen leuk om bijvoorbeeld meer te kunnen reizen maar ook om jezelf te ontwikkelen. Voor mijn gevoel heb ik mij hierdoor namelijk meer en anders ontwikkeld dan wat ik in een jaar op HBO had kunnen doen. Mijn ouders vinden mij ook een totaal ander persoon geworden. Op een positieve manier natuurlijk.

“Mijn ouders vinden mij ook een totaal ander persoon geworden. Op een positieve manier natuurlijk”

Helaas, door corona werd het reizen wel wat minder makkelijk. Toch ben ik alsnog wel een maand weg geweest naar Parijs in de Corona periode. Er zijn dus altijd nog wel mogelijkheden. Ik heb er in elk geval geen spijt van.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld tijdens corona?

De laatste maanden van mijn tussenjaar heb ik vooral besteed door veel mentaal bezig te zijn. Corona valt natuurlijk bij iedereen zwaar dus ben vooral thuis bezig geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld online kleding verkocht en dat doe ik nog steeds. Toen de winkels nog open waren heb ik kleding ingekocht en vervolgens voor een iets duurdere prijs doorverkocht.

Daarnaast ben ik natuurlijk veel creatief bezig geweest met fotografie, videografie en heb ik veel geschilderd. Eigenlijk heb ik mijn vroegere hobby’s weer opgepakt besef ik nu.

tussenjaar buitenland corona

Hoe kijk je nu terug op je tussenjaar?

Als ik er nu op terugkijk, was er niet iets wat ik anders had willen doen en ben ik heel blij met hoe alles is gegaan. In de tijd dat het kon heb ik alleen maar gereisd wat ik graag wilde.

Misschien had ik iets eerder m’n vervolgstudie moeten kiezen, maar uiteindelijk past dat ook wel weer bij mij. Ik heb mede door corona besloten om in februari te gaan starten met studeren.

Het is dus gelukt om te ontdekken welke studie bij je past?

Ja, ik doe nu de studie Creative Business en ben tot nu toe heel blij met de keuze die ik heb gemaakt! Want ik was voordat ik mijn tussenjaar nam er nog niet op gekomen om Creative Business te gaan studeren op de NHL. Ik merk nu dat deze studie heel erg bij mij past en hoop dat ik hierdoor ook straks mijn droombaan kan gaan doen.

Ik hoop dat ik in de toekomst verder kan gaan werken in de wereld waar ik nu in zit, maar dan meer achter de schermen. Het liefst ben ik een creative director van een blad en kan ik volledig bepalen hoe dit magazine eruit komt te zien. Maar ook bijvoorbeeld mijn invloed op Instagram. Hoe de video’s bijvoorbeeld worden gemaakt en hoe lay-out er komt uit te zien.

Maar daar komen we niet zomaar. Daarvoor moet ik eerst mijn studie afmaken en hard werken. Daar ben ik zeker wel achter gekomen dit afgelopen tussenjaar.

Mocht iemand nog meer willen weten of nog vragen hebben, neem gerust contact met me op 🙂

Tagged with →