In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Roos besloot om na de havo een tussenjaar te nemen. Ze wist niet welke studie bij haar paste, had even een adempauze nodig en wilde een tussenjaar gebruiken om nieuwe ervaringen op te doen in het buitenland en de juiste studie te kiezen.

Maar vanwege alle beperkingen kon ze niet reizen en heeft ze in Nederland haar tussenjaar ingevuld. Hieronder vertelt ze hoe ze het heeft aangepakt.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Mijn naam is Roos en ik ben 18 jaar: ik heb havo afgerond in 2020, tijdens de eerste corona lockdown. Mijn tussenjaar begon dus eigenlijk al vanaf het moment dat de eindexamens afgeschaft waren.

Waarom heb je een tussenjaar genomen?

Ik heb een tussenjaar genomen omdat ik echt mezelf helemaal kapot gewerkt had op de middelbare school.

“Ik had helemaal geen puf meer om na de zomervakantie meteen weer een opleiding te gaan volgen”

Mijn cijfers vond ik altijd heel belangrijk, ik was ook echt nog niet tevreden met een 7. Dit resulteerde ook in dat ik helemaal geen puf meer had om na de zomervakantie meteen weer een opleiding te gaan volgen. Ik had ook nog geen idee welke studie bij me paste, ondanks dat ik echt wel mijn best heb gedaan om te kijken welke studie me leuk lijkt.

Helaas vond ik niks leuk op dat moment en besloot ik gewoon de beslissing te maken om een tussenjaar te nemen om te reizen, tijd nemen voor mezelf, werken en uitvogelen wat voor een studie wél bij me past.

Hoe heb je je tussenjaar ingevuld?

Ik heb aan het begin van mijn tussenjaar een lijstje gemaakt met punten die ik wilde aanhouden het gehele jaar door.

Een paar daarvan waren: geld verdienen, vrijwilligerswerk, reizen maken, een Spaans cursus volgen en dat ik elke week een feitje op zou schrijven in een boekje om mijn algemene kennis groter te maken (ook een leuke tip!).

Om enorme reizen te maken is het natuurlijk ook nodig om geld te gaan verdienen, anders kon ik alsnog thuis blijven zitten. Ik heb daarom aan het begin van mijn tussenjaar een tijdje gewerkt en terecht gekomen bij goede doelen waar ik mensen voor moest werven, zoals het Aidsfonds.

“Op deze manier kon ik ook mijn vrijwilligerswerk puntje afstrepen”

Dit vond ik erg leuk om te doen omdat je dan echt merkt dat andere mensen nog hulp nodig hebben voor ziektes of situaties die wij in het dagelijks leven niet zo snel meemaken. Op deze manier kon ik ook mijn vrijwilligerswerk puntje afstrepen (ook al verdiende ik daar toch wel een basisloontje mee).

En kon je ondanks corona reizen in je tussenjaar?

Ik heb toen ook een aantal reizen gepland, onder andere Bali: ik had namelijk in de zomer al een tripje gedaan naar Kreta en daar had ik een meisje ontmoet die ook dit jaar een tussenjaar zou nemen.

We zouden dan samen een maand naar Bali gaan, helaas is dit alleen last-minute geannuleerd, omdat er in deze tijd een toeristenban stond op Indonesië waardoor we het land niet binnen konden komen.

Dit is ook een van de redenen waarom andere reizen (o.a Mexico, Curacao en Spanje) niet door zijn gegaan helaas, omdat COVID-19 natuurlijk alles beperkte.

Ik raad toch alsnog iedereen heel erg aan om zo veel mogelijk te gaan reizen en door middel van blogs op internet, vlogs op youtube en zelfs TikTok de reis uit te gaan plannen.

tussenjaar spanje strand

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Hoe heb je je tussenjaar toen in Nederland ingevuld?

In Nederland ben ik online begonnen met een Spaans cursus: hier ben ik in totaal 6 maanden mee bezig geweest.

Tip! Voor de mensen die hun tussenjaar op willen vullen met gratis cursussen: op EdX heb je een enorme hoeveelheid cursussen die je kan volgen voor een korte periode en voor een prijsje kan je ook een certificaat opvragen (wil je geen certificaat kan je de programma’s gratis volgen!!!) De lessen worden gegeven door bekende scholen zoals Harvard University of door bekende organisaties.

Van Amnesty International heb ik bijvoorbeeld een Human Rights Defenders cursus gedaan van 8 weken en een programma genaamd ‘The art of persuasive writing and public speaking’ van Harvard University voor 6 weken (als ik het goed heb).

Ik ben ook begonnen met fotoprojectjes met een vriendinnetje van mij, omdat we graag een portfolio wilden opbouwen. We hebben inspiratie op Pinterest gehaald en zo zijn we bezig geweest met Google Documenten zodat we een goed beeld hadden van wat we wilden maken.

tussenjaar roos buitenland

Ben je wel naar het buitenland gegaan in je tussenjaar?

In de lente(en zomer) waren de corona-maatregelen toch weer iets versoepeld en ben ik naar familie gegaan in Spanje.

Hier ben ik als au pair ingezet om op te passen op mijn neefje en nichtje en dit vond ik dus echt helemaal fantastisch: ook omdat ik na een lange tijd weer contact kon hebben met familie.

Ik heb dan als au pair gewerkt bij mijn eigen familie, maar je hebt ook heel veel sites waar je contact kan zoeken met gezinnen over heel de wereld omdat zij ook nog een oppas nodig hebben voor een lange periode:

Ook staan er nog twee reizen op de planning, die hopelijk nog doorgaan in de zomer!

na havo tussenjaar nemen

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan in je tussenjaar?

Meer reizen. En dat is ook echt wat ik andere mensen wil aanraden als ze een tussenjaar willen nemen: ga de wereld zien!!

Het was natuurlijk ontzettend jammer dat mijn reizen geannuleerd werden maar dat kon ook niet anders in de COVID-19 situatie. Landen stellen nu eenmaal hun eigen maatregelen en als je het land niet binnen kan komen dan houdt het helaas op.

Ergens vind ik dat ik alsnog naar andere landen had kunnen gaan, omdat ik andere mensen dit wel zag doen: maar dat ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid geld die je beschikbaar hebt.

Corona heeft dit jaar natuurlijk ook veel beperkt voor mij, ik heb ook zeker momenten gehad dat het me allemaal even teveel werd omdat er zo weinig mogelijk was. Gelukkig kwam ik dan al gauw met nieuwe ideeën om mijn tijd mee op te vullen zoals de cursussen waar ik net over verteld heb.

Wat zijn nu je toekomstplannen? Heb je een leuke studie gevonden?

Ik heb echt veel open dagen gevolgd op meerdere scholen, mails rondgestuurd, ingeschreven voor post van bepaalde opleidingen, presentaties gekeken, vlogs op Youtube gekeken en toen heb ik eindelijk de knoop doorgehakt in april. Ik ga Communicatie studeren op de Hogeschool van Rotterdam!

Ik ben erg benieuwd hoe de studie gaat uitpakken, ik heb er in ieder geval heel veel zin in om een nieuwe fase in mijn leven in te gaan.

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Als je te erg twijfelt voor een studie zou ik zeker een tussenjaar aanraden: op deze manier gun je jezelf ook een pauze en heb je een heel jaar om letterlijk alles te doen waar jij geïnteresseerd in bent.

Je kan het echt zo gek niet bedenken: als jij wilt gaan bungeejumpen in Australië of de jungle in in Thailand dan is dat ook echt mogelijk!

In je tussenjaar kan je ook beginnen met leren om dingen te plannen als je daar nog niet zo goed in bent: een goede planning voordat je je tussenjaar begint is namelijk heel belangrijk.

Je kan heel veel dingen vinden op internet, want hoe gek je het ook bedenkt: er is iemand die het ook gedaan heeft. En daarom is het leuk om je alvast in te lezen of andermans reviews te luisteren over dingen dat jij wilt gaan plannen in je tussenjaar, zodat je goed voorbereid bent!

Als je nog vragen hebt dan zou ik je super graag willen helpen via email: roosjsmn@gmail.com of op Instagram: rosiejasmijn

Tagged with →