Na alle stress van je eindexamen er lekker tussenuit? Ik zeg doen! Ga in je tussenjaar naar het buitenland, ontmoet nieuwe mensen, ga een nieuwe taal leren of doe andere bijzondere ervaringen op.

Het reisadvies is inmiddels al voor een aantal vakantielanden naar ‘geel’ gegaan en het ziet ernaar uit dat dit de komende tijd alleen maar bij meer landen gaat gebeuren. Als dit zo zou zijn, kan er binnenkort weer naar het buitenland worden gereisd.

Goed nieuws dus voor jongeren die geen geschikte studie hebben gevonden en daardoor besloten hebben een tussenjaar te nemen. Veel jongeren willen dit jaar namelijk gebruiken om een stukje van de wereld te ontdekken. Hoewel dat er de afgelopen anderhalf jaar niet inzat, zijn de vooruitzichten nu positief!

Je kunt tijdens je tussenjaar een paar weken of zelfs een paar maanden op reis. Je kunt alleen op reis of met een groepje. Maar welke reizen zijn geschikt in je tussenjaar? Hieronder vijf mogelijkheden in het buitenland!

1. Vrijwilligerswerk doen

Iets waarvoor je zeker in je tussenjaar naar het buitenland kunt gaan is vrijwilligerswerk. Je levert dan een bijdrage aan het verbeteren van bepaalde omstandigheden en doet iets goeds voor het land en de mensen die er wonen.

Maar niet alleen dat, je leert een hele andere cultuur kennen en voor je gevoel ben je toch op vakantie. Heel leerzaam, maar ook heel leuk.

Goed om te weten: Voor vrijwilligers is er in het buitenland genoeg te doen, je kunt zelfs een subsidie krijgen als je vrijwilligerswerk doet in het buitenland via een Europees subsidieprogramma voor jongeren en maatschappelijke organisaties als het ‘European Solidarity Corps’.

tussenjaar vrijwilligerswerk buitenland

2. Een rondreis maken

Een reis maken tijdens je tussenjaar is een uitstekende manier om de wereld te ontdekken. Je kunt zelf kiezen waarheen en het zal hoe dan ook een onvergetelijke ervaring worden.

Je leert enorm zelfstandig te zijn en om te gaan met situaties die anders zijn dan ‘normaal’. Ook krijg je te maken met andere gewoontes en leer je nieuwe mensen kennen. Als je van reizen houdt, zou ik deze kans zeker met beide handen aangrijpen.

Goed om te weten: Bij het maken van een rondreis of wereldreis geldt voor de meeste landen dat je een visum aan moet vragen. Op visumbuitenland.nl kun je meer te weten komen over de verschillende landen waarvoor je een visum aan kunt vragen en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

3. Au Pair worden

Een Au Pair is iemand die voor een bepaalde tijd intrekt bij een buitenlandse familie en zorgt voor de kinderen van het gezin. Meestal gaat het om culturele uitwisseling en krijg je in ruil voor kost, een plek om te slapen en zakgeld om van te leven. Door de weeks draai je mee met het gezinsleven en pas je op de kinderen, maar daarnaast heb je ook vrije tijd. In die vrije tijd kun je bijvoorbeeld de mooie plekken van het land bezoeken.

4. Een taalcursus volgen (in het buitenland)

Een taalcursus volgen hoeft niet per se achter je laptop, dit kan namelijk ook in het buitenland. Het is dé manier om een taal vloeiend te leren spreken.

Je leert een andere taal namelijk het beste in het land zelf en het is ook nog eens veel leuker. Er zijn veel verschillende talen die je kunt leren spreken en ook zijn er verschillende moeilijkheidsgraden. Kortom, er is van alles mogelijk en je wordt er zeker niet dommer van.

5. Highschool

Meedraaien op een highschool is misschien niet zo heel bekend, maar ook zeker een ervaring die je nooit zal vergeten. Het is spannend, maar ook enorm leuk. De grote kantines, de trainingen met het baseball- of football team en de enorme indruk van de USA worden werkelijkheid.

Goed om te weten: Wanneer je een studie gaat volgen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kun je hier ook een beurs voor aanvragen. Daar komen nog twee pluspunten bij, wanneer je aan een highschool hebt gestudeerd, bevorderd dit je talenkennis enorm en het staat heel goed op je CV!

tussenjaar high school buitenland

Waarom moet je in je tussenjaar echt naar het buitenland gaan?

  • Je hebt hierdoor extra tijd om een passende studiekeuze te maken, misschien krijg je door deze ervaring hele nieuwe ideeën;
  • je wordt veel beter in het spreken van een andere taal of je kunt zelfs een nieuwe taal leren
  • je ontmoet nieuwe mensen en kunt nieuwe vrienden maken
  • je doet sowieso heel veel ervaring op
  • je leert veel over jezelf
  • je krijgt te maken met nieuwe culturen
  • je leert omgaan met de gewoontes in een ander land
  • En je ontdekt een stukje van de wereld.

Bereid je wel goed voor als je wilt reizen. Het ziet er naar uit dat er het komende schooljaar weer flink gereisd zal worden, maar het is wel belangrijk dat je het reisadvies opvolgt.

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje en rood hebben in het reisadvies en reis alleen naar landen met een geel, of natuurlijk groen reisadvies. Check vooraf alle informatie die er op dat moment is over het desbetreffende land. Kijk goed naar de risico’s en het reisadvies dat wordt gegeven dor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is mogelijk dat je te maken hebt met bepaalde coronamaatregelen, als quarantaineplicht of testplicht, maar ook kan het zijn dat je in het bezit moet zijn van een coronapaspoort. Kortom, zoek alles van te voren goed uit en go for it!