In ‘het tussenjaar van…’ vertellen jongeren hoe ze hun tussenjaar hebben ingevuld, welke ervaringen ze hebben opgedaan en geven ze tips en advies aan andere jongeren die een tussenjaar nemen en goed willen invullen.

Iris maakte twee keer een verkeerde studiekeuze en besloot om in haar tussenjaar skileraar te worden in Oostenrijk.

Wat ging er vooraf aan je tussenjaar?

Ik ben Iris, ik ben inmiddels 21 jaar oud en heb in 2017 en 2018 een tussenjaar gehad. Ik wilde altijd juf worden, dit was echt mijn droom. Ik wist dus, de Pabo is dé studie voor mij. Eenmaal op de opleiding merkte ik dat ik de uitdaging een beetje miste, ik had het idee dat ik de hele dag op de opleiding aan het knutselen, dansen en zingen was.

Voor mij was het toen een afweging maken: ga ik vier jaar een opleiding volgen die ik niet leuk vind, of ga ik stoppen met m’n studie en wat nieuws zoeken?

Je had een verkeerde studie gekozen. En toen?

Een nieuwe studie zoeken bleek heel lastig voor mij omdat ik nooit naar andere opleidingen gekeken had. Wat het nog lastiger maakte, was dat ik na februari gestopt was waardoor de eerste open dagen al allemaal aan mij voorbij waren gegaan. Ik ben op heel wat meeloopdagen geweest, maar geen enkele studie voelde goed.

Ik ging werken bij de Albert Heijn om mijn uren te vullen en te sparen voor een reis naar Thailand. Ik ben toen drie weken lang gaan backpacken met iemand die ik ontmoet had via het internet. Dit was natuurlijk een ontzettend avontuur!

Tip! Voor iedereen die wilt gaan reizen en niet alleen wilt gaan: zoek iemand waar je een klik mee hebt, anders is drie weken samen reizen lang. Mijn reismaatje en ik hadden die klik vanaf moment een, en hebben dan ook nooit ruzie gemaakt tijdens onze reis.

Bekijk ook: Tussenjaar in het buitenland: 9 tips voor een top reis

Toen ik terugkwam wist ik nog altijd niet wat ik wilde studeren. Ik kwam toevallig de studie Psychologie tegen op de universiteit van Tilburg en dacht dat ik dat wel leuk zou vinden.

Zonder enige oriëntatie (grote fout!) begon ik met mijn studie in Tilburg. Al snel merkte ik dat op kamers niks voor mij was en dat de studie en het grootschalige van een Universiteit mij totaal niet beviel. Waar ik de Pabo nog een half jaar uit kon houden, hield ik dit een kleine vier weken vol.

Je hebt nu twee keer een verkeerde studie gekozen. En toen?

Ik begon aan mijn tweede (gedwongen) tussenjaar. Ik was nog bezig met de studie toen ik op Facebook een advertentie tot kindercoach in Oostenrijk voorbij zag komen. Dit wil ik dacht ik! Maar hoe ging ik dat verkopen aan mijn ouders? Ze zagen me alweer aankomen… Weer stoppen met de studie… Toch wist ik van binnen dat ik mijn hart moest volgen en lekker naar Oostenrijk moest gaan.

“Hoe ga ik dit verkopen aan m’n ouders? Ze zagen me alweer aankomen…”

En? Ben je in je tussenjaar naar Oostenrijk gegaan?

Ik heb toen gesolliciteerd en werd aangenomen in Serfaus als Kindercoach. Kindercoach is eigenlijk een skileraar voor kinderen, dus je leert het skiën voornamelijk spelenderwijs aan.

Na een laatste afscheidsfeestje vertrok ik voor 4 maanden naar Serfaus. Na een autorit van 8 uur, kwam ik aan in het paradijs. ‘Kaiserwetter’ was het die dag! Mijn ouders hadden mij in Oostenrijk afgezet en zouden ook nog een aantal dagen blijven waardoor ik er niet meteen alleen voor stond.

De meeste kindercoaches waren nog niet gearriveerd, dus ik was toen nog best alleen. Zo voelde ik me ook, en ik ben niet graag op mezelf. Na een aantal dagen begonnen onze trainingen bij de skischool waardoor ik super veel leuke mensen leerde kennen.

De vier maanden die daarop volgden waren echt onvergetelijk! De weken waren erg afwisselend, dan had je driejarige en dan had je weer zesjarige kinderen die je in een week veel kon leren.

Het leukste vond ik de vierjarige kinderen. In het begin konden zij nog helemaal niks, maar na een weekje mocht je met deze kinderen de piste op. De kinderen zijn ontzettend aan jou gehecht en blijven altijd bij je.

tussenjaar iris buitenland kinderen

Hoe zag je week er uit als skileraar in Oostenrijk?

Op zondag begint de werkweek en krijg je een groepje van ongeveer tien kinderen toegewezen. De eerste dag moet je altijd een beetje zoeken hoe je de kinderen het beste kunt entertainen. Je skiet dan twee uurtjes (lijkt kort, maar geloof me met kinderen van drie lijkt dit een eeuwigheid 😉), dan heb je middagpauze.

In deze pauze komen de ouders de kinderen ophalen of gaan de kinderen met jou mee eten, dus echt pauze is het niet. In een restaurant van de skischool krijg je iedere dag middageten. Na een uurtje ga je weer verder met de skiles. De middag skiles duurt dan ook nog eens twee uurtjes.

’s Middags komt Murmli, de mascotte van de skischool, altijd nog even langs op de Kinderschneealm, dit was het skigebied voor de kinderen. Een heerlijk moment van rust voor de skileraren.

Na een lange, vermoeiende, meestal leuke werkdag was het tijd voor het leukste moment van de dag: de après ski! Hier heb ik met mijn collega’s, die ondertussen ook vrienden waren geworden, onvergetelijke momenten beleefd. Na een tijdje merk je dat de mensen achter de bar en de mensen die in Serfaus wonen je beginnen te herkennen, dit maakt alles extra leuk. Je voelt je echt een inwoner van het skigebied.

tussenjaar reizen buitenland

Raad je het aan voor jongeren die een tussenjaar nemen?

Als je houdt van de sneeuw, de Oostenrijkse zon en zin hebt in een avontuur, zou ik het zeker aanraden om naar Oostenrijk te gaan! Als skileraar heb je wel een diploma nodig, hiervoor kun je je bij verschillende Nederlandse organisaties aanmelden.

Als Kindercoach heb je geen diploma nodig, maar hierbij moet je natuurlijk wel zin hebben in het lesgeven aan kinderen, die nog nooit op ski’s hebben gestaan. Een zwarte of rode piste zul je tijdens je werk dan niet zien.

tussenjaar mogelijkheden

Jouw tussenjaar goed invullen?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tussenjaar goed in te vullen. Een leuke bijbaan, een toffe taalreis maken, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of in Nederland een uitdagend studiekeuzeprogramma volgen.

Hier vind je daarom een overzicht van interessante tussenjaar mogelijkheden in binnen- en buitenland zodat je je tussenjaar goed kan invullen:

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN

Wat had je achteraf anders gedaan in je tussenjaar?

Achteraf gezien, had ik voordat ik vertrok naar nieuwe studies moeten kijken. Dit had ik niet gedaan en in Oostenrijk was ik verre van bezig met mijn studie. Ik wilde het liefste niks ervan weten. ‘Zolang ik hier ben, hoef ik me daar niet druk over te maken’, dacht ik steeds. Dit was zeker de verkeerde gedachte…

Dus mocht je naar Oostenrijk willen gaan , zoek eerst naar een studie! Als je terugkomt eind april, zijn alle open dagen al geweest en is het lastiger om nog een opleiding te vinden.

Ik heb toen ook nogmaals de verkeerde keuze gemaakt. Tijdens het volgen van het eerste jaar Facility Management heb ik toen heel veel gesprekken gevoerd met de studiekeuzeadviseur en de decaan van mijn Hogeschool. Zij hebben mij veel tools en tests gegeven om uiteindelijk toch nog de goede keuze te kunnen maken.

Wat is je advies voor andere jongeren die een tussenjaar nemen?

Nu een jaartje later, volg ik eindelijk de goede opleiding en ben ik tevreden als ik terugkijk naar alle ‘verkeerde’ keuzes. Het leven loopt zoals het lopen moet en door elke opleiding en tussenjaar ervaringen heb ik veel andere dingen geleerd… Werken kun je nog lang genoeg!

Wat ik vooral ook vervelend vond, is dat iedereen een mening denkt te hebben, laat je hier niet door beïnvloeden en ga lekker doen wat je leuk vindt. Of dit nou een half jaar naar Oostenrijk is of een backpack reis door Azië! Stel jezelf een doel, iets wat je zeker wilt bereiken in dit tussenjaar en ga daar ook voor! Dan kun je jezelf nooit verwijten dat het tussenjaar verloren tijd is geweest.

Laatste tip: ga vooral ook actief opzoek naar een (nieuwe) studie, hoe saai en vervelend dit ook is.

Succes met de invulling van je tussenjaar en jouw studiekeuze! Als ik ergens bij kan helpen, hoor ik het graag! 😊

In je tussenjaar de juiste studie kiezen?

‘Passende Studiekeuze Stap voor Stap’ is een online studiekeuzeprogramma zodat je in je tussenjaar weet welke studie het beste bij je past.

Je volgt mijn bewezen ‘4-stappen studiekeuzesysteem’ en je ontvangt o.a. jouw persoonlijke top-3 studies op basis van je belangrijkste interesses en kwaliteiten.

MEER INFORMATIE